Маловідомі історичні пам’ятки Рівненщини: монастир кармеліток (+ фото)

Фото ілюстративне

Рівненщина - унікальна земля, багата на архітектурні та історичні пам`ятки. Та, на жаль, про більшість з них пересічному мешканцю нашого краю або майже нічого не відомо, або відомо мало. Тому портал «ЧаРівне.info» вирішив дослідити і розповісти своїм читачам про них.

Рівненщина - унікальна земля, багата на архітектурні та історичні пам`ятки. Та, на жаль, про більшість з них пересічному мешканцю нашого краю або майже нічого не відомо, або відомо мало. Тому портал «ЧаРівне.info» вирішив дослідити і розповісти своїм читачам про маловідомі історичні та архітектурні місця нашої рідної Рівненщини, про які, зазвичай, мало розповідають місцеві ЗМІ.

Як виявилось, у нашій чаРівній області є багато цікавих пам’яток, про які, чомусь, дуже мало відомо. Чомусь туристичні організації краю обходять їх увагою, вважаючи їх начебто не цікавими для туристів. І справді, чимало з них є непримітними, занедбаними, а на їх утримання, на жаль, держава зовсім не виділяє коштів. Проте наш портал хоче вам про них розповісти. До вашої уваги - перша стаття з нового циклу "Маловідомі пам`ятки Рівненщини". Розпочнемо із Свято-Варваринського жіночого монастиря або, як його ще називають, Монастиря кармеліток.

Повз це місце ми часто проїжджаємо, буваючи у місті Дубному. Сьогодні тут діє хоспіс. Сучасний православний Свято-Варваринський жіночий монастир в Дубно діє з осіні 2004 року, але має цікаву багатовікову передісторію.

Монастир кармеліток у Дубному був заснований Анастасією Чернецькою ще в 1660 році. За іншими даними він був заснований у 1702 р. княгинею Теофілою-Людвикою Любомирською. Але будівлі монастиря з`явились не тоді: костел датується ще 1630 роком, а монастирський корпус – 1686 роком. Тепер важко встановити, чи корпус з келіями побудовано для вже існуючого монастиря, чи навпаки. До речі, монастиреві належало село Знесення (згодом - передмістя Дубна).

Костел був побудований у стилі раннього барокко. Його південний фасад був завершений трикутним фронтоном, який знищено зовсім нещодавно. Келії містяться в корпусі, що має форму літери Г. Будівля двоповерхова. Вздовж переднього фасаду проходить відкрита арка-галерея. Головний вхід оформлений барокковим порталом з трьома ліпними вазами вгорі. Відтак, увесь комплекс займає видатне місце серед архітектурних ансамблів України періоду раннього барокко. 

При монастиреві був сад, город і пасовисько. Черниць в ньому наприкінці його 200-літнього існування було близько 18-ти. Вони займались, між іншим, вихованням дівчат. Цікаво, що в народі черниць називали панєнками. Це відповідно дало назву вулиці, що вела в монастир – Панєнська (тепер - вул.Шевченка).

В часи існування монастиря кармеліток дорога до православного Чеснохрестського монастиря вела тільки через браму цього католицького монастиря - іншого проходу не було. Начальниця кармеліток звеліла замкнути монастирські ворота, і ченці Хрестовоздвиженського монастиря були замкнені у своєму монастирі, наче у в`язниці.

Почаївська лавра, якій належав Чеснохрестський скит, вимагала передачі всього кармелітського монастиря Хрестовоздвиженській пустині. Було це у 1867 р., а справа закінчилась у 1890 році, коли вся територія кармелітського монастиря разом з будівлями за царським указом була передана Хрестовоздвиженській пустині, а черниці були переведені в інше місце. Перед від`їздом вони знищили у монастирі все, що можна було, а землю та будівлі передали у фіктивну оренду. Та православне відомство досить скоро все реставрувало.

Костел було перебудовано в храм на честь прп. Іова Почаївського. Над в`їзною брамою було надбудовано дзвіницю в православному стилі, а над костелом – високий шпиль з банею. Та з приходом польської влади після 1920 року ці надбудови було знищено, а сам комплекс було передано католицьким ченцям-кармелітам босим.

Та ці ченці господарювали в ньому не довго: незабаром монастир перейшов до католицьких черниць – сестер Провидіння. Ці черниці ввели при монастирі професійне училище для дівчат, де, окрім загальноосвітніх предметів, навчали ще й домашнього господарства, крою та шиття. В цьому училищі навчались дівчата не тільки поляків, але й православних українців.

Після вересня 1939 р. монастир було ліквідовано, а приміщення було пристосовано для онкодиспансеру - під теперішній хоспіс. А в 2004 році тут виділили кімнати для домової церкви та під келії для насельниць монастиря.

Організацією жіночого монастиря в честь святої Варвари з благословіння Високопреосвященнійшого митрополита Даниїла займається ігуменя Анна (Кулінець), яка з 2001 року виконувала обов`язки настоятельки Свято-Миколаївського жіночого монастиря в м.Дубному, а пізніше, в 2002-2004 рр., була настоятелькою жіночого монастиря Різдва Христового в м. Володимир-Волинському, що на Волині.

Стараннями матушки-ігумені та її помічниць в монастирі організовано регулярні богослужіння, а духовенство та сестри опікуються хворими онкологічного диспансеру.

В обителі є багато святинь Православної Церкви, у тому числі частки мощів святих: великомучениці Варвари та великомученика й цілителя Пантелеймона; прп. Агпіта, цілителя Києво-Печерського та прп. Іова Почаївськогота одного з убитих у Віфлеємі немовлят.

Сьогодні в монастирі йде підготовка до будівництва храму на честь преподобного Агапіта, цілителя Києво-Печерського, а також сестри монастиря на чолі з ігуменею Анною займаються ремонтом переданих монастирю приміщень.

Міла СЛОБОДЕНЮК

Фото - з офіційного сайту Рівненської єпархії

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.