Пеня та відключення від водопостачання: які «сюрпризи» очікують на рівнян-боржників

Фото ілюстративне

З 1 травня вступив в силу новий закон про житлово-комунальні послуги, яким народні обранці дозволили комунальним підприємствам нараховувати штрафні санкції своїм боржникам. Т

З 1 травня вступив в силу новий закон про житлово-комунальні послуги, яким народні обранці дозволили комунальним підприємствам нараховувати штрафні санкції своїм боржникам. Тож вже з наступного місяця в платіжках споживачів, які мають заборгованість за ті чи інші комунальні послуги, в тому числі водопостачання та водовідведення, з’явиться графа – «пеня». Як відбуватиметься її нарахування та чим це загрожує споживачам, — в розмові з заступником директора «Рівнеоблводоканалу» Миколою Ткачуком.

Варто зазначити, що ідея нарахування пені на заборгованість за житлово-комунальні послуги в Україні не нова. Це, швидше, вже добре забутий метод виховання боржників, яким у нас користувалися до середини 90-х. Потім під час економічної кризи в країні влада наклала мораторій на нарахування пені - до кращих часів. Останні так і не настали, але заборгованість споживачів за житлово-комунальні послуги досягла катастрофічних розмірів — станом на кінець лютого українці заборгували 69,4 млрд. гривень. Досі боротися зі злісними неплатниками підприємства-надавачі послуг могли лише проводячи роз’яснювальну роботу або, у крайньому випадку, в юридичній площині. Судово-претензійна робота була тривалою в часі, а судовий збір – надто дорогим «задоволенням» для і без того небагатих комунальних підприємств.

— Зміни до законодавства мають стимулювати споживачів послуг до своєчасної оплати, — говорить Микола Ткачук. — Власне, як це відбувається у всьому цивілізованому світі. Отримав послугу — заплати за неї. В магазині ж ніхто без грошей не дасть пакет молока. А у нас люди чомусь звикли оплачувати комунальні послуги за залишковим принципом. Про це свідчить борг населення за спожиті послуги, який станом на 1 травня цього року становить більше 38 мільйонів гривень. Сподіваємося, тепер ситуація змінитися. Згідно з новим законом, з 21 травня (20 число граничний термін оплати за спожиті послуги у попередньому місяці) за кожен день протермінування буде нараховуватися пеня у розмірі 0,01% в день.

За словами пана Ткачука, штрафні санкції будуть нараховуватися на всю суму боргу. Тобто, якщо споживач заборгував п’ять тисяч гривень за послуги водопостачання та водовідведення, то після 21 травня йому щодня буде нараховуватися пеня у розмірі — 50 копійок. Таким чином за місяць набіжить 15 гривень штрафних санкцій. За рік — це 180 грн. Попри невеликий розмір штрафних санкцій, їх нарахування має дисциплінувати споживачів. Тим більше, що при наступній сплаті за спожиті послуги, насамперед буде погашатись пеня, а вже потім саме тіло боргу. Щоправда, є категорії громадян, яких ці нововведення не зачеплять.

— В законі прописано, що пеня не нараховується тим категоріям споживачів, у кого за основним місцем роботи затримують виплату заробітної плати, — продовжує наш співрозмовник. — Однак, оскільки списків цих категорій споживачів у нас немає, та й бути не може, пеня буде нараховуватися усім без винятку. А вже потім, після того, як споживачі нададуть довідки з місця роботи, які це підтверджують. Після цього будемо проводити перерахунок.

Окрім нарахування штрафних санкцій за протерміновану проплату, новий закон дозволяє комунальним підприємствам обмежувати споживачам-боржникам надання послуги або взагалі від неї відключати. При цьому сума боргу значення не має.

Якщо є заборгованість хоча б за один місяць, спочатку підприємство надсилає споживачу лист-попередження. Після цього він має впродовж 30 днів добровільно її погасити. Якщо цього не буде зроблено, підприємство може відключити боржника від послуги. Звичайно, це не означає, що вже наприкінці червня наші бригади почнуть масово відключати боржників від водопостачання та водовідведення. Ми з розумінням ставимося до економічної ситуації в країні і до того, що в людей можуть виникати особисті поважні причини затримки в оплаті. Такі як, наприклад, відрядження чи перебування в лікарні. Втім, надовго затягувати з оплатою ми теж не радимо. Зрештою, на підприємстві теж працюють люди, яким потрібно годувати свої сім’ї. І те наскільки вони вчасно отримають свою зарплату, напряму залежить від рівня проплат населення за спожиті послуги, — підсумував Микола Ткачук.

До слова, штрафи за прострочені комунальні платежі мали з’явитися ще в червні минулого року. Втім, тоді уряд вирішив відкласти їх впровадження.

Нагадаємо, після виплати монетизованих субсидій значна кількість споживачів «Рівнеоблводоканалу» може втратити право на цей вид державної допомоги.

vodarivne.com


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...