Децентралізація і об’єднання територіальних громад: чи врятує це нас?

Фото ілюстративне

Від того, що гроші будуть розкрадатися не у Києві, а на місцях, навряд чи щось зміниться. На прикладі сусідньої Польщі побачимо плюси і мінуси децентралізації та об`єднаних територіальних громад. Як у поляків функціонують вони і чи справді все так добре, як нам розповуідають? Чи про недоліки ніхто не говорить?

Перша проблема територіальних громад (об’єднань) – незручність та неспроможність багатьох жителів добиратися до центрів нових територіальних громад. Оскільки маршрутки не з кожного села ідуть до тих центрів. Крім того значна частина українців не має автомобілів, щоб самостійно добиратися туди, бо потрібно якусь довідку.

По-друге, як будуть розподілятися кошти у цих територіальних громадах? Адже є такі сільські ради, які мають бюджет і прибутки більші, ніж у центрах територіальних громад. Але кошти 100% осідатимуть у центрі територіальних громад, бо жителів там більше. Тож і представників, тобто депутатів тієї громади буде більше, і вони будуть приймати рішення для себе, і щоб ті фінанси йшли їм, всі інші по залишковому принципу фінансуватимуться.

Крім того, не кожна територіальна громада зможу утримувати декілька шкіл, лікарню, пожежну частину, поліцейський відділок, садочки, клуби та інші заклади.

Так децентралізація скоротить кількість працюючих у державному апараті. І почне економити, закриваючи школи та багато інших закладів. Але маючи такий високий рівень безробіття, збільшувати його ще? Не знаю чи це правильно. Замість того, щоб відкривати нові робочі місця – збільшувати тарифи, ціни на всі товари та послуги і залишати зарплатні на тому самому рівні. Закриваючи ті робочі місця, які є, і не надати нових. Навряд, чи це правильно.

Найгірше, що децентралізація нічого не вирішує. Корупція, як була, так і буде, тільки вона стане більшою на місцях. Нам не потрібно змінювати конституцію чи проводити децентралізацію, територіальні об’єднання для того, щоб стало краще жити. Нам потрібно змусити політиків та олігархів жити за тими законами, які є. Найголовніше, щоб всі їх дотримувались та був потужний контролюючий орган, який перевіряв би законність та ефективність чиновників та різного роду порушення. Крім того, персональна відповідальність за порушення закону. Не важливо, хто ти - чи суддя, чи міністр, чи олігарх. Порушивши закон – будь покараний згідно чинного законодавства. Адже в Конституції України не пише, що закони для бідних чи позначка під ними «не для олігархів та політиків»! Це так звана правова та судова рівність, якої немає в Україні, на жаль.

Потрібно відкривати нові робочі місця для населення. А не навпаки закривати ті, що є, і підвищувати оплату на все. Для того, щоб люди могли краще жити, їм потрібно створити умови для розвитку, надати роботу. Щоб вони могли щось заробити та гідно жити в себе вдома, а не тинятися по світу на заробітках, щоб не були безробітними та нікому не потрібними у себе вдома!

Яким чином у Польщі працює децентралізація та об’єднані територіальні громади? У чому їх недосконалість ?

Будучи у Польщі, мав можливість поспостерігати, як же працює децентралізація та територіальні громади тут, у Груїцькому районі у селі Гощин, яке було центром територіальної громади. Саме тут знаходилась школа, поліклініка, пожежна служба, костел, магазини, супермаркети, поліцейський відділок і так звана сільська рада, у якій вирішувались локальні, місцеві питання та проблеми. А якщо потрібно було якісь важливіші документи, то потрібно було їхати у район Груїц.

