Скандальне будівництво на Толстого: забудовник відновив підготовчі роботи (фото)

Фото ілюстративне

На вул. Толстого, 10 у Рівному поруч із краєзнавчим музеєм, незважаючи на протести, все-таки відновили роботи.

На вул. Толстого, 10 у Рівному поруч із краєзнавчим музеєм, незважаючи на протести, все-таки відновилися підготовчі роботи для зведення багатоповерхівки. На територію завезли сваї, працює кран, привезли іншу техніку. Раніше повідомлялося, що там будується фірма «Стоград», утім, цю інформацію в компанії заперечують, заявляючи, що нині будівництво проводить ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група», в якому у свою чергу заявили, що мають на будівництво дозвільні документи.

Нагадаємо, проти будівництва 12-поверхівки вже довгий час виступають працівники музею та культурні діячі. Адже поруч знаходиться об’єкт культурної спадщини. Активісти запевняють, що будівництво у тому місці є небезпечним, оскільки будівельні роботи можуть спровокувати руйнування старого фасаду музею.

19 липня 2007 року Рівненська міська рада погодила прокуратурі Рівненської області місце розташування житлового будинку та надала згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення в постійне користування земельну ділянку площею 0,4 га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку по вул. Толстого в м. Рівне.

Між прокуратурою Рівненської області та ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» 26.11.2007 року (з внесеними змінами 17.10.2008) було укладено угоду про спільну дольову участь будівництва 24-квартирного житлового будинку по вул. Л. Толстого, на земельній ділянці 0,4 га. В подальшому 23.10.2008 між ними було укладено договір міни, відповідно до якого ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» передає у власність прокуратурі Рівненської області дві квартири по вул. Д. Галицького в обмін на частку в спільній дольовій участі будівництва 24-квартирного житлового будинку. Цієї ж дати і було розірвано договір про спільну дольову участь, після чого прокуратура Рівненської області не мала жодного відношення до будівництва. Також в цей же самий день, 23.10.2008 року, прокуратура Рівненської області звернулася до Рівненської міської ради про добровільну відмову від права користування земельною ділянкою.

Таким чином, до Товариства перейшли усі права щодо будівництва, в тому числі права забудовника та замовника будівництва та права використання забудови земельної ділянки.

02.04.2009 року між Рівненською міською радою та ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» було укладено договір оренди вказаної земельної ділянки терміном на 10 років. Однак, як зазначав депутат Рівнеради Святослав Стельмащук, прокуратурі надали землю з порушенням - без погодження Держслужби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури.

Як повідомив нам начальник міського управління культури та туризму Тарас Максименко, громада міста буде й надалі протидіяти будівництву.

- Я розмовляв на цю тему з Міністром культури. І він сказав, що однозначно будівництва такої висотки там не може бути, бо це об’єкт культурної спадщини. Також я передав Міністру звернення від музейників. Цей лист він має передати своїй заступниці Тамарі Мазур. Крім того знаю, що музейники підготували судовий позов щодо рішення міськради (яким ця ділянка передавалася прокуратурі авт.). Якщо це рішення оскаржиться, то всі наступні будуть вже нелегітимними. Тобто це два таких напрямки. А ще є третій – це акції прямої дії, які в разі чого будуть організовуватися активістами, також вони підтримуються і самими музейниками. Бо ж якщо розпочнеться будівництво, то залишиться цей варіант, бо інші протидії розтягнуті у часі. Я на акції також вийду, але краще було б, щоб все вирішувалося у правовому полі. Такі акції швидше за все будуть організовувати «Національний корпус» та волонтерські організації, - каже Тарас Максименко.

- Ми уже зверталися у всі можливі інстанції - у міську раду, у ДАБІ, у Міністерство культури. Також заручилися підтримкою своїх колег. Нас навіть, не повірите, підтримують люди із Криму. Це пам`ятка національного значення. Про це знає Міністерство культури. У минулому році забудовнику видали дозвіл на проведення земляних та будівельних робіт, однак, коли у Міністерстві дізналися про рішення громадських слухань, то призупинили цей дозвіл. Проте забудовник не відступає. Наразі відновилися підготовчі роботи. Як на мене, то це будівництво є незаконним, - розповідає директор обласного музею Олександр Булига. 

Читайте також: ХОМКО РОЗПОВІВ, ЯК ВИРІШИТИ КОНФЛІКТ З БУДІВНИЦТВОМ НА ТОЛСТОГО, 10

 

 

 

Денис ГРИЩУК


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...
  • Другу добу служби прочісують ліс та околиці в пошуках жителя Вараського району

    28 03 2024, 11:21
    Другу добу тривають пошуки зниклого жителя Вараського рай...
  • На Рівненщині в ДТП загинув житель Львівщини

    28 03 2024, 10:52
    Автопригода на трасі «Київ-Чоп» сталася сьогодні, 28 бере...
  • Ще четверо воїнів з Рівненщини загинули в боротьбі за Україну

    28 03 2024, 10:07
    На Рівненщині попрощались із чотирма Героями - Романом Ма...