Хотіли зробити з "Вереса" боєздатний колектив, в якому кожен бився би за емблему на футболці, - Вірт

Фото ілюстративне

В останні дні 2017 року рівненський "Верес" несподівано оголосив про відставку головного тренера Юрія Вірта.

В останні дні 2017 року рівненський "Верес" несподівано оголосив про відставку головного тренера Юрія Вірта.

Емоції вже вгамувались, і 43-річний фахівець погодився розповісти про те, чому йому довелося покинути "народну команду".

- З моменту Вашої відставки минуло два тижні. Уже прийшли в себе, Юрій Миколайович?

- Емоції позаду. А коли генеральний директор Андрій Паньків повідомив мені про звільнення - відчув шок. Він сказав, що це - рішення почесного президента Богдана Копитко.

- Якось нелогічно: команда, при цьому новачок Прем`єр-ліги, йде на п`ятому місці, а тренера звільняють ...

- Мені самому багато речей не зрозумілі. Створив хорошу команду, багато хлопців, маючи більш вигідні з фінансової точки зору пропозиції, йшли у "Верес". "Під мене". Єдиний гравець, якого запросили керівники клубу - Валерій Федорчук. Правда, через два місяці вони ж його і прибрали.

- Федорчука не вдалося відстояти?

- Два дні їх умовляв не чіпати хлопця - на жаль, все безрезультатно. Моя думка: був би Федорчук, ми набрали б очків на три більше. Але не судилося. 

- Коли з`явилося перше відчуття того, що щось не так?

- Та не було ніяких відчуттів! Натяків ніяких! Сезон хороший видали, можливо, за одним винятком - останні 30 хвилин гри з "Карпатами", коли упустили перемогу, ведучи з рахунком 2:0 ... Але і на це були об`єктивні причини. Багато травмованих, не вистачило лавки, свіжості у діях. У "Карпат", навпаки, вийшли хлопці, які мали недостатньо ігрової практики, провели за чемпіонат по 6-7 матчів.

- Хто вам повідомив про те, що співпрацю буде припинено?

- Генерельний директор. У 20-х числах грудня. При особистій зустрічі, яка відбулася у Львові. Через тиждень - 29-го - написав заяву про звільнення. До сих пір впевнений: сталася б в кінці року зустріч з Богданом Копитко - на 99 відсотків я залишився б головним тренером "Вереса". Розповів би йому все, як є. Без прикрас. І думаю, як мудра людина, він би мене зрозумів. Але заковика якраз в тому, що жодного разу за час моєї роботи в Рівному не вдалося з ним поспілкуватися. Всі контакти обмежувалися спілкуванням або з гендиректором Паньківим, або з радником почесного президента Олексієм Боровикова.

- Причини відставки, сподіваюся, назвали?

- У тому-то й справа, що ні.

- Кажуть, Ви не могли гарантувати "Верес" потравляння в топ-шістку...

- А хто може дати такі гарантії? Хто, скажіть?

- Юрій Свірко, напевно, готовий гарантувати, раз взявся за рівненський проект.

- За нього відповідати не можу.

- Ваш контракт із "Вересом", здається, був розрахований до кінця сезону.

- Абсолютно правильно. Розлучилися без взаємних претензій. Я підписав усі необхідні папери і поїхав додому.

- До речі, чи не зарано, на Ваш погляд, в Рівному націлилися на Європу? Команда тільки вийшла в еліту українського футболу. Немає ні бази своєї, ні стадіону, нічого...

- Якщо команда дозріла для більших завдань, навіщо ж, питається, її штучно стримувати? Завжди потрібно прагнути до максимального результату - інша справа, чи вийде. А те, що у "Вереса" поки немає своєї інфраструктури... Звичайно, погано, що своїх суперників ми приймали не в Рівному - інакше поганяли б всю футбольну Україну (посміхається). Сподіваюся, в 2019 році "Верес" матиме свій стадіон, як і обіцяв президент клубу Олексій Хахльов. Дане слово адже тримати потрібно, згодні? А взагалі, навіть в нинішніх умовах нам не доводилося скаржитися: жили в Винниках, в хорошому готелі, тренувалися на прекрасних полях академії Маркевича, харчування було на хорошому рівні. Єдиний мінус, повторюся, погано, що не в Рівному.

