Чому Україна щороку «викидає в трубу» 26 млрд. грн?

Фото ілюстративне

Впродовж опалювального сезону Україна марно витрачає близько 26 млрд. гривень.

Впродовж опалювального сезону Україна марно витрачає близько 26 млрд. гривень. Про це сьогодні у Києві заявив голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько.

За його словами, близько 85% житлових будівель в Україні були побудовані в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будинків були в 3-4 рази нижче.

- Сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна назвати теплоефективними. У середньому кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни, – сказав Андрій Цибулько.

За його словами, щоб підтримувати в житловому фонді необхідну температуру, в Україні спалюються зайві обсяги газу, вугілля та мазуту.

- В середньому неефективно витрачаються близько 20 млрд. гривень, які йдуть на закупівлю енергоресурсів. При цьому взимку в квартирах температура не досягає потрібних 21-22 градусів. Тому людям доводиться вмикати електрообігрівачі. Витрати на електроенергію оцінюються в 5,5-6 млрд. гривень щорічно. У сумі отримуємо 26 млрд. гривень витрат за один опалювальний сезон, – заявив голова Асоціації енергоаудиторів.

Зайві витрати еквівалентні вартості 8 млрд. кубометрів газу.

- Це колосальний об’єм. Такої кількості газу вистачило б для опалення всіх житлових будинків у Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях разом узятих або ж в такому місті, як Москва, – зазначив у свою чергу президент Асоціації виробників пінопласту України Роман Захаренков.

За його словами, змінити ситуацію може комплексна термомодернізація житлового фонду.

- У Німеччині чи інших європейських країнах утеплені пінопластом близько 85% всіх житлових будинків. Очевидно, що в Україні з кожним роком питання зменшення втрат тепла буде стояти все гостріше, адже ціни на енергоносії будуть зростати, – сказав Роман Захаренков.

За його словами, утеплення фасадів пінопластом та заміна вікон дозволяють вирішити проблему холоду щонайменше для 80% квартир. А проведене соціологічне опитування показало, що в Україні є попит на утеплення житла.

- Тільки 22% українців сказали, що в їхніх квартирах взимку тепло. При цьому половина опитаних вважає, що їхні будинки потребують утеплення. Третина українців планують утеплити фасади і замінити вікна впродовж найближчих трьох років, – зазначив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук.

Він підкреслив, що 86% опитаних при купівлі або оренді житла приділяють увагу питанню теплозабезпечення будинку.

- Це позитивна динаміка. Крім того, люди вважають, що тепло в будинку – це їхнє власне завдання, а не питання тільки держави, – сказав Дмитро Дмитрук.

Голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько зазначив, що Україна в 2011 році приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов`язання скоротити внутрішнє споживання тепла на 9% до 2020 року.

- Проведення термомодернізації житлового фонду дозволить максимально безболісно пройти період можливого підвищення тарифів на тепло. Фактично, в утеплених будинках навіть при більш високих тарифах загальна вартість за тепло не зросте, – зазначив він.

Марина НАЗАРЧУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...