Чи народжувати другу дитину: думка психологів

Фото ілюстративне

За останні десять років мати одну дитину в сім`ї стало нормою (за статистикою, в Україні 65% сімей з однією дитиною, 28% - з двома і тільки 7% - з трьома і більше дітьми). Безумовно, єдина дитина в сім`ї - це дуже відповідальне рішення, адже батькам доведеться стати для дитини не тільки мамою і татом, але й спробувати замінити братів і сестер. Але, мабуть, багато батьків вважають, що легше виховувати одну дитину, ніж двох і більше.

За останні десять років мати одну дитину в сім`ї стало нормою (за статистикою, в Україні 65% сімей з однією дитиною, 28% - з двома і тільки 7% - з трьома і більше дітьми). Безумовно, єдина дитина в сім`ї - це дуже відповідальне рішення, адже батькам доведеться стати для дитини не тільки мамою і татом, але й спробувати замінити братів і сестер. Але, мабуть, багато батьків вважають, що легше виховувати одну дитину, ніж двох і більше.

Життя однієї дитини, безумовно, має деякі особливості. Спочатку самотній дітворі доводиться переборювати більше труднощів, щоб придбати психічну рівновагу. Але багато чого залежить від родинних цінностей і від того, наскільки правильно батьки оберуть свою тактику виховання. Адже слід пам`ятати, що в сім`ях з однією дитиною помилки виховання залишають найбільш помітні наслідки в становленні особистості малюка. Дуже часто мама і тато дозволяють своєму єдиному чаду все, що він хоче, і роблять для нього все, щоб він не попросив. Дитина звикає, що все для нього одного, що все має бути, як він хоче. Така дитина волею-неволею стає егоїстичною.

Порада:

Дитина повинна знати, що вона не єдина на світі. Не робіть її центром, заохочуйте дитину ділитися з іншими дітьми, батьками, бабусями і дідусями, знайомими цукеркою, іграшкою. Встановіть в родині певні вимоги, правила і заборони.

Деякі мами оточують своє єдиний скарб надмірною турботою і увагою, що часом доходить до нервозності. Якщо малюк захворів - до його постелі скликаються всі медичні світила. Якщо у дитини щось не виходить - вся родина тут же поспішає до неї на допомогу. У результаті дитина втрачає впевненість в собі і перестає докладати зусиль для досягнення результату. Навіщо - адже варто попросити, і за нього все зроблять.

Порада:

Постарайтеся пригальмовувати свою опіку над дитиною. Залишайте за нею право особистого простору. Не робіть за дитину те, що вона може зробити сама.

Єдиної дитини в родині весь час оточують тільки дорослі люди. Найчастіше батьки «краще знають», що добре для їх дитини. Тому їм так хочеться виростити свого спадкоємця ідеальним. Забуваючи про те, що для розвитку цієї особистості дитина повинна проявляти свою ініціативу і мати свій особистий простір, від нього починають вимагати бути ввічливим, слухняним, всезнаючим і т.д. За кожним кроком дитини ведеться неухильне спостереження, і всі його досягнення та промахи тут же помічаються і обговорюються. А це загрожує дитячими зривами і демонстративними витівками.

Але в той же час до дитини ставляться дуже поблажливо і все йому прощають. Єдині діти схильні вважати себе унікальними, цінними, ставити себе вище за інших. Це найчастіше приводить до занадто завищеної самооцінки і болючому відношенню до порівняння себе з іншими дітьми.

Порада:

Дозвольте дитині бути собою, не обмежуйте її душевну і фізичну свободу. Не страшно, якщо дитина прийде додому в забрудненому одязі, але у веселому настрої. Не керуйте дитиною, а заохочуйте її спроби самостійно подолати перешкоди.

Однак у вихованні і житті єдиних дітей є і свої позитивні сторони. Єдиним дітям не доводиться мучитися від ревнощів і заздрощів до своїх братів або сестер. Вони отримують достатньо уваги, любові і часу батьків, мають більше можливостей розвиватися. Вони краще вчаться, більше знають, як правило, повністю матеріально забезпечені. Єдині діти самолюбні, впевнені у своїх силах, вимогливі до себе і оточуючих, хочуть багато чого досягти у житті.

Міла СЛОБОДЕНЮК


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.