«Ми всі потруїмося!», - рівняни звинувачують депутата в тому, що створив загрозу їхньому життю (+фото)

Фото ілюстративне

Новобудова на вул. Струтинської, 13 Б зводиться незаконно. Про це свідчать висновки перевірки Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Новобудова на вул. Струтинської, 13 Б у Рівному зводиться незаконно. Про це свідчать висновки перевірки Державної архітектурно-будівельної інспекції. Крім того будівля безпосередньо загрожує життю, про це заявляють мешканці сусіднього будинку – на Струтинської, 13 А. 

У відповіді від Державної інспекції журналісту порталу «ЧаРівне.інфо» йдеться про те, що на об’єкт «Будівництво багатоповерхового житлового будинку (будівельний № 8) ІІ-га черга в районі вулиць Струтинської-Гагаріна (друга черга МКР МЖК)» (замовник – ТОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс», м. Рівне вул. Клима Савура, 14) було зареєстровано декларацію на початок будівельних робіт від 30.01.2015 р.

Однак, заплановані перевірки інспекторів не увінчалися успіхом, адже їх не пропускала на будівництво охорона. ТзОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс» було направлено лист від 15.10.2015. Проте й після цього на об’єкт замовник чи уповноважена особа не з’явилися. Перевірку перенесли на 11 днів. Замовника на будівельному майданчику знову не було. За даним фактом було направлено лист до Нацполіції.

Також від Управління надіслали запит й до головного інженера проекту Ігоря Осадчого стосовно розроблення проектної документації. Однак, той повідомив, що під його керівництвом дана документація не проводилася та на даний час він не являється відповідальною за проект особою.

До ДАБІ від 21 лютого 2016 року було надіслано лист стосовно перевірки будівництва на Струтинської, 13 Б від голови ОСББ Юрія Журавля. Через два тижні – 12. 03 лист щодо зазначеного будівництва, що створює ефект вітрового підпору, було надіслано від «Рівнегазу». Управління зверталося до «Рівненського МЖК», однак, адресат був відсутній і це унеможливило позапланові перевірки.

Тому 26 травня 2016 року головний інженер будівельного нагляду скасував реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт від 30 січня 2015 року.

 
До Нацполіції та прокуратури від ДАБІ були надіслані відповідні звернення: 
 

Водночас розлючені мешканці будинку на Струтинської, 13 А прийшли на сесію Рівнеради, 16 червня.

Спочатку виступив голова ОСББ Юрій Журавель, який заявив про порушення будівельних норм, а звертався він до депутата Немеша.

 

- Хотів висловити думку всього будинку. В нас будинок на 4 поверхи. Прийшов інший забудовник і будує 11 поверхів до нашого 4-поверхового будинку. Це порушення будівельних норм. Роботи ведуться на даний час, хоча ДАБІ видала декларацію на початок робіт, а потім скасувала її. На даний момент існує загроза життю мешканців будинку, тому що у квартирах гаснуть котли при роботі, коли працює опалення, бо відсутня тяга. Тобто люди страждають через те, що прибудований 11-поверховий будинок. Крім того, це порушення сантехнічних та інших норм, тому що у квартиру не потрапляє денне світло, - пояснив Юрій Журавель.

Достукатися до депутатів Рівнеради та мера намагалася і мешканка новобудови Галина Коробка. Якийсь момент між нею та депутатом Немешем виникла словесна перепалка.

- Це велика біда для нас. Забудова, яку проводить фірма на чолі з Немешем Василем Михайловичем, створила загрозу життю мешканцям нашого будинку. Ми прийшли просити про допомогу. До нашого будинку приточили 11 поверхів будинку. Я не знаю, який архітектор таке дозволив, тому що це в три рази вища забудова, яка безпосередньо прилягає до нашого будинку. Внаслідок цього було порушено притяжну систему витоку і притоку повітря і газове опалення у нашому будинку перестало працювати. В людей в квартирах чути запах газу. Тобто якщо в будь-який момент котел гасне і люди вчасно це не помітять, ми просто потруїмося. Хто в такому випадку буде відповідати? Ми хочемо жити там безпечно. А зараз наше життя під загрозою, - каже рівнянка.

Іншим питанням вона виокремила те, що будівництво ведеться без дозволів. Адже від ДАБІ рівнянам надійшла відповідь, що документи на будівництво анульовані. Крім того жінка поскаржилася, що будівельні крани височіють над головами дітей, які граються на дитячому майданчику прямо під будівництвом.

Мешканці Струтинської, 13 А неодноразово зверталися особисто до депутата Немеша. Проте він їх ігнорував.