Зі слів поляка Вєслава Слюсарського, який проживає на території територіальної громади Гощина у селі Колонія Бунткова:

- Всі прибутки, які збирали менші села та хутори, котрі входили у це територіальне об’єднання з центром у Гощині, розділялись саме у селі Гощин. Їхня територіальна громада мала утримувати і заробляти на всі заклади, які там знаходилися: школи, лікарню та інше. Але кошти розділялись не рівноцінно. Оскільки від Гощина була більша кількість так званих сільських депутатів, бо там більше населення і відбувалася така ситуація, що майже всі кошти осідали у центрі територіальної громади, бо у них більшість голосів, тож кошти направляли для себе.

Був у самому селі Гощин, а потім у менших селах, які входили до цього об’єднання, а це - села Колонія Бунткова, Друговоля та інші. Стало очевидним, що пан говорить правду. Бо у цих селах були набагато гірші умови для проживання, гірші дороги. Не було, як у Гощині, центрального водопроводу та каналізації. Скажімо так, всі села, крім центру, фінансувались та розділяли гроші по залишковому принципу. І їм важко щось змінити, бо їхні села і інтереси громади представляє Солтіс - виборний староста села. А у центрі територіальної громади таких Солтісів декілька, тому і виходить така нерівність.

Крім того у поляків система територіальних об’єднань уже давно – це так звані наші сільські ради, тільки з більшими кількостями сіл, населення та законних повноважень. Крім того, майже у кожного поляка є автомобіль і набагато вищий рівень життя. Чого не скажеш про нас. І там краще автобусне сільське сполучення, ніж у нас.

Плюси децентралізації та об’єднаних територіальних громад в Польщі:

Місцева влада має більше повноважень на місцях та за рахунок об`єднаних територіальних громад кращі фінансові можливості зробити щось у даному регіоні та економія коштів на утримання соціальної та управлінської сфери.

Успіх поляків у тому, що вони краще живуть, ніж ми, а не у децентралізації та територіальних громадах. Тому, що живуть вони за верховенства закону, а не корупції та системи!

Об’єднані територіальні громади несуть за собою не тільки незручності із відстанню, а й помітно, що децентралізація та об’єднання територіальних громад мають значні прогалини і недопрацювання. Дуже болюче питання розподілу прибутків, оскільки у Польщі це неефективно діє, а що вже буде у нас? Центр громади буде фінансуватися, а всі інші - по залишковому принципу.

Крім того, велика кількість територіальних громад не має таких фінансових можливостей, щоб утримувати поліклініки, школи та інші заклади. У Польщі здавна було продумано, що одна школа на декілька сіл, бо вони у них розкидані. Й автобус довозить дітей до школи. У нас, для прикладу, майже в кожній територіальній громаді буде декілька шкіл, закривати які не вихід, а утримувати - проблема. У поляків більшість територіальних громад у рівних умовах, бо займаються в аграрній сфері та мають приблизно однакові прибутки. А у нас в одній сільській раді може бути завод чи фабрика, а у іншій - взагалі нічого. Чи правильно, щоб ті, що мають хороший дохід, працювали і ділились фінансами на іншу?

І найголовніші питання, яке турбує всіх людей – чи вирішить і покращить життя децентралізація та об’єднання територіальних громад? Та чи почне таким чином долати корупцію? Чи можливо просто з центру корупція перейде на місця?

Тож для того, щоб децентралізація та територіальні громади ефективно працювали і піднімали рівень життя населення, потрібно створити умови для громадян, щоб вони мали змогу де і як заробити гроші. А для цього спочатку потрібно навчити тих, хто буде керувати територіальними громадами, як зробити так, щоб вони стали самостійними, прибутковими та ефективними. А це вже індивідуальна робота з кожним регіоном та громадою. Які перспективи у них, які можливості. Чим можна займатись, як залучити інвесторів. При цьому працевлаштовувати населення, знизити рівень безробіття, покращити рівень та умови проживання громадян! Навчити громади самим заробляти на власні потреби і на ті заклади, яких вони потребують, при цьому не важливі закриються або скоротяться. Також для того, щоб були відчутні зміни, має бути стратегія розвитку цієї громади і план дій.

Іван Долюк


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.