Роздержавлення державних ЗМІ

Фото ілюстративне

Які з них виживуть, які залишаться на ринку праці і будуть конкурентноспроможними? Чи виживуть без державного фінансування? Чи зміниться тільки їхня назва, а їх будуть фінансувати ті самі структури?

Всі нині активно обговорюють, чи справді відбудеться роздержавлення ЗМІ, а дехто думає, що їм робити далі без державних коштів.

Ось, що пише Дарка Чепак, прес-секретар Президента України, на своєму блозі про цю ситуацію:

"Роздержавлення ЗМІ – навіщо це треба?

Президент зустрічався з Головою Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клодом Міньйоном. Одне з зобов`язань України, взяте перед ПАРЄ ще в 2005 році – це роздержавлення друкованих ЗМІ. Навіщо Україні ця реформа?

Фактично роздержавлення ЗМІ означає виведення зі складу засновників і співзасновників комунальних і державних друкованих ЗМІ органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Утримання близько 700 державних ЗМІ коштує бюджету немалих грошей. Більшість з них отримує дотаційну фінансову допомогу з місцевих бюджетів. Розмір дотацій – від кількох тисяч гривень на рік до кількох мільйонів. Це при тому, що газети можуть і повинні заробляти на рекламі. І це показує приклад тих газет, яким вдається працювати без дотацій з держбюджету. Чи легко це в умовах українського ринку? Мабуть, ні. Але чи повинен цей тягар нести на собі бюджет, тобто платники податків? Також навряд чи.

Вихід українських ЗМІ з-під опіки та впливу (контролю) органів влади є також необхідною умовою для утвердження в нашій країні демократичних цінностей, від 2005 року це є нашими зобов`язанням перед ПАРЕ.»

Хто не витримає конкуренції і правил ринкової економіки, той і зникне із газетної карти України. Можливо цей крок зробить Українську журналістику менш продажною і заджинсованою. Бо державні ЗМІ – кишенькові маніпулятори влади, які пишуть те, що їм кажуть. Типу того сказали казати «Кєша хароший», от вони постійно пишуть, що він хороший. Не задумуючись над тим, що можливо він і не хороший, а поганий! Проаналізували б його дії, вчинки та подивитись який він насправді?

Але 100%, що більша частина державних ЗМІ зникне, якщо їх перестануть фінансувати. Вони не витримають конкуренції, бо звиклі, що їм дадуть гроші з державної казни. А тут не дають їм гроші і що ж їм робити? Як їх заробляти? А хто його знає? А передплата, коли заставляють держслужбовців та інших передплачувати державну газету. А тут не будуть заставляти, більшість таких газет навіть не будуть знати, як привернути увагу читачів, щоб ті захотіли передплачувати цю газету. Потрібно міняти напрямок і весь напрямок газети. Писати не тільки про сесії, а й про інші цікаві новини. Давати читачам ту інформацію, яка буде для певного верства населення цікава. Тобто визначити цільову аудиторію видання і працювати на неї!

Іван ДОЛЮК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.