Що таке біткоіни?

Фото ілюстративне

Біткоіни (Bitcoin) – P2P цифрова валюта з відкритим кодом. Вона абсолютно децентралізована, дозволяє здійснювати розрахунки по усьому світу, комісія за транзакції або дуже низька або відсутня

Біткоіни (Bitcoin) – P2P цифрова валюта з відкритим кодом, повідомляє watcher.com.ua. Вона абсолютно децентралізована, дозволяє здійснювати розрахунки по усьому світу, комісія за транзакції або дуже низька або відсутня:

Біткоіни цікаві тим, що їх неможливо підробити, неможливо скопіювати, уся діяльність системи забезпечується мережею учасників. А головне – біткоіни застраховані від будь-яких додаткових чи неконтрольованих емісій. Уже зараз чітко відомо скільки буде біткоінів у кожен момент часу:

Як працюють біткоіни? Кожен учасник системи встановлює собі на комп’ютер програму-клієнт. Усі транзакції зберігаються в ланцюжку блоків, кожен блок містить список транзакцій. Ланцюжок блоків містить інформацію про усі транзакції за увесь час роботи Баткоін. Кожна програма-клієнт завантажує увесь ланцюжок блоків – це і робить систему абсолютно децентралізованою.

Майте на увазі, цей процес може тривати досить довго (2 дні наприклад) і добряче «підвантажувати» ваш комп’ютер. Ці дані ніяк не шифруються і кожен може побачити усі транзакції. Кількість блоків зростає на 1 приблизно кожні 10 хвилин.

Звідки беруться нові гроші в системі? У кожному блоці перша транзакція у списку – особлива. У неї є лише один вхід, вона перенаправляє 25 монеток тому, хто згенерував блок, у якому розташована ця транзакція. Відповідно, приблизно кожні 10 хвилин система поповнюється 25 монетками.

Це така собі винагорода за витрачений час і ресурси на генерацію блоку. Адже створюючи новий блок у ланцюжку клієнт робить внесок у роботу системи Bitcoin. Кожні 4 роки ця винагорода зменшуватиметься удвічі: власне, один раз вона вже зменшилася – раніше за генерування блоку винагорода становила 50 монеток.

Якщо хтось створить шахрайський блок за допомогою модифікованої версії клієнта і припише собі 25 монеток – інші (справжні, чесні) клієнти відторгнуть такий блок і не додадуть його до ланцюжка блоків. Тобто доки в системі більшість клієнтів офіційні (не шахрайські) – системі нічого не загрожує.

Біткоіни можна придбати за гроші – а можна «видобувати», по аналогії із золотом (до речі, багато хто порівнює біткоіни із золотом через те, що і те і те важко видобувати і кількість їх однаково обмежена).

Біткоіни – це фактично унікальний набір цифр, і знаходження нового унікального набору з кожним днем стає все важче. Складність генерування блоків наразі настільки ускладнилася, що індивідуально «видобувати» монетки абсолютно невигідно. Тому для «видобування» монеток-біткоінів люди почали об’єднуватися в «пули».

Коли біткоіни лише з’явилися, можна було купити 1309.03 біткоіни за $1. Тепер 1 біткоін коштує $163. Купувати-продавати біткоіни ви можете на біржах-обмінниках – наприклад, icbit.se, mtgox.com.

Біткоіни ще цікаві тим, що за адресою вашого гаманця, яка складається із послідовності цифр та літер, немає жодних інших ваших ідентифікаторів. У сумі з децентралізованістю системи це дає можливість здійснювати певні покупки абсолютно анонімно. Тим більше, що ви можете створити собі безкоштовно скільки завгодно гаманців. 

Юлія ДОМАНСЬКА


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.