Прокурор Чайка розповів, де він перебував у той час, коли його розшукували

Фото ілюстративне

У вівторок у Рівненському міському суді обирали міру запобіжного заходу для підозрюваного в резонасному вбивстві в м. Дубно.

У вівторок у Рівненському міському суді обирали міру запобіжного заходу для підозрюваного в резонасному вбивстві в м. Дубно. Головним і єдиним фігурантом кримінальної справи є прокурор Ігор Чайка, якого оголошували в розшук, проте 4 квітня він з’явився на допит в прокуратуру Рівненської області, що знаходиться в Рівному, на вул. 16 Липня. Після кількох годин допиту йому оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України. На 20.30 призначили судове засідання для обрання йому міри запобіжного заходу. Нагадаємо, прокурор Чайка підозрюється у вбивстві адвоката Віти Шаблій, яка є його мачухою. Також він важко поранив й свого батька – В’ячеслава Чайку, який наразі перебуває у важкому стані в лікарні. Потерпілий вказав, що напад вчинив саме його старший син.

У поліції вважають, що зібрали достатньо доказів, щоб обґрунтовано підозрювати у вбивстві Ігоря Чайку. Більше того перший заступник прокурора Рівненської області Ігор Ольшанецький у розмові із журналістом порталу «ЧаРівне.інфо» стверджував, що є достатньо доказів для того, щоб підозрюваного взяли під варту. Однак, слідчий суддя Євген Сидорук був іншої думки.

Судове засідання тривало близько трьох годин. Підозрюваний прийшов на засідання зі своєю дружиною, а також із ще одним невідомим чоловіком та своїм адвокатом – Олександром Іващенком. На початку адвокат Іващенко наполягав, щоб із залу суду вивели журналістів, бо, мовляв, справа має дані, котрі не варто було б розголошувати. Мова йде про особистісний конфлікт між підозрюваним та потерпілим. Проте заборонивши знімати процес на телекамери, суддя Сидорук все ж залишив представників ЗМІ у залі.

Слідчий Віктор Рудюк наголосив, що підозрюваний, займаючи посаду прокурора, може використовувати свої навички для впливу на свідків та для приховування знарядь злочину. До речі, пістолет, з якого були здійснені постріли знайдено так і не було. Більше того слідство досі не назвало ні марки зброї, ні те, кому вона належала. Ігор Ольшанецький зазначив, що місце знаходження зброї наразі встановлюється. А підозрюваний заявив, що зброя не його, а потерпілого.

- Орієнтовно це був пістолет Макарова, або пістолет Форт, - сказав слідчий Рудюк. 

Захисник підозрюваного постійно наголошував, що його підзахисний сам прийшов до органів прокуратури і не мав наміру втікати. Те ж саме казав й Ігор Чайка. Він розповів суду, де знаходився на той момент, коли його розшукували. Спершу заявив, що був у шоковому стані, та діяв у цілях самооборони. Зазначимо, що з тіла його батька – В’ячеслава Чайки дістали дві кулі.

- Вистріл почув один, потім – другий. Я спробував підніматись і побачив, що то мій син стріляв – Ігор. Я знову вчепився за його ноги і знову його звалив. Він мені натягнув курточку на голову, закачав і почав бити пістолетом, - розповідав Чайка-старший журналістам ТСН.

В`ЯЧЕСЛАВ ЧАЙКА РОЗПОВІВ, ЯК ЙОГО ХОТІВ ЗАСТРЕЛИТИ ВЛАСНИЙ СИН (ВІДЕО)

Фото Володимира Миколайчука

Чайка-молодший стверджує, що отримав незначні ушкодження. Також сказав, що йому заважала покинути місце злочину агресивна поведінка потерпілого.

- Звертаю увагу на те, що після бійки, цього конфлікту, після пережитого я був дуже в глибокому шоковому стані, дуже наляканий, тому втікав з місця. Після цього знаючи, що там є кров, прийняв рішення повідомити правоохоронні органи, - говорить Ігор Чайка.

Він також заявив, що має багато питань до органів досудового розслідування, проте не заперечує, що був у той вечір, 1 квітня, на місці події. За його словами, в конфлікті брало участь три особи. Свідків наче не було.

- Мені пощастило, що я залишився неушкодженим… У мене не було наміру когось позбавляти життя, - переконує прокурор Чайка. 

ПРОКУРОР ЧАЙКА: «ВВАЖАЮ СВОЇ ДІЇ, ЗДІЙСНЕНІ В РАМКАХ САМООБОРОНИ, ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ СВОГО ЖИТТЯ»

На фото суддя Сидорук

Тим не менше у поліції стверджують, що нападник діяв цілеспрямовано, а свій злочин сплановував. Конфлікт виник, нагадаємо, за переділ будинку. Власне, суперечки тривали вже кілька років. Між батьком та сином були напружені стосунки.

Суддя запитав в Ігоря Чайки, як він опинився у той вечір в будинку на Жуковського. На що підозрюваний відповів, що там зареєстрований. А будинок, каже, був куплений за гроші батьків матері.

На запитання, де він перебував весь цей час, коли його розшукували, відповів:

- Перший вечір не пам’ятаю, де я був. Другого квітня я почав пригадувати ті події. Вирішив для себе з’явитися із адвокатом. Третього квітня мені тільки вдалося вийти на зв`язок із родичами.

Також додав, що був на той час у Дубні та має бажання видати свій закордонний паспорт, переконує, що не мав бажання виїхати за кордон. Сторона обвинувачення заявила, що підозрюваний мав їхати до Києва до Національної академії прокуратури для підвищення своєї кваліфікації. Дружина, мовляв, під час допиту підтвердила те, що Чайка, окрім речей, брав український та закордонний паспорти. 

На фото прокурор Віктор Микулін

Докази обвинувачення суддю Є. Сидорука не переконали і він застосував до підозрюваного цілодобовий домашній арешт. Прокурор Чайка мусить носити електронний засіб контролю, не покидати місце проживання його матері, в місті Дубно, не спілкуватися зі своїм батьком, з’являтися за викликом до суду та слідства та здати свій закордонний паспорт.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...
  • Другу добу служби прочісують ліс та околиці в пошуках жителя Вараського району

    28 03 2024, 11:21
    Другу добу тривають пошуки зниклого жителя Вараського рай...
  • На Рівненщині в ДТП загинув житель Львівщини

    28 03 2024, 10:52
    Автопригода на трасі «Київ-Чоп» сталася сьогодні, 28 бере...