Відпочинок у Драгобраті: райський куточок

Фото ілюстративне

Гірські схили неймовірної краси, небесно свіже повітря, джерельно чиста вода та недоторканна, неосяжна природа… Усе це чекає вас у Карпатах в урочищі Драгобрат.

Гірські схили неймовірної краси, небесно свіже повітря, джерельно чиста вода та недоторканна, неосяжна природа… Усе це чекає вас у Карпатах в урочищі Драгобрат.

Драгобрат — невелика міжгірна полонина, розташована у масиві Свидівець. Це – наймальовничіший і найвищий гірськолижний курорт в Українських Карпатах. Він розташований на висоті 1400 метрів над рівнем моря, на відстані 15 км від селища Ясіня, (Рахівський р-н, Закарпатська обл.) на стику хвойних лісів і зони альпійських лугів, на початку Свидовецького гірського масиву, біля підніжжя гори Стіг (1707 м). Поряд знаходяться вершини Жандарм (1800 м) і Близниця (1883 м).

В останні роки популярність відпочинку в Карпатах взимку значно зросла, більше того, ця тенденція не слабшає, а тільки зміцнюється. Драгобрат знаходиться відносно близько: за 100 км від Івано-Франківська і приблизно за 30 км від Рахова.

ПЛЮСІВ - БАГАТО
 

Найголовнішим плюсом Драгобрату є його кліматичне розташування.

Драгобрат часто називають Карпатським Сибіром, оскільки сніг там може лежати півроку: з середини осені до кінця весни, що є ідеальним місцем відпочинку як для екстремалів, так і для початківців. Підковоподібне розташування гір Свидовецького хребта, а також висота його розміщення створює унікальні природні умови, які і забезпечують наявність стабільного снігового покриття з листопада аж до травня. Навіть в теплі малосніжні зими тут завжди є достатній сніговий покрив. До речі, згідно зі статистикою, впродовж останніх 30-ти років відсутність снігу взимку на Драгобраті не спостерігалася.

Крім цього урочище Драгобрат вразить вас незабутніми краєвидами. Звідси видніється найвищий масив Українських Карпат — Чорногора та проглядаються вершини гір Говерла (2061 м), Петрос (2020 м), Добошанка (1754 м), Синяк (1662 м) та інші.

За словами директора туристичного агентства «Ернан Кортес» Анни Бікус, сьогодні Драгобрат користується надзвичайною популярністю серед туристів. Він навіть почав відтісняти з п’єдесталу фешенебельні курорти Буковель та Славське. Більшість людей, за словами Анни Бікус, обирають Драгобрат за його надзвичайну природу, сніговий клімат та оптимальне співвідношення ціни та якості.

Вже давно цей курорт зайняв гідне місце серед інших і сьогодні високо цінується як аматорами, так і професіоналами гірськолижного спорту. Незалежно від рівня підготовки, будь-який лижник залишиться задоволений відпочинком в Драгобраті, адже тут є траси всіх рівнів складності, від пологих учбових для початківців до стрімких екстремальних для професіоналів. Траси мають довжину від 1200 м до 2 км, а навчальний схил становить 300 м.

На Драгобраті є чотири бугельних підйомники, два канатно-крісельних і п’ять мультиліфтів (довжиною від 100 до 280 м) – до кожної з восьми гірськолижних трас різної складності. Для тих, хто збирається цієї зими відпочити на Драгобраті, - перелік усіх витягів, який неодмінно стане вам у нагоді:

- Бугельний "Драгобрат-1" - ВЛ - 1000 м
- Бугельний "Драгобрат-2" - Доппельмайер - 1000 м
- Бугельний "Вершина Карпат" (приватний) - 800 м
- Бугельний "Близниця" (готелю "Оаза") - 800 м
- Бугельний (пансіонату "Дзвонар") - 250 м
- Двомісний крісельний (біля готелю "Кремінь") - 1500 м
- Двомісний крісельний «Вершина Карпат» найвищий підйомник в Україні – 1700 м

Усі траси обробляються ретраками. Постійно діє траса слалому-гіганта з хронометражем для всіх бажаючих. Також існують практично необмежені можливості катання на лижах і сноубордах по «цілині».

Відпочити та розслабитись на Драгобраті також є де: затишні кафе, вишукані ресторани, де можна і чайку з глінтвейном попити, і смачно поїсти. Навіть є такі бази відпочинку, де є WiFi-інтернет, дискотека, сауна, бар, більярд, настільний теніс, зал для баскетболу.

Зокрема, одним з найновіших та найкращих готельно-розважальних комплексів Драгобрату є «Зелена дача». Там ви матимете можливість і комфортно відпочити, і смачно поїсти, і на диско потанцювати, і у сауні погрітися, і в більярд пограти, і в інтернеті посидіти. Там вас приємно здивує не лише сервіс та якість обслуговування, а й місце розташування бази відпочинку, яка розміщена у кількох метрах до більшості підйомників.