- В такому будинку неможливо жити, коли поряд будується незаконна будівля. Може, з іншого боку на 30 поверхів збудуємо? Так вигідніше. Ми як обурені мешканці неодноразово телефонували до пана Немеша, але він всі наші дзвінки ігнорує. Котли в наших квартирах він відмовляється змінити, або просто відтягує цей момент, - зазначила пані Галина.

Рівняни вимагали на сесії Рівнеради створення депутатської комісії, щоб туди увійшли представники ДАБІ, управління земельних відносин, «Рівнегазу», екологів та представників ОСББ. Також просили зупинити дане будівництво.

Окрім цього рівняни просили виключити Василя Немеша з постійної комісії з питань  архітектури, будівництва та землевпорядкування, тому що, за словами мешканців новобудови, він «не захищає права громадян». До речі, Немеш обирався депутатом по цьому округу, по вулиці Струтинської. Відтак, рівняни прямо заявили, що вимагають забрати у нього мандат депутата міської ради.

На фото депутати Роман Стасюк, Василь Немеш та Анатолій Лащук

Василь Немеш, вийшовши до мікрофону вкотре, як і у інших випадках, наголосив, що всі звинувачення пов’язує «із політичної кампанією проти нього та проти «Радикальної партії». Він підтвердив, що мешканці зверталися до нього як до представника громади у міськраді. Проте їхні звинувачення він спростував

- До мене зверталися як до депутата. Я зустрічався із забудовником та ОСББ. Зроблений проект. І забудовник сказав, що до 6 липня всі котли там будуть змінені. Це просто піар-кампанія, яка чорнить нашу партію та особисто мене, - додав Немеш.

- Так Ви ж забудовник. Яка піар-кампанія? В нас в будинку запах газу, - відповіла на це мешканка новобудови.

На фото депутат Немеш

Мер Володимир Хомко дав доручення розібратися тимчасовій депутатській комісії із ситуацією. Передбачалося, що комісія з’ясовуватиме обставини будівництва. Після того як вивчить, надасть пропозиції. Очолює комісію Юрій Осіпчук.

Журналіст порталу «ЧаРівне.інфо» того ж дня (16 червня) поспілкувався із жителями дому на Струтинської, 13 А. Рівняни заявили про свої вимоги, головними з яких є – заміна котлів на більш безпечні. За їхніми словами, це має зробити забудовник.

Окрім цього виявилося, що будівництво триває, всупереч скасуванню декларації. Це Ви можете переглянути на відео.

 

 

 

Голова ОСББ Струтинської, 13 А Юрій Журавель викликав на місце патрульних поліцейських, щоб зафіксували факт продовження будівництва, незважаючи на скасування декларації.



Поки їхали патрульні Юрій Журавель розповів, що висока будівля заважає тому, щоб котли «дихали». Якщо котли, встановлені за меншу ціну, то є ймовірність, що дим потраплятиме у квартиру, додає він. Не виключено, що може статися вибух.

Він розповів, що представники «Рівнегазу» опломбували котли у п’ятому та шостому під’їздах. З цього приводу рівняни зверталися до ДАБІ та міського голови Володимира Хомка, якого генпідрядник запевнив, що до першого червня ситуація вирішиться. Однак, цього не сталося.

До розмови приєдналися інші мешканці Струтинської, 13 А. Крім проблеми із котлами назвали інші загрози – це те, що до їхніх осель не потрапляє денне світло, а над головами у дітей, котрі граються на майданчиках, нависають будівельні крани.

- Я купляв це житло як спокійне, тихе місце. Як виявилося, хочуть добудувати багатоповерхівку. Ми сподівалися, що тут будуть лише 4-поверхові котеджні будиночки. Якщо будуть вищі будівлі, то відповідно треба буде більше місця, - говорить мешканець будинку Володимир Дмитрук.

За його словами, поруч з багатоповерхівкою вже закладається фундамент на ще один будинок. Чоловік припускає, що декларацію можуть скасувати, як і у випадку з першою 11-поверхівкою, - тобто після зведення.

Патрульні поліцейські зафіксували факт продовження будівництва, а також оглянули місце будівництва.



Рівняни ж заявили про свою чітку вимогу: якщо наступні будинки будуть 4-поверховими, то котли слід заміняти у 5-му та 6-му під’їздах, а якщо на 11 поверхів, то заміняти всім мешканцям.

Як бачимо, при вході на будівництво досі розміщується будівельний паспорт, на якому зазначено, що замовником будівництва є ТОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс», а генпідрядником – ТОВ «Агротехноекобуд», проектувальником – ПП «Техноком», авторський нагляд – Осадчий І.М., технагляд здійснює Сачковський Т.М.

