На Рівненщині відкрито унікальний Навчально-практичний центр

Фото ілюстративне

Вище професійне училище №22 (ВПУ-22) в м. Сарнах на Рівненщині стало першим пунктом у масштабному українсько-швейцарському освітньому проекті «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні».

Вище професійне училище №22 (ВПУ-22) в м. Сарнах на Рівненщині стало першим пунктом у масштабному українсько-швейцарському освітньому проекті «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні».

В рамках ініціативи на базі ВПУ-22 було відкрито унікальний для України Навчально-практичний центр (НПЦ) санітарно-технічної освіти за європейськими технологіями. Тепер НПЦ у Сарнах стане першим в Україні закладом, де щороку готуватимуть спеціалістів-сантехніків найвищого професійного рівня, забезпечуючи доступ до європейських технологій і навчальних програм.

Українсько-швейцарський освітній проект «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» реалізований Швейцарським бюро співробітництва в Україні, Міністерством освіти і науки України, Представництвом Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ в Україні та Ресурсним центром ГУРТ. Проект спрямований на сучасну підготовку українських студентів професійних закладів за спеціальністю «слюсар-сантехнік», які навчатимуться та вдосконалюватимуть професійні навички на базі новітнього устаткування та за участю досвідчених швейцарських експертів.

Ключова мета проекту – стимулювати в Україні конкурентоспроможні на європейському ринку сучасні програми професійної санітарно-технічної освіти. Він покликаний, зокрема, й відновити престиж професійно-технічної освіти в Україні, повернути довіру до українських спеціалістів у цій галузі, створити свого роду канал передачі досвіду і знань безпосередньо від провідних європейських компаній до молодих спеціалістів в Україні.

Училище у Сарнах було обрано місцем відкриття першого такого центру завдяки досвіду його персоналу, який першим зумів підготувати всі класи. Також, це один із найстаріших у країні закладів такого типу з понад 80-літньою історією.

«Ми хочемо допомогти професійно-технічним коледжам підготувати конкурентоспроможних фахівців за новими навчальними програмами та на новому обладнанні. Це буде сприяти їх працевлаштуванню та набуттю необхідних практичних навиків», – прокоментував Хольгер Тауш, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні,ключового донора проекту.

Представникіншого донора проекту, Голова Представництва Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ в Україні Олексій Раков відзначив: «Відкриття першого в Україні НПЦ у Сарнах надає свого роду сarte blanche на реформування української системи санітарно-технічної освіти і створення бази для підняття престижу професії в Україні на до того недосяжний рівень. Це є наша перша велика перемога. І ми не зупинимося на цьому, продовжуючи розвивати проект й у 5 інших регіонах України».

Відкриття наступних навчально-практичних центрів санітарно-технічної освіти за європейськими стандартами відбудеться вже до кінця 2016 року ще в 5 регіонах України: Донецькій, Полтавській, Чернігівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Загалом освітній проект, що триватиме 48 місяців, був представлений у 2014-му і завершиться у 2018 році. Проектом передбачено розробку нових навчальних програм, підготовку методистів та викладачів, забезпечення закладів належним професійним обладнанням європейського рівня, на якому навчатимуться учні, та, власне, навчання учнів. У реалізацію проекту донори профінансують майже півмільйона швейцарських франків.

Швейцарське бюро співробітництва в Україні

На початку 90-х років Швейцарія визнала незалежність України і з того часу надає допомогу Україні через двосторонні та багатосторонні проекти співробітництва. У 1997 році Швейцарія та Україна уклали двосторонню угоду щодо технічної співпраці, в рамках якої в Києві було відкрито Швейцарське бюро співробітництва для координації та підтримки програм в Україні. З 2015 року Швейцарське бюро співробітництва провадить діяльність від імені трьох державних організацій – Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС/SDC) та Відділу безпеки людини (HSD), які входить до складу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП/SECO), який є частиною Федерального Департаменту Швейцарії з економічних питань.

Швейцарська програма співробітництва в Україні на 2015 – 2018 рр. спрямована на підтримку чотирьох основних напрямків: сталий економічний розвиток, стале використання енергоресурсів та міський розвиток, врядування та відновлення миру, а також здоров’я. Окрім того, Швейцарська Конфедерація надає гуманітарну допомогу в регіони та цільовим групам, які постраждали від конфлікту на сході України. Річний бюджет Швейцарської програми співробітництва в Україні сягає 25 мільйонів швейцарських франків.

Geberit

Група Geberit є лідером європейського ринку сантехніки з організацією глобального масштабу. З 1874 року підприємство є піонером у своїй галузі й постійно створює нові тенденції завдяки інноваційним системним рішенням.

Представництва Geberit відкриті у 41 країні світу. Основна частка оборотного капіталу створюється на головних європейських ринках, що мають значний потенціал зростання, в Центральній і Східній Європі, Франції, Великобританії, скандинавських країнах, а також у Північній Америці, Китаї, Індії і Південно-Східної Азії. Компанія має 17 виробничих підприємств в 8 різних країнах. Основні виробничі підприємства знаходяться в Швейцарії, Німеччині та Австрії.

Асортимент продукції Geberit охоплює як сантехнічні, так і трубопровідні системи (системи каналізації будівель і системи постачання). Вироби торгової марки Geberit – це інноваційні, довговічні та екологічно ефективні товари, які пропонують високу функціональність для клієнтів та кінцевих споживачів. У 2013 році компанія Geberit налічувала 25 власних центрів підготовки і навчання в Європі й за океаном, в яких, використовуючи системи й інструменти програмного забезпечення Geberit, щорічно здобувають освіту і підвищують кваліфікацію близько 30 000 сантехніків, інженерів-проектувальників і архітекторів.

У 2013 році оборот групи Geberit склав 2,3 млрд. швейцарських франків. Група налічує близько 6200 співробітників у всьому світу. З 1999 року компанія з головним офісом в Йоні (Швейцарія) котирується на Швейцарській біржі. У 2012 році акції компанії Geberit були включені до індексу SMI (Swiss Market Index).

Ресурсний центр ГУРТ

Українська громадська неприбуткова організація, заснована у 1995 році та зареєстрована у січні 1996 року. Розташована в Києві. Член Громадської ліги Україна-НАТО, Мережі проєвропейських організацій України, Мережі ресурсних центрів країн центрально-східної Європи «Орфей».

Місія організації — становлення відкритого громадянського суспільства в Україні шляхом зміцнення сектора громадських організацій. Діяльність центру спрямована на надання інформаційної, навчальної та консультаційної підтримки громадським організаціям.

Вище професійне училище №22 (ВПУ-22)

Історія ВПУ-22 бере свій початок у 1936 році. В училищі навчаються 1150 учнів за 19-ма спеціальностями. До педагогічного складу закладу входять 18 відмінників освіти України, 8 викладачів-методистів, 6 старших викладачів, 23 викладачі вищої категорії, 17 майстрів виробничого навчання І та ІІ категорій.

Училище забезпечене матеріально-технічною базою, яка постійно розширюється і вдосконалюється. До послуг учнів – 2 навчальних корпуси для теоретичних занять з 36 кабінетами, 3 корпуси навчально-виробничих майстерень з 9 майстернями та 18 лабораторіями, доступ до інтернету, стадіон, 2 спортивних зали, бібліотека та читальний зал, актовий зал на 330 місць, їдальня на 240 місць, учнівський готель на 360 місць, медичний пункт та ін.
 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.