Субсидії по-новому: як правильно заповнити заяву і куди нести документи

Фото ілюстративне

Найбільше запитань у наших читачів виникає останнім часом з приводу субсидій

 Найбільше запитань у наших читачів виникає останнім часом з приводу субсидій. Підозрюємо, що з часом їх буде ще більше. Тому пропонуємо телефонувати й писати в газету, а ми, в свою чергу, надсилатимемо ваші питання до спеціалістів управління праці та соцзахисту. Відповіді на перші запитання ми вже отримали.

Я вже оформила субсидію, яка має діяти до липня цього року. Чи потрібно знову переоформляти її в квітні за новими правилами, чи, може, залишиться дійсною та субсидія, яку мені виплачують?

Призначені субсидії діють до кінця терміну їх призначення. Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення здійснюють розрахунок субсидії на наступний період (12 місяців) для домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому періоді. Тому подавати заяву та звертатись до управління не потрібно, пише 7 Днів

У нас прописані одні члени сім’ї, насправді ж у квартирі проживають інші. Як оформляти субсидію: на тих, хто прописаний, чи на тих, хто насправді в ній живе?

Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб або осіб, які фактично проживають у житлі на підставі договору найму (оренди), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Як правильно вказувати дохід у декларації: «брудними» чи «чистими»? Тобто з нарахуваннями чи тільки ту суму, яку я отримую на руки? І як ці суми будуть перевіряти?

Сукупний дохід обчислюється, виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб. Управління соціального захисту населення має право робити запити і безоплатно отримувати від ДФС, Державтоінспекції, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію суб’єктів нерухомого майна, вищих навчальних закладів, фондів соціального страхування інформацію, необхідну для призначення субсидій та проведення перевірок достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються за призначенням субсидій.

Кажуть, що грошей на субсидії для всіх не вистачить. То що ж це виходить: хто перший принесе у квітні декларації, той субсидії отримає, а хто не встигне, то ні? І чи не буде кілометрових черг, щоб їх здати?

Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням. Працівники управління розглянуть всі звернення за призначенням субсидії. Для зручності громадян у всіх ЖКП діють філії управління, які приймають документи для призначення субсидії.

Субсидія оформлятиметься на рік. Що робити, якщо моїй дитині влітку виповнюється два роки і сума виплат зміниться? Поки все оформлять, вийде, що я подала неправильні дані і ще й штраф заплачу?

Якщо субсидія призначається в І кварталі року, середньо­місячний сукупний дохід визначається за перші три квартали попереднього року, в інших випадках – за попередній календарний рік. Тобто зараз треба вказати доходи за 2014 рік. Доходи за 2015 рік будуть враховуватись при призначенні субсидії на наступний термін.

Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їхнього соціального статусу, зміни в переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або сплату послуг на суму від 50 тисяч гривень шляхом подання відповідних документів.

Наш старший син живе й працює у Києві. Там він орендує квартиру. Де йому оформляти субсидію: тут чи там? І чи це взагалі можливо – оформити субсидію в орендованій квартирі?

Субсидія також призначається особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг. Додатково така особа подає договір найму (оренди) житла.

У нашій квартирі прописано четверо людей, з них двоє працюючих, неповнолітня дитина та батько-інвалід другої ­групи. Щомісяця йому на лікування потрібно від 8 тисяч гривень. Лікування виходить дорожчим, ніж всі наші зарплати. Доводиться брати кредити. Всі витрати підтверджені чеками. Чи зможемо ми отримати субсидію?

Субсидія не призначається, коли будь-хто з домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем звернення здійснив ­купівлю земельної ділянки, квартири, авто, будівельних матеріалів, оплатив послуги з бу­дівництва, ремонту квартири, авто тощо на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень, крім житлово-­комунальних послуг у межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життє­діяльності.

Раніше були такі правила: якщо купили квартиру менш ніж рік тому, то субсидія не надавалася. У квітні якраз виповнюється три роки, як ми при­дбали свою квартиру. Чи матимемо право на субсидію за новими законами? Чи, може, потім доведеться повертати цю субсидію, перемножену на два?

Якщо вартість квартири перевищувала 50 тисяч гривень, то звернутись за призначенням субсидії можна через рік. Тобто здійснення покупки на суму від 50 тисяч гривень враховується протягом 12 місяців перед місяцем звернення.

До якого числа потрібно подати документи на отримання субсидії? Чи можна буде їх подавати протягом року?

Постанова набирає чинності з 1 травня 2015 року. Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.

Куди нести документи на субсидію?

– Чому в документах не зазначено, куди нести заяву і декларацію на субсидію? – питають читачі. – Наприклад, ми живемо в будинку, де створено ОСББ. То причому тут жек, куди нас посилають здавати документи на субсидію?

Фахівці з управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому на прохання редакції роз’яснили:

– Усім бажаючим отримати субсидію необхідно звертатись у філії управління праці та ­соціального захисту населення, розташовані в ЖКП, – там працюють спеціалісти управ­ління, які нададуть всі необхідні ­консультації та допоможуть у заповненні бланків заяв і декларацій. Це стосується не тільки тих, хто прикріплений до певного ЖКП, а й ОСББ та відомчих будинків, що розташовані на території того чи іншого житлово-комунального підприємства.

ЖКП «Західне» вул. Вербова, 20 43-31-16
ЖКП «Галицьке» вул. Відінська, 40а 23-03-03
ЖКП «Покровське» вул. Гребінки, 8а 22-57-25
ЖКП «Сонячне» вул. Вербова, 20 5-53-95
ЖКП «Перспективне» вул. Будівельників, 1 24-32-65

Якщо ж вам не потрібні додаткові консультації, заповнюйте заяву та декларацію самостійно і надсилайте їх з 1 травня на адресу управління праці та соціального захисту населення: м. Рівне, вул. Соборна, 12.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.