«Ми не були вакциновані від ротавірусу, адже я не думала, що ця хвороба не може бути настільки важкою. Однак, я дуже помилялась»: історії нещеплених дітей з Рівненщини

фото ілюстративне фото ілюстративне

Вакцинація рятує від страшних хвороб та їхніх наслідків. У цьому на власному досвіді переконались кілька родин із Рівненщини.

Їхні діти були не вакциновані від хвороб, через що дуже тяжко та з ускладненнями перенесли інфекції. Лікарі закликають батьків не нехтувати щепленнями і захищати своїх дітей від інфекцій, адже навіть якщо вакцинована дитина захворіє, то хвороба пройде у легкій формі, якщо ж захворіє нещеплена - інфекція може призвести не лише до тяжкого перебігу, ускладнень, але може і вбити дитину. 

Ми зібрали кілька історій інфекційних хвороб від батьків, які після хвороби дитини кардинально змінили думку про вакцинацію.

Ірина ткачук, мама трьох дітей -12, 8 та 2 роки

Дитина перехворіла на кашлюк

У 2017 році моя донька, якій було 2,5 роки захворіла на кашлюк. Це було страшно. Дитина не була щеплена, бо тоді я ще вважала, що вакцина може зробити гірше. Все почалось із кашлю. Протягом дня кашель посилювався і ми вирішили сходити до лікаря. Під час візиту нас запевнили, що це звична застуда і все мине. Тому ми вирішили не відкладати заплановану поїздку на море. 

Однак вже там дитині ставало все гірше. За кілька днів ми повернулись назад у Рівне і звернулись знову у лікарню, де нам діагностували кашлюк.

На вулиці була величезна спека, дитина задихається, постійно кашляє. Донечка була дуже виснажена, а я була поряд і нічим не могла допомогти.

Лікувались більше 2 тижнів, навіть після одужання наслідки хвороби відчували ще довго. 

Саме тоді я змінила свою думку про це щеплення і хворобу загалом. Я почала вивчати цю тему уважніше, радитись з медиками, наздоганяти пропущені щеплення. Я шкодую, що попри можливість вберегти дитину від цієї хвороби, не зробила цього.

Оксана Чевдар, мама трьох дітей

Троє дітей одночасно захворіли на ротавірус

Ми не були вакциновані від ротавірусу, адже я не думала, що ця хвороба не може бути настільки важкою. Однак, я дуже помилялась.

Найпершим захворів старший син, далі 7-місячна донечка, за нею середня донька, якій було 4 роки. Усі троє хворіли тяжко: діарея, багаторазова блювота, сильна нудота, висока температура. Немовля постійно на руках, а поряд ще двоє хворих дітей. І так цілий тиждень. Шкода, що вакцинація проводиться лише до 6-місячного віку, інакше я б 100% зробила щеплення усім дітям.

Оксана Вільчинська, мама 2 діток

Дитина  у важкій формі перехворіла на вітрянку

Коли Діані було трішки більше 2 років вона захворіла вітрянкою. Попри те, що ми вакцинувалися від різних хвороб, саме від вітрянки щеплення у дитини не було. Якщо чесно, я навіть не знала, що існує вакцина від вітряної віспи. Навіть тоді, коли донька захворіла, я була впевнена, що хвороба пройде легко - кілька зелених цяток на тілі — і все. Однак, все пішло не за моїм планом. Ця, на перший погляд проста дитяча хвороба, у нас проходила зовсім не по-дитячому. Уявіть, 2 тижні підряд температура під 40 градусів, дитина горить, тіло все в прищиках, все свербить і чухається.

Ці два тижні я згадую і досі. Саме тому, коли народився менший син, ми вирішили, що будемо вакцинуватись не лише від усіх хвороб, а й додатково зробимо щеплення від вітрянки.

Люба, мама 2 річного сина

Син перехворів на ротавірусну інфекцію

Ми підхопили ротавірус, коли дитині був 1 рік. Хвороба проходила важко. Тиждень лікувались на стаціонарі у інфекційному відділенні. Все почалось із блювоти, далі підвищилася температура, пронос кожні 15-30 хвилин. Син був дуже виснаженим, всі дні хвороби нічого не їв, адже одразу починалась сильна блювота. Я й досі зі страхом згадую ці дні.

Якби зараз була можливість, я б вакцинувалась від ротавірусної інфекції. Попри те, що моя дитина вакцинована від усіх хвороб, щеплення від ротавірусу у нас не було.

Як захистити дитину?

Найкращий захист від хвороб - вакцинація. Щеплення від кашлюка входять до Національного календаря щеплень та надаються дітям безкоштовно. Щеплення від вітряної віспи та ротавірусу входять до переліку рекомендованих - батьки можуть придбати вакцини самостійно та зробити щеплення у свого педіатра. 


 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...
  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...
  • На Рівненщині похоронили дев'ятьох Героїв

    29 03 2024, 10:20
    Щирі співчуття рідним і близьких загиблих Героїв. Вічна п...
  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...
  • В Костопільській лікарні призначили нову керівницю

    29 03 2024, 09:47
    29 березня колективу Костопільської багатопрофільної ліка...
  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...