Наші люди в Голлівуді

Фото ілюстративне

 на фото Тамара Вишневська

Культурне життя Рівного вирувало в міжвоєнний період, відкривалися нові театри, кінотеатри, школи, гуртки, громадські та благодійні організації,. Стиль «модерн» в архітектурі надавав шарму прекрасному так званому «польському періодові», плавно переходив в літературу, музику та, зрештою, в моду.

Число освічених та культурних людей зростало. Інтелігенція відчувала себе гордо та вільно. Саме в 1920-30-ті роки середній клас отримав реальну можливість вчити дітей закордоном. Відкриті кордони для громадян Волинського воєводства дали можливість здобувати якісну європейську освіту та реалізовувати свої таланти в житті.

Спеціалісти з вищою освітою, отриманою в університетах Варшави, Праги, Берліну, Парижу поверталися додому та з європейським замахом втілювали в життя свої наміри вже вдома, в містах Волині.

Місцева богема, тобто актори, режисери завжди вважалася особливим прошарком населення. Ці особливі люди любили бути в центрі уваги, багато фотографувалися, про них писали в пресі та, зрештою, Рівне, тоді місто невелике, про них та їх сім`ї рівняни знали багато з пліток (в хорошому сенсі).
В тодішній пресі, яка зберігається в Державному архіві Рівненської області та в сучасних мемуарах, викладених у книгах, лишилися спогади про місцеву рівненську культурну еліту, про долю трьох представників якої розповім.

Олег Поспєловський, актор кіно, наймоднішого тоді жанру мистецтва, один із двох синів відомого в 1930-40-і роки рівненського хірурга-гінеколога Володимира Костянтиновича Поспєловського від першого шлюбу. Народився в 1912 році. Блискуче вчився в російській гімназії.

Одного разу за відмінне навчання батько подарував йому рушницю марки «Монте-Крісто» і Олег, не роздумуючи, вийшов випробовувати її у двір на курчатах, що гуляли по подвір`ю. Кури виявилися власністю директора гімназії, тому учня відразу відрахували з навчального закладу за місяць до її закінчення.
Це була доля!

Якимось чином він опинився у Львові, де відкрив у собі талант актора. Олег почав грати у Львівському драматичному театрі під театральним іменем Лєшек Посьпєловскі. Пізніше був запрошений у Варшавський Національний театр. А далі було кіно!

В кіно він став одним з найпопулярніших кіноакторів Польщі. В останні два довоєнні роки проголошувався королем чоловічої елегантності, на кшталт жіночому титулу королеви краси. Красень, весела, легка у відносинах людина, вважався душею компанії.

Загалом Олег Поспєловський знявся у п’яти польських фільмах:
1934 рік – художній фільм «Молодий ліс»; 1934 рік – художній фільм «Уланські клятви»; 1937 рік – художній фільм «Королева передмістя»; 1938 рік – художній фільм «Вереск»; 1940 рік – художній фільм «Золота маска».

Під німецькою окупацією польські актори, в тому числі і Олег, створили такий собі кафе-клуб з театральними скетчами.

Але за спогадами зведеного брата, вже в 1943 році його батько отримав повідомлення про те, що Олег був знайдений повішеним у своїй кімнаті, не залишивши ніякої записки. (Додам, що кінематографічні енциклопедії подають дату смерті – 25 вересня 1940 рік – авт.).
В Рівному ходили чутки про його останні дні. За однією з чуток, перед смертю його, ніби, бачили у бійці з німецьким поліцейським, який знущався над старим євреєм. 

В ті часи стала відомою акторка, Тамара Вишневська, донька уродженця села Варковичі Дубнівського району, Сергія Аполінарійовича Вишневського. В 1920-их роках він із сім`єю переїжджає до Луцька, столиці Волині, і займає посаду головного редактора волинських газет «Українська громада» та «Волинська неділя».
Так ось, Тамара, красуня та розумниця, з Луцька вирушила до Варшави, де отримала освіту в драматичній школі. Танцювала в ансамблі Тетяни Висоцької, де, власне, в 1935 році її зауважив німецький режисер Пауль Вегенер. Шістнадцятирічна дівчина поїхала до Берліна з режисером, щоб після першої своєї ролі стати зіркою кіно.

Преса навперебій писала про Тамару Вишневську, захоплюючись її артистичними здібностями. А далі пішло-поїхало – фільми «Прокажена», «Ординат Міхоровський», «Дівчина шукає кохання», «Жінки над проваллям», «Троє гульвіс», «Дружина і дружина», «Крізь сльози щастя», «Дівчата з Новоліпок», «Білий негр» всього знялася в тринадцяти фільмах.

Між зйомками Тамара приїжджає додому, в Луцьк, зустрічається з батьками, сестрами. Багато фотографується зі своїми фанатами, дає автографи (інформація взята з львівської газети «Новий час» за 1935 рік).

Під час війни родина Вишневських переїжджає до Варшави, а потім, в 1943 році, в США. Далі доля актриси повернулася кардинально – вона стала перекладачкою. Померла Тамара Сергіївна Вишневська 1 квітня 1981 року.

Не менш знаменита режисер художнього кіно Ядвіга Галина Галлова, про яку я дізналася з польської газети «Волинський погляд» за 1930 рік.
Власне в ній була розміщена стаття про те, що Ядвіга Галлова в 1930-му році очолювала воєвудський (як тепер кажуть «обласний») волинський театр в Луцьку. Вона сама набрала театральну трупу, сама поставила першу виставу, комедію «Моряк», модного тоді драматурга польського походження Єжи Шанявського.

 Вистава мала успіх в провінційному місті і режисерка на хвилі успіху ставить ще одну виставу «Птах», того ж автора. В культурних колонках луцьких газет обов’язково згадувалися творчі роботи Ядвіги Галлової, її вистави хвалили, аналізували, чекали нових.

Театр успішно гастролював по Волині, в Кракові та Варшаві. В Рівному театр Галіни Галлової з виставою «Моряк» побував 7 вересня 1930 року.
Згадується Г. Галлова і як актриса польського кіно, але на її рахунку всього одна роль у фільмі «Третя частина ночі», знятого у 1971 році.

1920-30 – ті роки. Я дуже люблю цей період в історії нашого міста. Це період нових імен, художніх виставок, кіно, театральних вистав, концертів, стильної розбудови Рівного та прекрасної культури моди.

Олена Гумінська,
архівіст І категорії Державного архіву Рівненської області


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.
  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...
  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...