Знайдений на Дубенщині скелет належить солдату часів Другої Світової (+фото)

Фото ілюстративне

Виявлені на Дубенщині рештки скелету людини, кулемета, «каски-халхінголки» і протигазу належать солдату, який загинув у одній із найбільших танкових битв Другої світової війни, яка велася за Дубно-Луцьк-Броди.

 Виявлені на Дубенщині рештки скелету людини, кулемета, «каски-халхінголки» і протигазу належать солдату, який загинув у одній із найбільших танкових битв Другої світової війни, яка велася за Дубно-Луцьк-Броди. Про це повідомляє відділ комунікації ГУНП у Рівненській області.

Нагадаємо, 30 червня, рівно через 75 років після битви, 32-річний дубенчанин виявив на соєвому полі поблизу села Кривуха рештки скелетулюдини, сталеву каску і протигаз часів Другої світової війни.

ДУБЕНЧАНИ У СЕБЕ НА ПОДВІР’Ї РОЗКОПАЛИ СКЕЛЕТ (ФОТО)

Про знахідку чоловік сповістив до поліції. На місці події правоохоронці виявили у металевій касці рештки кісток людського черепа та скелету. Поряд лежав протигаз та пара шкіряних черевиків. Окрім цього, на дні
каски знаходився папірець, на якому зазначено маркування каски, а також поряд лежало безліч гільз калібру 7,62, на яких викарбуваний 1939 рік.

Як зазначає колишній журналіст газети «Червона зірка» Петро Яковчук, у червні 1941 року німецькі війська, наступаючи на радянські землі, відвойовували територію за територією. Однак під Дубно бій, у якому брали участь понад 3200 танків, зупинився. І наші війська майже тиждень стримували німецько-фашистських загарбників. Тому і ввійшла в історію ця битва як перша найбільша танкова. Коли німці все ж захопили територію, своїх загиблих з поля бою забрали, а радянських воїнів залишили.

«Як повідомляли мені старожили із села Кривухи, тамтешнє поле було встелене тілами солдат. Їх тоді ніхто не хоронив, а лише закопували тіла в окопах на місці бою та смерті».

Крім того, 68-річна дубенчанка Марія Шендера розповідає про жахливі події війни зі слів своєї знайомої 84-річної Марії, очевидцем Другої світової війни. Жінка вже померла, однак її розповіді закарбувалися у пам’яті дубенчанки назавжди.

Жінка переповідає, що до будинку на хуторі Кривуха прийшли двоє німців, двоє поляків та наказали батькові з братом, аби ті йшли копати двімогили (ями). Вони стягували понівечені тіла солдат з усього житнього поля. При цьому німці сказали роздягати мертвих воїнів. На запитання батька чому, відповідь була цинічно простою: щоб більше влізло. Крім того, жінка зазначає, що на полі вони виявили мертвого капітана, у кишені якого було фото дружини і маленького сина. Того чоловіка поховали одягнутим разом із фото.

«На тому місці біля двох могил при ґрунтовій дорозі посадили два кущі калини. Та тепер нема ні хутора, ні дороги, і невідомо де розташовані могили», — бідкається жінка.

Та поряд, як розповіла очевидиця битви дубенчанці, були поховані п’ятеро німців, вони, звісно, були одягнені.

Неподалік місця знайдених рештків при дорозі одиноко стоїть дерев’яний хрест, на якому ще видніється табличка із надписом «Воїнам Червоної армії, які загинули на цьому полі у 1941 році». Поблизу невеличкого
 дерев’яного огородження хтось посадив кущі троянд. Автора встановити не вдалося.

Виявлені рештки кісток скелету правоохоронці вилучили та направили на дослідження до Рівненського обласного бюро судово-медичної експертизи, яка і визначить стать, вік та давність поховання померлої людини. Після результатів експертизи, яка триватиме не менше одного місяця, правоохоронці ініціюватимуть перепоховання загиблого воїна належним чином.

Працівники поліції звернулися до організації пошуку жертв війни та політичних репресій «Пам`ять», представники якої оглянули та провели розкопки місця, де були знайдені рештки загиблого солдата часів Другої світової війни.

«З цього можемо зробити висновок, що тут дійсно був бій, тому в подальшому будемо робити глибше дослідження, коли на полі зберуть урожай, — зазначив представник організації Михайло Баланович.Місцеві мешканці переповідають, що на цьому місці була велика битва, тож нам ще належить виявити решту залишків загиблих воїнів аби в подальшому перепоховати належним чином з усіма військовими почестями».

Переглянути відео


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...