Як пришвидшити роботу комп'ютера: поради від КТС

Фото ілюстративне

Зберігання інформації – це невід’ємна частина життя кожної людини.

Людство починало із збереження відомостей на папері, але нові реалії вимагають сучасних рішень. Першими технологічними носіями інформації були магнітні стрічки, потім компакт-диски, пізніше – HDD – твердотільні накопичувачі. І порівняно нещодавно з’явилися накопичувачі SSD – Solid State Drive – компактні, швидкодійні і надійні пристрої для зберігання інформації, які використовують у найрізноманітніших видах комп’ютерної техніки. Що таке SSD, для чого вони потрібні, як використовуються і які особливості мають – ми розкажемо вам далі.

Що таке «твердотільний накопичувач»?

Перші SSD відразу задали новий стандарт швидкості запису та зчитування інформації, а також компактності пристроїв. Однак вони мали невелику, порівняно із жорсткими дисками, місткість, менший об’єм флеш-пам’яті, невеликий строк експлуатації і коштували дорого.

Виробники ретельно працювали над недоліками та покращували сильні сторони твердотільних накопичувачів, тому сучасні SSD стали набагато надійнішими: стійкими до механічного впливу, довговічними, а обсяг даних, який можна на них зберігати, практично не поступається місткості HDD.

Тож, ССД диски – це компактні, надійні пристрої для збереження даних, які підключаються безпосередньо до материнської плати з допомогою внутрішнього інтерфейсу або до зовнішнього USB-порту.

Типи SSD та різновиди конструкції

Ключова конструктивна особливість твердотільних накопичувачів – зберігання інформації в комірках пам’яті на базі напівпровідникових елементів. Ця особливість робить ССД стійкими до ударів та вібрацій, адже, на відміну від класичних вінчестерів, де дані зберігаються на дисках і зчитуються рухомою «голівкою», SSD – не мають рухомих елементів.

Кількість записів та зчитувань даних у комірках обмежена, але новітні розробки виробників дозволили підвищити експлуатаційну стійкість та збільшити строк служби пристроїв до кількох років.

Конструкція ССД має кілька видів, залежно від кількості бітів, які можна записати в одну комірку – типу пам’яті NAND:

  • SLC – найсучасніший тип, він же найнадійніший і найдорожчий. Для цього типу характерні однорівневі комірки (вічка) пам’яті. Зважаючи на високу вартість, ці пристрої, частіше купують з невеликим обсягом та використовують для зберігання дуже важливих даних, також на них можна встановити операційну систему комп’ютера і важливі програми, щоб збільшити швидкість роботи ПК.

  • MLC передбачає запис двох бітів даних в одну комірку. Це дещо знижує швидкість роботи, порівняно з SLC, але знижує вартість пристрою, тому робить його доступнішим для пересічного користувача. В середньому твердотільний диск цього типу підтримує до 5 тисяч перезаписів. 

  • TLC мають трирівневі комірки пам’яті – вміщують по 3 біти даних кожна. Обсяг таких пристроїв доволі великий при порівняно низькій ціні, але й надійність збереження інформації нижча, ніж у попередніх конструктивних типів. Для робочих чи домашніх комп’ютерів, де немає цінних даних, ці пристрої підходять чудово.

  • QLC відрізняється чортирівневими комірками – по 4 біти даних в одному вічку, що значно розширює обсяг, але знижує надійність зберігання. Для  особистих фото- чи відеоархівів – це чудовий варіант, але не для робочих файлів.  

  •  PLC – п’ятирівневі комірки – це велика місткість і найнижча. Такі пристрої мають право на існування і в багатьох сферах їхнє використання виправдане. Головна умова – не зберігати на них дані, втрата яких буде фатальною.  

Нещодавно виробники презентували новий спосіб розміщення елементів на чипі – 3D-NAND. Ця технологія підвищує надійність збереження інформації на носії. Наприклад, популярні бюджетні моделі з TLC на базі технології 3D-NAND  - надійніші, ніж пристрої цього ж типу на основі V-NAND.

Переваги та недоліки SSD

Твердотільні накопичувачі стали нової ерою збереження інформації, а їхнє швидке розповсюдження зумовлене такими плюсами:

  • Компактність: накопичувач має менші розміри та вагу, ніж класичний вінчестер, тому його зручніше переносити і треба менше місця для встановлення у невеликий системний блок чи корпус ноутбука.

  • Стійкість до механічних пошкодження: ССД менш чутливий до ударів, вібрацій, тому надійніше зберігатиме дані в екстремальних робочих умовах.

  • Швидкість роботи твердотільного пристрою у 5-7 разів більша, ніж у HDD. Відповідно, і швидкість функціонування комп’ютера буде вищою з таким накопичувачем. Цю перевагу високо цінують геймери та користувачі, які працюють із складними програмами: рівні гри завантажуються швидше, програми працюють оперативніше.

  • Безшумна робота: відсутність рухомих деталей – це і відсутність зайвого шуму, який заважає працювати та відволікає.

  • Енергоефективність теж досягається завдяки відсутності рухомих елементів, адже значна частина електроенергії використовується саме на приведення в рух деталей класичного вінчестера.

Звісно, є і певні недоліки ССД. Перш за все – це висока вартість якісного та надійного пристрою. Також актуальною залишається проблема зносу накопичувача в процесі експлуатацію, але виробники активно працюють над її вирішенням.

Навіщо потрібен SSD в ноутбуці?

Сучасні ноути – компактна техніка, яка забезпечує власникам значний запас автономності за рахунок роботи від акумулятора: в транспорті, на вулиці чи в будь-якому зручному місці можна працювати з комфортом. ССД допомагає покращити ці функції:

  • Компактні розміри і невелика вага накопичувача дозволяють встановити його в найтонший ноутбук.

  • Енергоефективність дає можливість довше працювати автономно від акумулятора.

  • Безшумність дозволяє працювати і не заважати іншим.

При цьому, ноутбук функціонує швидко із ресурсоємними програмами та іграми.

Навіщо ССД у  Playstation та Xbox?

Середній обсяг гри для Playstation та Xbox 80-100 Гб. Щоб ігри такого об’єму коректно працювали: швидко завантажувалися нові рівні, текстури, аудіосупровід, мультимедійні вставки – потрібна висока швидкість обміну даними. Саме це забезпечують сучасні SSD. З твердотільними накопичувачами ігри для Playstation та Xbox виходять на якісно новий рівень.

Навіщо SSD у домашніх медіацентрах?

Медіацентр – це спеціалізований комп’ютер для перегляду фільмів та відеофайлів великого розширення, прослуховування багатоканальних аудіофайлів. З такими функціями може справитися і звичайний вінчестер, при роботі онлайн. Однак для завантаження, зберігання та відтворення таких файлів – ССД набагато зручніше, адже швидкість запису в них вища у кілька разів. Також роботу медіацентра пришвидшить встановлення твердотільного накопичувача для завантаження на нього операційної системи.

ССД диски – це сучасний спосіб надійно зберігати дані та швидко і з комфортом працювати з ними. Для різних потреб необхідні різні види твердотільних дисків: за обсягом, типом конструкції, форм-фактором та іншими характеристиками. Підібрати пристрій під свої потреби та бюджет ви можете в мережі магазинів КТС. Наші фахівці радо допоможуть вам з вибором SSD для ПК, ноутбука, Playstation та Xbox, медіацентрів чи іншої техніки.

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.