Рівняни проти танців та розваг на кістках. Бізнесмени бояться за свої мільйони

Фото ілюстративне

Сьогодні у Рівному відбувалися громадські слухання щодо розміщення пам’ятної дошки на будівлі колишньої катівні НКВС по вулиці Соборна. Конфлікт інтересів бізнесменів і громадськості не можуть вирішити вже довгий час.

 Сьогодні у Рівному відбувалися громадські слухання щодо розміщення пам’ятної дошки на будівлі колишньої катівні НКВС по вулиці Соборна. Конфлікт інтересів бізнесменів і громадськості не можуть вирішити вже довгий час.

Для громади – неприпустимі розваги на кістках, на місці катування тисяч патріотів. Натомість бізнесмени бояться втратити свої мільйонні вклади, як вони заявили на слуханнях.

"БУДЕТЕ ВИРІШУВАТИ, АЛЕ НЕ ЗА МОЄЇ КАДЕНЦІЇ", - ХОМКО ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ З БІЗНЕСМЕНАМИ

Для учасників слухань суперечки щодо питання розміщення дошки очевидні – бізнесмени не хочуть ділити ласий шматок, ділитися зі своїми конкурентами прибутками, тож намагаються одне одного звинуватити у брехні.

НА МІСЦІ СТРАТИ У РІВНОМУ ЗНОВУ КРИЧАЛИ ЛЮДИ (ФОТО+ВІДЕО)

Відтак, сьогодні представники громадських організація, депутати Рівнеради та власники розважальних закладів на Соборній спробували знайти компроміс.

- Ми багато збиралися, але дій певних так і не приймали, - заступниця начальника управління освіти Рівненського міськвиконкому Катерина Сичик. – Це непросте питання. Я двома руками за те, що там не було розважальних закладів. Але ми маємо розуміти, що люди вклали гроші і непросто зробити перепрофіляцію.

Розпочали слухання з історичної довідки виникнення в’язниці. Потім до трибуни підходили бажаючі виступити. Кожен з них був певний, що меморіальна дошка має стояти в своєму початковому образі та розташуванні. Журналіст Олексій Бухало досліджував цю тему у 2011 році. Він переконує, що на місці страти як мінімум має бути музейна кімната:

- На цьому місці було скоєно злочин як мінімум чотири рази - поляки, які переслідували українських націоналістів.

Напевно міська влада, яка відчужувала майно. І четвертий злочин буде скоюватися зараз. – каже пан Бухало. - Зараз ми маємо говорити про це по-іншому. І зрозуміти, що там відбувалися жахливі речі по відношенню до нашої ідентичності. Дошка – це непринципове питання. Там має бути щось більше та важливіше…Я не готовий сказали, що має бути замість дошки. Мабуть, це має бути щось ззовні. Можливо, музейна кімната, про яку ви говорили.

Історики говорять про те, що нинішнє розташування дошки не відповідає початковому.

– Меморіальна дошка – не на тому місці де вона була. Це порушення закону. Якщо ви уважно слухали, то розстріли були на території в’язниця. Де отримувалися в’язі – це місце, де зараз кафе «Шоколад», «Наш край» – це центральний корпус, - каже Ігор Марчук, завідувач відділом Рівненського обласного краєзнавчого музею. - Думаю, треба досягнути якогось компромісу, щоб власники будівлі змогли працювати. І разом з тим заспокоїти громадськість, зберігши історичну пам’ятку.

Прийшли на слухання також родичі закагатованих патріотів. в них позиція чітка – ніяких розважальних, торгових об’єктів бути не має:

- Шановні мої, чи могли б ми грати у більярд на кладовищі «Молодіжне», чи змогли б ми співати там караоке? – закликає родичка закатованого в’язня. – Ця територія недосліджена. Мені здається, що під землею воно сховане, залите, зруйноване. Тому що не можна на кістках – це наші люди, це наші предки, це наша пам’ять. Я розумію підприємців, які вклали гроші. Але ми маємо пам’ятати. Моя позиція – на цій території не мають бути ніякі розважальні заклади. Це могила.

Екс-депутат Рівнеради, громадська діяка Тетяна Редюк підтримали попередніх ораторів:

- Рівне не простить нам. Люди не простять. Тут багато внуків, правнуків, хто пролив кров. Не повинно там бути розважальних комплексів. Повинно бути виділене достойне місце. Не в закутку. Треба було продумати. Відразу все зробити. Дошка має бути відновлена.

