Із жовтня стартує місячник добровільної здачі зброї

Фото ілюстративне

Із питань добровільної здачі зброї необхідно звертатись в службу дозвільної системи найближчого відділу поліції або в УПД ГУНП в Рівненській області. Контактний номер телефону: 67-96-69.

На території України та Рівненської області зокрема розпочалася підготовка до проведення практичного етапу місячника добровільної здачі зброї, який триватиме з першого по тридцяте жовтня.

Чимало громадян через необізнаність у законодавстві продовжують зберігати незареєстровану зброю, боєприпаси, вибухові речовини та інші вибухонебезпечні предмети, які залишились у спадок від рідних, були привезені із зони проведення АТО або потрапили до оселі в будь-який інший спосіб. Утім, це не звільняє від відповідальності.

За незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами статтею 263 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність. Максимальне покарання згідно із санкцією статті – позбавлення волі від трьох до семи років. Цією ж статтею передбачено, що громадяни, які добровільно звернуться до поліції для здачі зброї, боєприпасів, вибухових речовин та спеціальних пристроїв, що зберігаються незаконно, звільняються від кримінальної відповідальності.

Якщо громадянин у вказаний термін добровільно здав до Національної поліції України мисливську вогнепальну, холодну, газову зброю, то в подальшому після оформлення відповідних документів він має можливість зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. Просимо врахувати, що пристрій вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями несмертельної дії, реєструється у випадках і в порядку, передбаченому законодавством України.

Також нагадуємо власникам зареєстрованої зброї, що її перереєстрація проводиться завчасно до закінчення строку дії дозволу. Порушення правил зберігання зброї та боєприпасів, терміну її перереєстрації, а так само зберігання гладкоствольної зброї і боєприпасів без відповідного дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність з вилученням зброї згідно з статтями 190,191,192 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Департамент превентивної діяльності Національної поліції України звертається до громадян та нагадує, що незареєстрована зброя – це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, які, на жаль, почастішали і трапляються, як з дорослими громадянами, так і з неповнолітніми. Тому поліцейські наголошують на дотриманні правил безпеки під час поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами.

Із питань добровільної здачі зброї необхідно звертатись в службу дозвільної системи найближчого відділу поліції або в УПД ГУНП в Рівненській області. Контактний номер телефону: 67-96-69.

 

 

Відділ комунікації

поліції Рівненської області


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...
  • Рівне проведе в останню путь 21-річного воїна «Каркаде»

    18 03 2024, 15:41
    Він міг би продовжувати вчитися, вести боротьбу через мис...