Проте наразі ці дані не відповідають дійсності. Як заявив Ігор Осадчий він вже не здійснює авторський нагляд, окрім цього ПП «Техноком», керівником якого він представився, також відмовилося від будівництва.

- На початковій стадії я здійснював авторський нагляд. Проте з «Рівненським МЖК» в нас виникли внутрішні питання. Я не маю до будівництва відношення, - заявив Ігор Осадчий.

За його словами, проект багатоповерхового, а не чотириповерхового будинку був зазначений у містобудівних умовах та обмеженнях. Та чи знали про це мешканці будинку Струтинської 13 А? Адже вони під час розмови із журналістом показували план на 4 поверхи.

Замовником будівництва є ТОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс», який пов’язують із «айдарівцем» Сергієм Пандраком. Щоправда засновником та керівником  товариства (з 21.04.2015) є Неля Дем’янчук, про це вказано у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. До цього часу директором ТОВ був Валерій Сосюк, який нині проживає в домі на Струтинської, 13 А. 

Натомість генпідрядником будівництва на Струтинської, 13 Б є ТОВ «Агротехноекобуд», яке, власне, і пов’язують із депутатом Рівнеради Василем Немешем. У держреєстрі в засновниках товариства вказано ЖБК «Рівбуд» та колективне підприємство «Озон». Керівником ТОВ «Агротехноекобуд» (з 30.05.2014) є Роман Кричфалушій. Тут повертаємося до скандалу навколо будівництва на вул. Ст. Дем’янчука, де фігурують ті ж самі фірми та ті ж особи.


А Василь Немеш є одним із засновників компанії «Рівбуд», яка є засновником фірми-генпідрядника будівництва на Струтинської, 13 Б.

Витяг про заснокників "Рівбуд"


Журналіст порталу “ЧаРівне.інфо" зв’язався з Сергієм Пандраком. На його думку, в усьому винна фірма – проектант, тобто ПП «Техноком». Пандрак висловив позицію і за себе, як замовника, і за генпідрядника. При цьому у розмові прямо вказувалося прізвище депутата Немеша.

- В цьому, що сталося, не винен ні замовник, ні генпідрядник. Це вина проектувальника. Це брак проектний, було допущено технічну помилку. Ми, як замовник – ТОВ «Рівненський МЖК», ввели в експлуатацію будівлю на Струтинської, 13 А 22 грудня 2014 року, генпідрядником будівництва якої були також ми, - розповів Пандрак. – Проектувальником був «Діпромісто». Але прийшов новий інвестор і вирішив весь квадрат забудувати 11-поверхівками.

За його словами, проблема полягає в тому, що проектант не розрахував проект, тому виникла така ситуація із примикаючим до 4-поверхівки будинком. Після цього, продовжує Сергій Пандрак, Василь Немеш звернувся до першого проектувальника – «Діпромісто», щоб вони розробили новий проект по газових котлах. Це було близько двох місяців тому.

Пізніше, каже Пандрак, «Діпромісто» видало робочий проект зі змінами, який Василь Немеш мав погодити з експертами та «Рівнегазом». Між тим, у ПАТ «Рівнегаз» заявили, що технічних умов новобудова на Струтинської, 13 Б не має.

- Треба поміняти котли п’ятого та шостого під’їздів. Це 8 котлів, - говорить Пандрак.

Він заявив, що близько двох тижнів тому мав зустріч з головою ОСББ Струтинської, 13 А, з Василем Немешем та з колишнім директором «Рівненського МЖК» Валерієм Сосюком. Домовилися, що до 5-го липня генпідрядник змінить котли у п’ятому та шостому під’їздах. Поки, за словами Пандрака, мова про перший під’їзд не йде.

Що стосується керівництва Сергія Пандрака ТОВ «Рівненський МЖК», то він заявив, що є головою товариства. Проте, згідно реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, виконавчим директором є Неля Дем’янчук, яка має право підпису документів.

Наразі хто буде генпідрядником наступних черг будівництва – третьої та четвертої черг – невідомо. Втім, можна говорити про те, що забудова «квадрату» продовжуватиметься.

За останньою інформацією, депутат Василь Немеш особисто приходив спілкуватися із мешканцями новобудови на Струтинської, 13 А. Люди хочуть вирішення конфлікту, тому готові слухати пропозиції депутата та шукати консенсусу. Однак, як повідомив нам голова ОСББ Юрій Журавель, ситуація досі не зрушила з місця.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...
  • Рівне проведе в останню путь 21-річного воїна «Каркаде»

    18 03 2024, 15:41
    Він міг би продовжувати вчитися, вести боротьбу через мис...