Кір: чи існує загроза захворюваності на Рівненщині?

Фото ілюстративне

У Рівненській області закликають щеплюватися від кору у зв’язку із небезпекою поширення захворювання.

У Рівненській області закликають щеплюватися від кору у зв’язку із небезпекою поширення захворювання.

Медики наголошують, що заразитися кором може будь-яка людина, що не має імунітету, та яка не отримала дворазового щеплення, - про це повідомляють в Рівненському обласному лабораторному центрі. 

 -  Нині випадків кору в області не зареєстровано, проте, враховуючи багаторічні спостереження, циклічність виникнення епідемічних ускладнень, аналіз охоплення щепленнями населення, прогнозується загроза щодо захворюваності на кір,- розповідає завідувач відділом епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненській обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Мороз. - В області наразі є достатня кількість вакцини проти кору. Відтак, кожна дитина, яка потребує щеплення, може отримати її в поліклініці за місцем проживання.

Фахівці наголошують, що до  нашої області кір поки що не дійшов. Зареєстровано лише один випадок -захворів студент Тернопільського медичного університету, який приїхав в Рівне на канікули і тому звернувся за медичною допомогою у лікувальний заклад Рівного. Стан його середньої важкості, дані про щеплення відсутні.

- Рано чи пізно кір з’явиться і на Рівненщині. Це справа часу. Наголошую, що тим дітям, які зробили щеплення боятись нічого. Наразі для вакцинації використовується комбінована вакцина КПК (проти кору, паротиту та краснухи – Пріорикс, виробництва "ГлаксоСмітКляйн", Бельгія). Вакцина наявна в достатній кількості. Вона є якісна, ефективна та безпечна. Ця вакцина використовується у всіх європейських країнах.- наголошує Віктор Мороз.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинуватись КПК дитині потрібно у віці 12 місяців і в 6 років. Якщо ж дитина пропустила щеплення за графіком, то у цьому разі необхідно звернутись до медичного закладу і отримати пропущене щеплення.

Протипоказів до щеплення КПК вакциною дуже мало, зокрема це:
- Гостре захворювання, що супроводжується високою температурою тіла;
- Серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (що буває вкрай рідко);
- Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі);
- Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, оскільки вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Згідно рекомендацій ВООЗ вікових обмежень щодо вакцинації проти кору немає, однак за наказом МОЗ в Україні вакцинуватись можна до 30 років. Якщо доросла людина хоче отримати щеплення КПК вона може замовити вакцину через аптечну мережу та в поліклініці зробити щеплення.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті. Тому зволікати із щепленням не потрібно.

 

Оксана КРАВЕЦЬ
 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...