Перевірка дій оперативного персоналу для вдосконалення експлуатаційної безпеки РАЕС

Фото ілюстративне

На Рівненській АЕС триває партнерська перевірка експертами регіонального центру ВАО АЕС, зокрема одним з напрямів перевірки є спостереження за роботою персоналу на повномасштабних тренажерах блочного щита управління.

На Рівненській АЕС триває партнерська перевірка експертами регіонального центру ВАО АЕС, зокрема одним з напрямів перевірки є спостереження за роботою персоналу на повномасштабних тренажерах блочного щита управління.

Міжнародна методологія «Crew Performance Observation» (CPO) дозволяє оцінити знання і навички оперативного персоналу з безпечного управління енергоблоками у ситуаціях, що містять елементи нормальної, нештатної та аварійної роботи. Впродовж тижня на повномасштабних тренажерах навчально-тренувального центру електростанції оперативний персонал РАЕС відпрацьовував різні сценарії розвитку подій, що пропонувалися ВАО АЕС. Це цілком новий напрям перевірки для Рівненської АЕС.

До команди експертів на чолі з представником ВАО АЕС на РАЕС Анатолієм Васильчуком увійшли фахівці Запорізької, Хмельницької та Рівненської АЕС, які спостерігали за роботою оперативного персоналу на повномасштабних тренажерах для енергоблоків типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000. Під час перевірки відпрацьовано три сценарії, що передбачали велику кількість несподіваних відмов у роботі обладнання. Перевірку проходили три діючі зміни працівників блочних щитів управління, які успішно впоралися із завданням та діяли відповідно до усіх інструкцій.

«Методологія СРО дозволяє АЕС зрозуміти свій рівень експлуатації й порівняти його з існуючими міжнародними вимогами. Оцінка за цим напрямом дозволить також поліпшити процеси підготовки персоналу, що важливо для забезпечення безпеки АЕС. Ми побачили весь алгоритм дій персоналу, їхню комунікацію, знання документації та вміння працювати в команді. Наразі атомники продемонстрували доволі високі навички з ліквідації порушень за модельованими сценаріями», – прокоментував Анатолій Васильчук.

Партнерська перевірка триватиме до 17 вересня. Партнери працюють за напрямами: організація та управління, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, хімія, досвід експлуатації і перевірка рекомендацій щодо важливого досвіду експлуатації (SOER), пожежна безпека, протиаварійна готовність та СРО.

Юлія Кулаєва

Фото: Надія Тимофєєнко


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...
  • Другу добу служби прочісують ліс та околиці в пошуках жителя Вараського району

    28 03 2024, 11:21
    Другу добу тривають пошуки зниклого жителя Вараського рай...
  • На Рівненщині в ДТП загинув житель Львівщини

    28 03 2024, 10:52
    Автопригода на трасі «Київ-Чоп» сталася сьогодні, 28 бере...
  • Ще четверо воїнів з Рівненщини загинули в боротьбі за Україну

    28 03 2024, 10:07
    На Рівненщині попрощались із чотирма Героями - Романом Ма...