"Хочу обійняти людину, в тілі якої б`ється серце мого брата": рідні донора з Рівного розповіли про трансплантацію серця

Фото ілюстративне

У п'ятницю, 18 грудня, у Рівному вперше провели пересадку серця. Операція тривала всю ніч - 7,5 годин. Загалом задіяли 15 лікарів із Рівненської центральної міської лікарні та Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова.

Донором став рівнянин 1981 року народження, який отримав несумісні з життям травми. Після того, як лікарі у Рівному констатували смерть мозку, рідні погодилися на те, щоб його серце продовжило битися. Тепер воно у грудях 47-річного жителя Рівненської області. Окрім серця  у донора було вилучено нирки та печінку. Вони поїхали до Києва і стануть порятунком ще для трьох людей.

"Щире  і добре серце мого брата тепер дарує життя іншому чоловіку"

Ми поспілкувались із сестрою чоловіка, який після смерті рятує життя людей. Що розповідають рідні донора про найскладніше у житті рішення, яке стало порятунком для чотирьох людей і шансом для тисяч тих, хто очікує на трансплантацію в Україні.

- Мій брат був надзвичайно доброю і працьовитою людиною. Усе життя ми жили разом. - розповідає Вікторія Тополюк. - Його доброта і щирість ніколи не дозволяли йому відмовити людині, яка потребує підтримки чи допомоги. Навіть тоді, коли у нас з чоловіком були скрутні часи він завжди допомагав фінансово.  Ми з чоловіком їздимо у Польщу на роботу.

Назар разом з нашою мамою був у Рівному. За кілька днів до того я відчувала якусь тривогу. Згодом мені знайома скидає повідомлення, що у Рівному знайшли невідомого чоловіка без свідомості. Мовляв, подивись, чи це не твій брат. Зателефонувала мамі, у той же день вона його впізнала. На другий день ми з Польщі добрались до Рівного. Мене стривожило те, що багато хто писав, що чоловік був у сильному алкогольному сп'янінні. Це не так, брата вбили нанесенням ударів тупим предметом по голові. Справу наразі розслідують у поліції. Тому прошу усіх, хто поширює такі чутки мати повагу до людини, яка віддала свої органи заради порятунку невідомих йому людей.

"Після розмови із лікарем та священником ми впустили думку про трансплантацію"

Ми знали, що організм Назара відмовить впродовж кількох годин. Мозок помер і шансів на порятунок немає.  Натомість  розказали, що можна повести трансплантацію і стати донором. Медики робили все дуже оперативно, оскільки довезти орган до Києва не встигали- серце поза тілом живе лише 4 години - вирішили, що операцію виконають у Рівному.

Ми поспілкувались із головним лікарем ЦМЛ, отцем Володимиром і разом з мамою впустили цю думку та прийняли рішення, якщо нашому Назарику не дано жити, то нехай інші відчують радість життя.  Жодних грошей нам ніхто не давав. В тих людей,які чекають органів таке ж горе, як і у нас. Але тепер у них є шанс жити! Тому ми раді, що змогли допомогти вже одній родині та сподіваюсь ще трьох людей мій брат врятує. 

З рідними чоловіка, якому пересадили серце ми поки не спілкувались. бачили лише через телебачення, що вони нам дякують. В подальшому я б звичайно хотіла б обійняти цю людину, в тілі якого б'ється серце мого брата. - додає Вікторія.

У розмові із журналістами Вікторія Тополюк наголосила, що їх родина чекає справедливого розслідування у смерті брата і сподіваються, що винних знайдуть.

- Хочу звернутись до міського голови Рівного, правоохоронних органів, органів прокуратури, зробіть усе, аби ніхто не зганьбив честь людини, яка стала першим донором у Рівному. Ми хочемо, аби ті, хто його вбив та залишив помирати були покарані. 

Читайте також: "Ваше рішення стало порятунком для чотирьох людей": медики дякують рідним донора серця

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.