Рівняни почерком Шевченка можуть написати "Путін ХЛО"

Фото ілюстративне

В Україні створили шрифт Kobzar KS, який повністю відтворює почерк Кобзаря.

З нагоди 200-річчя з дня народження українського генія, славетного письменника і художника Тараса Шевченка, «Київстар» створив унікальний шрифт Kobzar KS, який повністю відтворює почерк Кобзаря. Презентація шрифту відбулася 9 вересня 2014 року у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Основою для створення шрифту стало факсимільне видання рукописної збірки творів «Три літа», що зберігається в архівах інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка. Дизайнери оцифрували збірку та провели необхідну творчу обробку матеріалу, щоб створити шрифт, який би відповідав сучасним технічним вимогам і був би максимально автентичним до справжнього почерку Кобзаря.

В результаті було отримано шрифт з усіма необхідними елементами сучасного цифрового дизайну. В ньому присутні латинські та кириличні літери, підтримується близько 100 мов, є власні цифри, пунктуаційні та математичні знаки і дроби, інтегровано лігатури та орнаменти, а також передбачено по кілька форм одних і тих самих літер. Така внутрішня багатоманітність шрифту створює широкі можливості для творчості та комунікації, додає зворушливості і виразності текстам.

Дізнатися більше про шрифт та випробувати його можливості можна на сайті kobzar.kyivstar.ua. Для користувачів доступне безкоштовне завантаження шрифту для власного використання, конструктор постерів і принтів для футболок, а також онлайн-форма для написання листа другу шрифтом Kobzar KS.

Проект, ініційований компанією «Київстар», є загальнонаціональним і реалізується за підтримки Міністерства культури України та Національного музею Тараса Шевченка. Авторами шрифту стали видатні українські шрифтові та графічні дизайнери Дмитро Растворцев, Лук’ян Турецький і Генадій Заречнюк.

Петро Іванов, начальник відділу корпоративних комунікацій «Київстар»: «Протягом багатьох років національний оператор Київстар ініціює проекти, що мають на меті збереження історичної та культурної спадщини. Багато в чому це стає можливим завдяки новітнім технологіям у галузі телекому і комунікацій. Не зважаючи на те, що багатогранний життєвий і творчий шлях Кобзаря багатогранні та досліджуються протягом тривалого часу, сьогодні завдяки інноваційним технологіям та новим можливостям ми можемо наблизити людей до символу української культури. Шрифт Kobzar KS якраз є таким яскравим прикладом».

Лук’ян Турецький, шрифтовий дизайнер, розробник шрифту: «Це перший подібний проект у шрифтовому мистецтві України. До цього не було практики оцифровування почерків відомих українців та створення на їх основі шрифтів. Я радий, що цей проект зацікавив не тільки нас як дизайнерів, але й компанію «Київстар», яка підтримала нас. Цей процес був тривалим, затратним в плані часу та ресурсів, адже це складний процес, бо є почерк, а є шрифт. І почерку стати шрифтом дуже важко. Але ми троє впоралися: я, Геннадій Заречнюк і Дмитро Растворцев. Завдяки цьому творчому експерименту Тарас Шевченко тепер стане ближче не тільки до українців, але й до інших націй. Ми намагалися втілити його манеру письма іншими мовами. Думаю, що це дуже цікавий експеримент, і що він нам вдався!»

Всього за три дні з моменту запуску сайту kobzar.kyivstar.ua його відвідали 16 113 користувачів, які загалом створили 1 890 постерів, 1 362 принти для футболок, а також написали своїм друзям та близьким 895 листів почерком Шевченка. Варто відзначити, що ресурс користується великою популярністю і у закордонних користувачів. Серед найбільш активних країн – Росія, Білорусь, США та Нідерланди. Всього ж географія відвідувачів охоплює 71 країну. Зараз почерк Шевченка набирає вірусного ефекту – користувачі соціальних мереж активно діляться власними малюнками на своїх сторінках та обмінюються посиланнями на ресурс. Загалом із соціальних мереж на сайт перейшло 4 002 користувачі.

 

на правах реклами

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...
  • На Рівненщині похоронили дев'ятьох Героїв

    29 03 2024, 10:20
    Щирі співчуття рідним і близьких загиблих Героїв. Вічна п...
  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...
  • В Костопільській лікарні призначили нову керівницю

    29 03 2024, 09:47
    29 березня колективу Костопільської багатопрофільної ліка...
  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...