Протоієрею Земляному СБУ оголосила підозру

Фото ілюстративне

Протоієрей Віктор Земляний став першим священиком УПЦ (МП) на Рівненщині, якому СБУ офіційно оголосила про підозру.

фото з сайту Рівненська єпархія - УПЦ

Протоієрей Віктор Земляний став першим священиком УПЦ (МП) на Рівненщині, якому СБУ офіційно оголосила про підозру, повідомляє Суспільне. Також це журналістам Суспільного підтвердив телефоном єпископ Пимен, вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП). Він назвав це тиском на священиків та зауважив, що у словах і діях Віктора Земляного немає жодного натяку на діяльність, у якій його підозрюють. Єпископ додав, що уся інформація детально розписана на їхньому сайті.

 Протоієрея УПЦ (МП) Віктора Земляного кілька днів тому викликали на допит в СБУ. Цю інформацію нам підтвердила речниця обласного управління служби безпеки Інна Іллючок. Втім, надати будь-які коментарі з цього приводу відмовилася, пославшись на таємницю слідства. Інна Іллючок повідомила лише, що Віктора Земляного викликали на допит у рамках розпочатого торік у грудні провадження. З ухвали міського суду відомо, що його відкрили за двома статтями: "Державна зрада" та "Розпалювання релігійної ворожнечі".

Віктор Земляний - настоятель Свято-Воскресенського храму в Острозі. Він також очолює відділ з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ (МП). Зв’язатися із Віктором Земляним журналістам Суспільного не вдалося. Його мобільний, за яким ми отримували коментарі раніше – поза зоною. Суспільне готове подати його власну позицію у будь-який час.

Між тим, інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП) на своєму сайті розмістив інформацію про те, що 15 березня 2019 року під час допиту співробітниками СБУ главі відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ протоієрею Віктору Земляному вручили повідомлення про підозру за статтями 161 та 300 Кримінального кодексу України.

ДОВІДКОВО: Стаття 161: "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії"
Стаття 300 ККУ: "Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості"

Дані статті передбачають кримінальну відповідальність за «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями» та за «ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості».

Віктора Земляного в СБУ допитували 15 березня. Напередодні, у зв’язку з черговим викликом в СБУ, він записав відеозвернення.

Відео з YOUTUBE-каналу "Українська Православна Церква".

 

Нагадаємо, що 5 грудня 2018-го року 14 священиків УПЦ (МП) викликали в обласне управління Служби безпеки. Як повідомив тоді вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП) Пимен, їх допитували у кримінальних провадженнях за статтями про державну зраду та розпалювання релігійної ворожнечі. А саме - за розповсюдження літератури, яка ніби то пропагує ідеї Російської Федерації. Більше про це в сюжеті від 5.12.2018 року.

ДОПИТ СВЯЩЕНИКІВ УПЦ МП В СБУ. ОТЦЯМ ІНКРИМІНУЮТЬ ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ ТА РОЗПАЛЮВАННЯ РЕЛІГІЙНОЇ ВОРОЖНЕЧІ

Оскільки деталі кримінального провадження не розголошують, невідомо, про які саме факти співпраці з російськими ЗМІ у ньому йдеться. На відеохостингу YOUTUBE викладене відео новин "Вєсті" каналу "Росія" за 2016-й рік. На ньому представник Рівненської єпархії Віктор Земляний коментує журналістам ситуацію в селі Птича Дубенського району.

Є в мережі й інше відео, де цей священик дає коментарі російським журналістам. Раніше Віктор Земляний пояснював це тим, що журналісти не завжди повідомляють, який канал представляють.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.