Натомість депутати Рівнеради запропонували свої заходи щодо вирішення питання. Від Олександра Лащука- заборона в закладах «Шоколад», «Глобус» продажу алкоголю. Від Анатолія Чугуєвця – заборона видачі дозвільних документів на добудови до історичних будівель.

Рівненський старожил Василь Котик не міг стримати емоцій перед громадою. Він закликав усіх покаятися, відновивши справедливість:

- Там мій тесть сидів при німцях, сидів при большевиках. Ми сьогодні маємо стати захистити свою культуру, мову, релігію. А ми все хенди-хох. Коли кінчиться цей місцевий сепаратист? Яка може бути торгівля? Моя пропозиція одна – там не повинно бути навіть не те, що кав’ярні, там не повинно бути навіть якогось державного адміністративного комітету.

Коли до слова запросили власників закладів, то вони почали звинувачувати одне одного. Утім, пропозиції все-таки свої внесли. Зокрема власник кафе «Глобус» Руслан Шевчик запропонував влаштувати обеліск із прізвищами закатованих.

- Я є власником кафе-бару «Глобус». Я, що хотів громаді довести. Приміщення, яке мені надали, своє віджило. Хочу вам сказати що я зніс фундамент і побудував новий.

Я сам також українець. Не можу сказати, що я надругавсянад чимось. Це підняв питання з приводу дошки, адже хочу, щоб після нас залишилася пам’ятка. Моя пропозиція – перед головним корпусом є земля. Думаю, що мене підтримають на міськвиконком і ми разом з співвласником Наливайком зробимо обеліск.

Інший власник – кафе «Шоколад» звинуватив свого конкурента у вандалізмі та намаганні поквитатися з ним:

- Так, це наш заклад. Так, ми зробили, мабуть, дурість, що там побудувалися. Але мій конкурент є самозванцем, який хоче знищити свого конкурента. Спекулюється питання щодо розміщення меморіальної дошки. Вона зараз розташовується не там. 

За словами власника кафе «Шоколад», дошка має розміщуватися на приміщенні секонд-хенду «Каламбур».

На запитання депутата Рівнеради, чи готові вони будуть фінансувати будівництво меморіальної каплички, пан Фадій відповів, що йому потрібно знати ціну обеліску, його коштори.

- Ми будемо готові допомогти у фінансуванні у побудуванні меморіальної каплички. Але ми не знаємо скільки це коштуватиме.

Активіст Української Народної Самооборони Олександр Пантюхов назвав слухання фарсом, й не дочекавшись кінця покинув залу.

- Моя особиста думка – ми спостерігаємо війну бізнесменами. На мою думку, потрібно збудувати капличку. Але є одне питання – місто має землю з боку «Нашого краю». Там і має бути капличка. Це земля міста, яку хочуть викупити підприємці.

Третій співвласник Сергій Наливайко обурився з приводу заяв про перепрофілювання закладів. За його словами, в свій бізнес він вклав немало коштів. А якщо відновлювати на цьому місці швейну фабрику, то на це йому не вистачить навичок.

- Табличка має висіти. Але я хотів би почути, що робити підприємцям? Підприємці вклали великі кошти – навіть не мільйон. А хто має платити за ці приміщення – за що площу, за землю? Ви ж кажете закрити підприємців. Давайте всіх закриємо….Я не розуміюся в швейній справі. В мене більярдний заклад – це спорт. Які там розваги?

Відтак, громадські слухання після двох з половиною годин обговорень, закінчилися голосуванням:
Більшість присутніх проголосували за те, щоб:

- залишити табличку там, де вона була.

- збудувати капличку-пантеон.

- заборонити алкоголь в цих закладах.

- відкрити музей у приміщенні в’язниці.

- заборонити реставрацію, перебудову історичних споруд. 

Питання про перепрофілювання закладів зняли. Катерина Сичик запропонувала провести опитування щодо можливості перепрофілювання розважальних закладів (питання буде вивчатися до 1 червня). Усі висновки громадських слухань направлять до міської влади на розгляд.

 

Денис ГРИЩУК

Фото автора

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.