Надіються, що війна за землю припиниться: рівненські АТОвці виграли суд у справі проти московського священика

Фото ілюстративне

Сьогодні в Апеляційному суді Рівненської області продовжували розгляд скарги військовослужбовців Тетяни Камерістової та Олександра Климюка на рішення суду першої інстанції, яким оскаржувалося їхнє право власності на земельні ділянки, площею 12 соток.

Сьогодні в Апеляційному суді Рівненської області продовжували розгляд скарги військовослужбовців Тетяни Камерістової та Олександра Климюка на рішення суду першої інстанції, яким оскаржувалося їхнє право власності на земельні ділянки, площею 12 соток, що поблизу Обарова, Рівненського району. 

Нагадаємо, на ділянки відразу претендують священик УПЦ МП Микола Ільчук зі своєю дружиною та двоє АТОвців. Одіозний суддя Олександр Тимощук задовольнив позов священнослужителя, нині ж це рішення оскаржували військові.

- У серпні 16-го року ми отримали право власності на дві земельні ділянки, які були землями запасу, знаходилися поза межами населеного пункту. Обласне управління Держгеокадастру дало нам право дозволу на ці дві земельні ділянки. Але, як з’ясувалося, дозвіл на розробку документів ще у 12-му році отримав обарівський священик Микола Ільчук. Проте жодних правовстановлюючих документів у нього немає. Тому він із нами судиться. Міський суд він виграв, а ми у свою чергу подали апеляцію. Ми хочемо, щоб нам пояснили, де ми порушили закон, - розповідала Тетяна Камерістова.

Детальніше: МОСКОВСЬКИЙ СВЯЩЕНИК ПРОТИ РІВНЕНСЬКИХ АТОВЦІВ: КОМУ ДІСТАНЕТЬСЯ ЗЕМЛЯ? (+ФОТО)

На минулому засіданні представник позивача Марина Лук’янова заявила, що її довіритель знаходиться у реанімації та не може брати участі в засіданні. Цього разу суду вона надала довідки про те, що священик знаходиться на стаціонарному лікуванні, але діагнозу не повідомила, лише зазначила, що позивач потребує тривалого медикаментозного лікування.

Сьогодні вже були присутні два представника Держгеокадастру – Віктор Максимчук та Ярослав Федуна, а також представниця Обарівської сільської ради Алла Лакуста.

У суді Марина Лук’янова кілька разів наголошувала, що її довіритель не вбачає порушень стосовно нього з боку відповідачів, натомість головні питання має до обласного Управління Держгеокадастру.

- Ці особи є жертвами саме через неправомірність дій державного органу, який і створює такі ситуації, де громадяни в судовому порядку мають змагатися за те, хто з них має рацію, - заявила Лук’янова.

Суддя Микола Григоренко мав питання – з приводу якого порушення позивач, власне, звертався до суду. 

- З приводу відмови у реєстрації права власності на земельну ділянку… Ми оскаржуємо ці правові наслідки, які вже виникли, - відповіла адвокат позивача. 

Відповідачі та працівники Держгеокадастру

Протягом майже трьох годин сторони мали змогу надавати свої докази. Але водночас учасники процесу стверджували ті самі тези, про що неодноразово звертали увагу судді.

Натомість у Держгеокадастрі стверджували, що не мали ніяких суб’єктивних причин у прийнятті рішення. За словами Віктора Максимчука, позивачі звернулися до державного органу пізніше, ніж відповідачі.

Суддя Надія Бондаренко також запитала у представників Держгеокадастру, чи є у межах Рівненського району вільні ділянки, щоб надати тій стороні, яка буде не задоволена рішенням суду. На що працівники установи відповіли, що кожен день надходять десятки заяв і «десь люди знаходять вільну земельну ділянку».

Під час судових дебатів представник Держгеокадастру просив задовольнити апеляційну скаргу:

- Всі рішення Управління приймало у межах та спосіб, передбачених законодавством, не порушуючи жодних прав позивача, оскільки в них було єдине право – це право на розробку проекту землеустрою, - заявив Віктор Максимчук.

Представниця Обарівської сільської ради просила відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Проте колегія суддів у складі Степана Шимківа, Миколи Григоренка та Надії Бондаренко задовольнила скаргу відповідачів та скасувала рішення суду першої інстанції.

Поки що Тетяна Камерістова не вирішила, що робитиме з цим рішенням, але надіється на розуміння з боку священика, що він усвідомить свої дії та не продовжуватиме війну за землю: 

- Надалі ми плануємо починати щось садити, обробляти ділянку. Я думаю, що перешкоди будуть, але буду сподіватися, що все буде добре. Водночас ми бачимо, що ця священна війна триває більше, ніж рік. Буду сподіватися, що святий отець усвідомить, що ми так само живі люди, - каже Тетяна.

У свою чергу представниця позивача Марина Лук’янова заявила, що її довіритель визначатиме сам, чи оскаржуватиме рішення Апеляційного суду області.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.