У Рівному визначили кращих юних ораторів

Фото ілюстративне

Хто у школі має більше повноважень – учні чи вчителі? Довести або ж спростувати цю думку намагались цьогорічні фіналісти дебатного турніру «ПРЕС». Днями у Рівному у фінальній битві зійшлися учні шкіл № 1 та № 28.

Хто у школі має більше повноважень – учні чи вчителі? Довести або ж спростувати цю думку намагались цьогорічні фіналісти дебатного турніру «ПРЕС». Днями у Рівному у фінальній битві зійшлися учні шкіл № 1 та № 28.

Бажаючих подивитися на дебати виявилося стільки, що усім не знайшлося місця у залі. Цього організатори не врахували, а тому просили тих, кому захід не цікавий, покинути його. Втім, глядачі навіть і не думали залишати свої місця, бо, мабуть, передчували цікаву гру. І вони не помилися...

Як і завжди, команди виявляли сильнішого, полемізуючи один з одним.



Представники «Пропозиції» (ЗОШ № 1), які за традицією розташовувалися з правого боку, стверджували, що рівних прав учні та вчителі не мають. Натомість контртезою «Опозиції»(ЗОШ № 28) був аргумент про паритетні права в управлінні школою педагогів та школярів.

Майстерність команд оцінювали міський голова Рівного Володимир Хомко, начальник управління освіти виконавчого комітету Рівненської міськради Василь Харковець, начальник організаційно-інспекторського відділу управління освіти Рівненського міськвиконкому Андрій Мазур та координатор дебатного турніру «ПРЕС» Тетяна Омельченко.

Думки залу та журі щодо переможця співпали – і ті, і інші віддали свої голоси за «Опозицію». Таким чином, в ході запеклої ораторської дуелі тріумфували учні ЗОШ № 28 у складі переможців - Євгена Баюна, Олександра Щерби та Дмитра Нестерука.

Усі учасники фіналу отримали іменні грамоти, а переможці – ще й Кубок. Окрім цього, найкращих красномовців міста чекав приємний подарунок – квитки на концерт відомого гурту «Океан Ельзи», який відбудеться у Рівному 30 травня. Нагороди фіналістам вручив мер Рівного Володимир Хомко:

- Враження від дебатів у мене дуже позитивні. Команда-переможець виступала так, що їм могли б позаздрити деякі українські політики. Усі учасники - молодці. Я думаю, що вони готові уже до якоїсь серйозної роботи, - поділився своїми враженнями з ЧаРівне.інфо Володимир Хомко. - В наш час необхідно вміти переконувати. Адже часом людина буває настільки не креативною, що її аргументи не сприймаються. Мені здається, що в учнів 28-ої школи все вийшло гармонічно, хоча й ЗОШ № 1 виступала теж не погано, але їм, на мою думку, забракло артистизму та кращого відчуття аудиторії. Але все це прийде до них з часом, просто треба багато виступати. Краще розпочинати практикуватися у дитинстві, а коли вони стануть вже дорослими, то будуть вільно відчувати себе перед людьми, - сказав міський голова Рівного.

Також очільник міста відзначив доцільність проведення турніру:

- На таких заходах молоді люди здобувають навики, які в подальшому допоможуть їм робити кар’єру. Без вміння вести дискусії робити ту іншу кар’єру дуже важко. Можливо, але важко. Для чого робити собі перепони на дорозі, коли можна це раніше освоїти і крокувати по життю впевнено, - пояснив Володимир Хомко.

А ось начальник міського управління освіти Василь Харковець закликав команду, що програла, не засмучуватися, адже вони ще зможуть себе проявити:

- В учнів ЗОШ № 1 ще все попереду. Вони зуміли пробитись у фінал, а це свідчить про те, що вони рухаються у вірному напрямку. А ЗОШ № 28 ми знаємо давно і розуміємо, що ці аргументи, які у них були – більш чіткі та дієві. Я думаю, що вони справедливо перемогли сьогодні, - зазначив Василь Харковець.

А ось Андрій Мазур став новоспеченим фанатом змагань:

- Про турнір «ПРЕС» я чув із преси, а тепер я став його палким прихильником. Дякую учасникам за позитивні емоції. Вони дуже вдало розрізняють поняття права та поняття обов’язку. Я дуже гордий, що присутній в журі. Якщо буде ласка організаторів, то запрошуйте мене ще – прийду знову залюбки, - каже Андрій Мазур.

Для координатора турніру Тетяни Омельченко фаворитом змагань також виявилася команда ЗОШ № 28:

- Те, що у фіналі опинилася школа № 1 – досить неочікувано. Адже сьогодні грали два дев’ятикласники і десятикласниця проти трьох одинадцятикласників ЗОШ № 28. Крім того, команда-переможець грає вже другий рік, а отже, мають більший досвід, тим паче, що вони навіть були фіналістами минулого року. І вітаю їх цього року вже з перемогою. Школа № 28 грала рівно - від початку і до кінця. І ми побачили те, як насправді треба дебатувати, і на кого рівнятись, - розповіла Тетяна Омельченко.

Успіх у змаганні для молодих ораторів має дуже важливе значення:

- Для мене дебати – це життя. Памятаю, нам було дуже образливо, коли ми програли у фіналі торік. В цьому ж році ми все надолужили – всіх порвали і перемогли. Для мене особисто це дуже важливо, - пояснює один з переможців турніру Євген Баюн. - При виступі потрібно вміти робити рівномірний акцент – і на факти, і на емоції. Однак, факти – це одне, а коли людина емоційна - це зовсім інше. По-моєму, фактам слід довіряти більше. Але в дебатах це все має бути збалансовано. Звісно, було хвилювання, не дивлячись на деякі полегшуючі обставини. Але коли виходиш до трибуни, про все відразу забуваєш. А от коли сидиш за столом, то тоді хвилювання є. Ну і, звичайно, коли результати оголошують, - розповів Євген Баюн.

А ми з нетерпінням чекатимемо нових цікавих та безкомпромісних ігор турніру «ПРЕС»: Переконливих, рішучих, емоційних та сміливих.

Денис ГРИЩУК

Фото - автора 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.