У Рівному зросли тарифи на воду

Фото ілюстративне

Тарифи на воду для споживачів «Рівнеоблводоканалу» зросли, але нові платіжки отримають не всі.

З 1 червня збільшилися тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Відповідна постанова була затверджена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 28 травня. Платіжки із новими рахунками споживачам «Рівнеоблводоканалу» почнуть розносити вже наступного місяця. Однак не всім, а лише юридичним особам та споживачам, які проживають у приватному секторі. З чим пов’язана така вибірковість, пояснив заступник директора «Рівнеоблводоканалу» Микола Ткачук. 

 — Підвищення стосується лише юридичних осіб та приватного сектору. Відповідно, у нас залишається нерозглянуте питання по споживачах, які проживають в багатоквартирних будинках. Там тариф поки залишається незмінним. Річ в тім, що в нещодавно прийнятому Законі про ЖКП, відсутня послуга централізованого холодного водопостачання та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж. Натомість у законі чітко вказано, що з 1 травня 2019 року по 1 травня 2020 року споживачі мають визначитися з формою співпраці з надавачами послуг: укласти договір або колективно (цілий будинок), або індивідуально. У другому варіанті  споживач має укласти з нами індивідуальний договір, розраховуватися за отримані послуги по своєму лічильнику та спланувати оплату за абонентське обслуговування. Проте, як завжди Кабмін не поспішає затверджувати ані типові договори, ані порядку розрахунку абонплати.

Таким чином, починаючи із червня, для мешканців приватного сектору та юридичних осіб вартість одного кубометра води та каналізації обійдеться на 1 гривню 28 копійок дорожче, ніж було, і складатиме 20 гривень 57 копійок за метр кубічний.

Подорожчає на 20 копійок і вартість водовідведення для КП «Здолбунівводоканал», стічні води якого, обласне водопостачальне підприємство очищає на очисних у Квасилові. Тож з наступного місяця вона складатиме 3,74 грн. за метр кубічний. Для мешканців багатоквартирних житлових будинків тариф поки залишиться незмінним – 19 гривень 99 копійок за метр кубічний холодного водопостачання та водовідведення.

За словами пана Ткачука, підвищення тарифів пов’язане із зростанням вартості основних його складових. Зокрема, зросла вартість електроенергії на 5%, з 1 грудня минулого року збільшився і прожитковий мінімум для працюючих громадян, що, зрозуміла річ, вплинуло на ріст зарплатні працівників підприємства. А відповідно — і на обсяги відрахувань до бюджету єдиного соціального внеску. Змінилися і ставки податку за спецводокористування і надра на 2,2%. Це лише кілька складових, через здорожчання яких підприємство весь цей час змушене було працювати у збиток. За підсумками чотирьох місяців, кажуть на «Рівнеоблводоканалі», вийшло мінус 11 мільйонів гривень.

— Зважаючи на те, що тариф для мешканців багатоквартирних житлових будинків досі залишається нескорегованим, це тягне за собою прямі збитки для підприємства. Хоча б у розрізі зарплати тих категорій працівників, які відповідають за цей напрям. Іншими словами, з грудня минулого року ми виплачуємо їм зарплату вже із врахуванням нового розміру прожиткового мінімуму, а покривати витрати мусимо з інших статей видатків. Додайте до цього і той факт, що решта витрат підприємства залишається на рівні попереднього року. Наприклад, вартість паливо-мастильних матеріалів, яка за цей час суттєво зросла. Тобто, навіть новий тариф не покриватиме витрати підприємства повністю, бо відстає від економічних реалій на рік. Тарифи на воду для споживачів «Рівнеоблводоканалу» зросли, але нові платіжки отримають не всі, — підсумував пан Ткачук.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...