- Ви якось сказали: мені б ще чотирьох, як Кобін, я сів би спокійно на трибуні, дивився футбол і не переживав за результат. Вася - незамінний для "Вереса" гравець?

- Знахідка. Як і Валера Федорчук. До їхнього приходу ми мали проблеми: створювали мінімум гольових моментів, хлопці сильно допомогли команді. Кобін кого тільки не грав у "Вересі": і крайнього захисника, і хава, і нападника, а в зустрічі із "Зорею", коли діватися було нікуди, довелося його ставити навіть центральним захисником. І як він зіграв - потрібно було бачити!

- Семиматчева нічийна серія сниться досі?

- Ні, не сниться. Жодного разу. Всі матчі, якщо розібратися, хорошими видалися. За виключенням, мабуть, зустрічі із "Зіркою". Але і на те є причини. Ранній початок (14:00), жахливий стан поля на "Україні", яке було посипано піском, кадрові проблеми. З "Маріуполем", вважаю, грали здорово - не пощастило просто. А з "Олімпіком" взагалі чотири (!) гольові моменти упустили! Використовуй один-два - і перемога була б у нас у кишені. Знову ж, підвела реалізація.

- При цьому нічиї з "Динамо" і "Зорею" - дорогого вартують...

- Ще б пак! Ви також спробуйте відібрати очки у "Олександрії". Команда пристойна, займає явно не своє місце. Думаю, ще надолужить згаяне.

- Втрачена перемога в заключному матчі року з "Карпатами" - занадто рано повірили в успіх?

- Та Бог з вами, яке там "повірили"! Я ж казав: не вистачило свіжості, підсіли трохи в заключний відрізок матчу. Була б лавка довша - здужали б. Дурні помилки в простих ситуаціях привели до двома м`ячами в наші ворота. У тому, що сталося, можемо звинувачувати тільки самих себе.

- Багато хто вважає, що якби обіграли "Карпати", то цієї самої відставки могло і не бути. Так?

- Причини, безумовно, не в цій грі. А земля повниться чутками... Чув, що ми мало не домовилися з "Карпатами" на нічию. Маячня! А якби Сергійчук забив за рахунку 2: 0, що б тоді сказали?

- Плани на зиму, переговори, підбір виконавців. Все це, здається, у вас було вже "на мазі"?

- Звичайно. Збори розписав за днями, з багатьма хлопцями вже домовився, Каленчука підписали, Приймака, планували посилитися Кулішем, Ксьонзом, Кожановим... Словом, планів було надто багато. Хотіли зробити боєздатний колектив з "Вереса", де кожен би бився за емблему на футболці.

- Чи не дивуєтесь тому, що з "народної команди" починають потихеньку прибирати "людей Вірта"?

- У кожного тренера своє бачення. Селекція - процес постійний: одні йдуть, інші, які сильніші, приходять. Валера Кучеров не витримав конкуренції і покинув команду. Не факт, що при мені залишилися б, скажімо, і брати Пасічі. Запрошуючи гравців, нікому не гарантував місця в складі.

- Разом з Вами Рівне покинув весь тренерський штаб?

- Крім Тараса Гребенюка. На нього немає ніяких образ. Нехай працює, годувати адже сім`ю потрібно. Якби зі мною пішли всі, кого я привів в "Верес", там би залишилося всього шість футболістів. Деякі, не приховую, запитували: мовляв, Миколайович, що робити, як бути? Чесно сказав: "Хлопці, працюйте, не для того ми стільки сил вклали в цю команду!"

- У "Вересі" ви отримали перший досвід самостійної роботи. Саме час підвести риску?

- Дуже вдячний почесному президенту за виявлену довіру! При зустрічі, а я сподіваюся, така відбудеться, потисну руку Богдану Копитко і ще раз скажу йому "Дякую!" - за півроку неймовірних відчуттів, адреналіну, море знайомств, зустрічей, позитиву. Літо і осінь 2017 го - безперечно, один із кращих періодів моєї футбольної біографії. Буду згадувати цей час із теплотою.

 

Джерело: footboom.com

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...