Обережно: змії на Рівненщині! (поради та перша допомога)

Фото ілюстративне

Цього літа в Україні значно збільшиться кількість гадюк. Що робити, якщо ви стикнулися зі змією - читайте у статті.

Цього літа в Україні значно збільшиться кількість гадюк. Змії вже почали виповзати з гнізд і все частіше зустрічаються українцям на пікніках. Фахівці попереджають людей про те, що цього літа отруйні змії будуть жалити людей, як ніколи.

Додамо, що «зміїний бебі-бум» українські зоологи пов`язують зі спекою. Літній період та мало дощів – через це кількість змій буде значно більшою, ніж у попередні роки. В Україні зараз суха погода, що дуже сильно впливає на життєдіяльність змій, які в таку погоду дуже активні. Незважаючи на таке «зміїне нашестя», вбивати плазунів зоологи не радять, нагадуючи, що за одну змію доведеться сплатити штраф розміром у 4 тисячі гривень.

Зазначимо, що з 11-ти видів змій в Україні є небезпечною лише степова гадюка. Від її отрути існує спеціальна вакцина, яку в разі укусу потрібно зробити якомога швидше.

За інформацією рятувальників, у цьому році вже трапилося чотири випадки укусу мешканців краю зміями. Їх напади на людей зафіксовано у Березнівському, Володимирецькому та Сарненському районах. У всіх випадках громадяни отримали укуси при заготівлі сіна чи зборі ягід, таких, як чорниці та суниці, на які зараз «саме час».

Рятувальники радять: вирушаючи у подорож до лісу, необхідно ретельно підбирати одяг та взуття, ніколи не залишатися наодинці та мати при собі мобільний телефон, щоб у випадку біди викликати швидку медичну допомогу або пожежно-рятувальну службу МНС за номером «101».

Перша невідкладна допомога
 

При укусі невідомої змії не варто піддаватися панічним настроям. Хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидкому проникненню отрути в кров. Необхідно дихати повільно і глибоко.

Насамперед, потрібно встановити, чи дійсно є привід для занепокоєння. Уважно огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одного) - ранки, що кровоточать, і віддалені одна від одної на 1-1,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів (жовточеревого і чотирисмугого) виглядають інакше: на шкірі є дуга від багатьох дрібних подряпин.

Симптоми
 

У місці попадання отрути спочатку відчувається сверблячка, а через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк, що досягає свого максимуму через 10-12 годин із моменту укусу. Пульсуючий біль у місці укусу, як правило, незначний. Злегка болять лімфатичні вузли.

Зазвичай, картина отруєння цим вичерпується, але в ряді випадків захворювання протікає більш тяжко. Хворий блідне та відчуває запаморочення, нудоту, страх, можливе (особливо при значних набряках) падіння артеріального тиску і навіть непритомність. Проте вже через 10-15 годин стан потерпілого стабілізується, а приблизно із закінченням другої доби починається швидке зменшення набряку. Через 3-10 днів зникають усі зовнішні прояви хвороби. Іноді в місці укусу (і по ходу судин) виникають геморагічні пухирі з кров`янистим вмістом, що залишають після себе виразки, що не заживають впродовж тижня.

Допомога
 

Як повідомляє міністерство з надзвичайних ситуацій в Рівненській області, з укушеного місця необхідно якомога швидше відсмоктати отруту. Тому, хто це робить, потрібно відразу ж його випльовувати. У тому випадку, якщо на губах у людини, яка надає допомогу, є ранки і хворобливі виразки, то цього робити не варто. У такому випадку отруєння швидко перейде до самого рятувальника. За допомогою такої процедури можна видалити близько 60 % випущеної отрути змії.

Надана подібним чином перша медична допомога здатна врятувати життя тому, хто постраждав від укусу змії. Вся процедура триває не менше 20 хвилин, проте саме за такий час можна видалити максимально можливу кількість отрути з рани. Після того ранку обробляють зеленкою. Можна використовувати й те, що є під рукою в аптечці туриста - спирт, йод тощо.

Вкушеній людині необхідно дати, якщо є така можливість, гарячий чай або каву. Алкогольних напоїв давати не можна. Якщо кровоносну систему наситити рідиною, що не містить спирту, то вона допоможе послабити токсичну дію на організм отрути при укусі змії.

Постраждалому наполегливо рекомендується прийняти заспокійливий препарат. Це дозволить уникнути паніки, яку здатний створити навколо себе сам же вкушений. А паніка може стати серйозною перешкодою для правильного надання першої медичної допомоги. Особливо необхідно дати заспокійливе, якщо відмічено прискорення серцебиття і прискорення пульсу.

Моральна підтримка також вкрай необхідна постраждалій людині, адже її відразу будуть мучити думки про смерть, що цілком нормально для такого стану. Після укусів змії можуть навіть початися галюцинації і бачення. Хворого потрібно зуміти переконати в тому, що одужання неминуче, що все обійдеться. При цьому необхідно якомога швидше знайти медичний заклад, куди потрібно довезти хворого. У медичних установах одразу зможуть дати протиотруту у вигляді протизміїної сиворотки. Поки ви будете транспортувати хворого до лікарні, необхідно повністю знерухомити ту кінцівку, яка була уражена.

Профілактика
 

Найкраще знати, як можна уникнути подібної ситуації.

1. Змію не можна турбувати - просто так вона не нападе на людину.

2. Якщо ви прогулюється з будь-якою метою там, де можуть водитися змії - відтворюйте якомога більше галасу: візьміть палицю і водіть нею по траві, пошарудіть ногами.

3. Взуття має бути високим, щільним.

4. Забороняйте дітям досліджувати норки або щілини, лазити в тріщини, перетягувати колоди або величезні камені, під якими, зазвичай, водяться змії.

5. Якщо ви побачили змію, то замріть і почекайте, поки вона сама відповзе.

6. Не можна повертатися до плазуна спиною, не можна виставляти перед собою руки.

7. Якщо змія заважає пройти по дорозі, обійдіть її самі - не змушуйте її піти першою.

8. Якщо ви побачили змію, знайте: поблизу можуть бути й інші.

9. Не наближайтеся до "мертвих" змій - можливо, вони просто сплять.

Тому для тих, хто полюбляє відпочивати на природі, проводити час з компаніями на пікніках радимо бути обачними і обережними. Пам’ятайте: ознайомлений – значить озброєний!

Надія ДЕМ’ЯНЧУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному відкрили дошку пам‘яті загиблому Герою Дмитру Марцинковському

    29 03 2024, 15:00
    Меморіальну дошку відкрили сьогодні, 29 березня, на фасад...
  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...