Рівнян запрошують на мандрівну виставку про права (ФОТО)

Фото ілюстративне

Рівнян та гостей міста запрошують відвідати мандрівну освітню виставку «Кожен має право знати свої права», яка до 18 листопада 2016 року представлена в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Рівнян та гостей міста запрошують відвідати мандрівну освітню виставку «Кожен має право знати свої права», яка до 18 листопада 2016 року представлена в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Всеукраїнський тур мандрівної експозиції цьогоріч організовано програмою USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» в 10 українських містах.

- Правової освіти мало не буває. Це дуже добра ініціатива, тому що після Рівного виставку покажуть у Острозькій академії, туди залучать сільське населення, школярів. Проблема в тому, що про свої права в сільських районах багато хто не знає, це буде дуже корисно для них, - каже керівник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило.

25 стендів виставки містять висловлювання відомих людей і молодих активістів, які відстоюють права людини, фотографії і малюнки, відомості про історичні факти, цитати із документів і рішень міжнародних органів з захисту прав людини і багато іншого, що дозволяє створити широке поле для дискусії й отримання інформації про права людини.

Відтак, матеріал стендів виставки складається із трьох основних блоків. 

Перший блок включає в себе філософію, історію, еволюцію прав людини. Інформація панелей цього блоку спрямована на розкриття змісту базових положень концепції прав людини. Матеріал стендів підкріплений зображеннями історичних постатей та подій, посиланнями на документи, цитатами визначних особистостей.

Другий блок присвячений окремим стандартам прав людини і основоположних свобод. Кожна панель містить вислови молодих людей, короткий зміст певного поняття, інформацію про справи Європейського суду з прав людини, пояснення норм права, опис дій на захист прав людини, візуальні об’єкти, які дозволяють розкрити зміст поняття.

Третій блок є специфічним і розповідає про права дитини: про розуміння, історію та еволюцію прав дитини, Конвенцію ООН про права дитини. На першій панелі подана історія становлення прав дитини, друга панель розкриває суть поняття права дитини, третя містить інформація про Конвенцію.

Ця модель мандрівної виставки є методичним інструментом навчання правам людини, але її сила в тому, що вона дозволяє привертати увагу широкого кола людей до проблем, пов’язаних з правами людини, мобілізувати місцеві громади, впливати на офіційну освіту.

Також, її особливістю є те, що екскурсії по виставці проводять молоді гіди учні та учениці старших класів середньої школи, студенти, які пройшли спеціальне навчання за принципом «рівний-рівному».

Організатори очікують, що експозицію побачать 30 груп 9-11 класів, тобто більше 600 рівненських школярів. Освітні екскурсії тривають 40-60 хвилин і включають в себе як безпосередньо інформаційно-навчальний блок, так і обговорення найбільш актуальних для відвідувачів питань щодо прав людини та можливостей їх відстоювання. Так, виставка стає своєрідним майданчиком для дискусій про права людини та актуальні проблеми, що турбують кожного відвідувача та громаду в цілому.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID  та сторінці у Facebook. Експозицію можна побачити в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці, що знаходиться по вул. Короленка, 6.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...