Міфи та легенди сучасної школи

Фото ілюстративне

Cкажу чесно — я не часто заглядаю до підручників своєї донечки. Дякувати Богу, що вона сама добре вчиться. Хіба що, інколи щось підкажу чи щоденник підпишу. Вряди-годи. Та й взагалі, оцінки для мене не дуже й то важливі. З програмою справляється — добре. Я дивуюсь, як з такою кількістю позакласних уподобань дитина встигає й так.

Розкажу вам одну історію. Прийшло чадо моє і каже обережненько так, що ми у школі  писали самостійну, де треба було довести, що Біблійні історії — це міфи. А Ольга моя написала в зошиті, що на ії думку Біблія — не міф все-таки. Це так підготовлює батьків до поганої оцінки. Все таки не дарма відвідує заняття психологічного розвантаження. Часом може з порога запитати: «Мамо, правда для тебе головне щоб я була здорова? Тут таке діло — оцінка погана, але це ж дрібниці, правда?»

І далі каже, що вчителька притримується наукового походження людства. Я уповаючи на те, що Оля неправильно щось зрозуміла, схопила підручник «Зарубіжна література», автор Ж.В. Кліменко, 6 клас.  Міфи вчать — давнього Китаю, давніх скандинавів і навіть індіанців племені Оседж. А от і про Біблію. Цитую: “Міфічні історії про походження світів знаходимо і в Біблії — стародавній пам`ятці культури”. ( ст.19).  Біблія, щоб ви знали — це ніщо інше як міфи давніх євреїв згідно сучасній програмі української школи.

  

«Ну, якщо вже Біблію ставляють в один ряд з грецькою міфологією, - подумала я, - то добре, хоч до байок не віднесли чи казок. А могли ж».

От до речі як Вікіпедія пояснює міф : “Міф (від грец. Μ?θος — казка, переказ, оповідання) — оповідання про минуле, навколишній світ, яке описує події за участю богів, демонів і героїв та історії про походження світу, богів і людства. Міфи характерні для первісних народів, що перебували або перебувають на стадії дораціонального, дофілософського і дорелігійного мислення. Окремі міфи складаються у міфологію того чи іншого народу, яка лежить в основі характерного для нього світогляду. У буденній сучасній мові слово «міф» часто використовують для позначення популярного, хоча й помилкового твердження.»

То причому тут міф, як характерний дорелігійному мисленню і Біблія - священна книга християн? Я впевнена, якщо вийти і запитати на вулиці людей: «Що для вас Біблія?», то відповідь щось на кшталт: «Збірка міфів стародавніх євреїв", ми навряд чи почуємо. Хіба що натрапимо на автора підручника.

Тут вже хотіла наїхати тут на Табачника, але книженція за 2006 рік. Не сходиться... Ні, пробачте, наїду. Що можна хотіти від школи, навчальний рік якої розпочинається в неділю, час коли дитина з батьками відвідує недільне Богослужіння. Ну то що, що 1 вересня? Я так сподівалась, що обуряться вчителі. Ну, чого вони мали йти на роботу у вихідний день? Це не порушує ніяким чином трудове Законодавство? Не обурились. Але от, деякі директори освітніх закладів знайшли вихід з положення. Діти вранці пішли хто хотів до церкви, а на 1 годину їх зібрали на линійку. І вівці цілі як кажуть, і вовки...теж. Хоча я чесно щось не пригадую, щоб ми ходили в школу 1 вересня, якщо вона припадала на вихідний день.

А вчилась я дуже давно, закінчувала радянську ще школу в далекому 1991році. Вчила теорію Дарвіна як єдино правильну. До речі, той Дарвін на схилі літ від своїх поглядів відмовився, і повернувся до Бога. Але радянській школі цей факт був невідомий. А мама мені казала: «Ти, доню, не слухай цих вчителів, ну як так Бога нема, ти ж знаєш що є».

Мої вчителі помилялись стосовно Мазепи і Бандери, Петлюри і Грушевського та багато чого іншого. Я наївно думала, що на 22 річницю незалежності країни можна було позбутись в програмі ідеологічних нашарувань, притаманних радянській школі. Взагалі, я достатньо толерантна до людей інших віросповідань. Десь з розумінням ставлюсь і до атеїстів. Вважаю, що вони християни, які ще просто не встигли дійти до Бога. Та й атеїзм це — релігія. Бо ми віримо що Бог є, а вони — що Бога нема. Єдине, я категорично не бажаю, щоб в школі незалежної України мою дитину примушували письмово відмовитись від Бога. І трактували Біблію як збірник міфів давніх євреїв. А попереду ще в нас сучасна історія та література, і поки при владі ті самі люди мені, відчуваю, треба бути готовою самій розказати про УПА та про Стуса. І як мої батьки свого часу, вчити вже власну дитину не сприймати розповіді вчителів за істину в останнй інстанції. Богу дякувати, є ще інші джерела інформації.

Звичайно, я закрию очі на будь-яку оцінку за твір “Біблія — це міф”. Тут якраз той випадок коли головне, аби твоя дитина була здорова.

 

Оксана ЮРЧЕНКО


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.
  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...