МІНУС – ЛИШЕ ОДИН
 

Одним, єдиним мінусом Драгобрату є те, що полонина розміщена високо в горах і тому має погане транспортне сполучення. Адже жодні автобуси, маршрутні таксі та звичайні легкові автомобілі там не їздять через складність і серпантинність дороги. Єдине, чим туди можна доїхати, це спеціальними таксі: УАЗ, «Патріот», «Нива», ГАЗ – позашляхові надійні і потужні авто. Тому турист мимоволі стає заручником ситуації, коли він, аби добратися в урочище Драгобрат, вимушений замовляти таке приватне таксі, віддавши за нього немало – від 150 до 300 грн.

Також через цю територіальну обмеженість і недосяжність турист не має доступу, наприклад, до магазинів. Якщо ви захочете купити собі, до прикладу, хліб, ви цього не зможете зробити, бо на Драгобраті просто-напросто немає магазинів. Тому багато власників готелів добряче спекулюють і непогано наживаються на цьому, поставивши досить високі ціни на харчування, на розваги і на продукти (якщо ви захочете купити у готелі той таки хліб чи ще щось).

Проте, незважаючи на такий недолік, Драгобрат все ж може скласти хорошу конкуренцію фешенебельним курортам України, адже ціни, зрештою, не космічні, відтак відпочинок у Драгобраті у порівнянні із іншими є дешевшим і подекуди навіть якіснішим. А через наявність там трас різної складності відпочинок задовольнить усю вашу родину, від маленьких до великих.

Тому якщо ви – прибічники активного відпочинку або ж просто не уявляєте свого життя без гір – тоді вам саме на Драгобрат! Не пожалкуєте!

НА ЗАМІТКУ:
 

• З Рівного і Києва до Драгобрату напряму, без пересадок, добратися нічим. Спочатку треба доїхати до Івано-Франківська, звідти до с. Ясіня, а вже з Ясіні на спеціальному таксі до урочища Драгобрат. Дорога в один бік обійдеться в близько 250 грн.

• Ціни на проживання – від 120 до 800 грн з однієї особи на добу.

• Ціни на підйомники: 1 підйом на канатній дорозі для дорослого коштує 15 грн, для дитини до 14 років – 10 грн; абонемент на 50 підйомів коштує 450 грн для дорослого і 225 грн для дитини; ціна на 1 підйом мультиліфтом становить 5 грн, абонемент на 50 підйомів – 180 грн.

• Прокат лижного спорядження – від 50 до 100 грн на добу.

• Послуги інструкторів за годину коштують 150 грн.

• Вартість відпочинку у сауні (до 8 чоловік) складає 150 грн/год.

КОМЕНТАРІ:

Мар’яна ІГАС, професійний візажист, засновниця та керуюча студії візажу «Make up studio Marianna Igas»:

 

«Драгобрат - чудова місцина. Мала змогу побувати там і взимку, і навесні. Зимовий курорт заворожує погляд своїми засніженими масивами, великою кількістю гірськолижних трас і спусків з висоти, що аж перехоплює дух. У місцевих колибах можна не тільки зігрітися теплим глінтвейном, а й скуштувати різні страви тамтешньої української кухні. Навесні ж там розгортається неймовірна краса: серед ділянок снігу, який ще не розтанув, розквітають великі галявини крокусів... Дивовижно і варто того, аби цю всю красу побачити на власні очі. Дуже раджу!»

 

 

Людмила САВОНЬКІНА, телеведуча каналу «Рівне-1», та
Вадим СЛОБОДЕНЮК, майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики:

«Для нас Драгобрат - особливе місце. Багато років Вадим там тренувався. Я ж приїздила відпочивати з друзями... Проте жодного разу ми там не зустрілися. Познайомились ми в Рівному, але саме завдяки нашим спільним знайомим, які також пов`язані з цим місцем. Тому можете судити самі, наскільки ми обоє любимо Драгобрат! Кожна поїздка туди - це незабутні враження. Разом ми там відпочивали уже двічі. Кожного разу ми їдемо туди - разом чи окремо - і знаємо, що нас гостинно зустрінуть, житимемо ми в комфортабельному номері, а природа навколо кожного разу заворожує ще більше. Чим більше разів там побуваєш, тим більше хочеться ще. Знаєте, ми ніколи не були на гірськолижних курортах Словаччини, Польщі або Австрії, але тут відчуваєш себе, як у Європі! Сервіс - завжди на найвищому рівні. На лижах ми, в принципі, не катаємось - бережемось від травм, бо для обох це ризик для професії. Тому експерти ми у літньому відпочинку на Драгобраті. Обожнюємо Карпати і гірське чисте повітря! І радимо побувати на Драгобраті всім!»


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.