З вагітними дружинами та з візочками. Чому люди годинами стоять у чергах у «паспортних столах»? (ФОТО)

Фото ілюстративне

В ДМС міста Дубно. або як звикли в народі називати, «паспортному столі» - ажіотаж. Люди чекають на отримання послуг, пов’язаних зі зміною реєстрації та даних у паспорті. Але своєї черги дочекаються лише через кілька годин. Тому й займають її з самого ранку – в надії, що все завершиться якомога швидше.

В ДМС міста Дубно. або як звикли в народі називати, «паспортному столі» - ажіотаж. Люди чекають на отримання послуг, пов’язаних зі зміною реєстрації та даних у паспорті. Але своєї черги дочекаються лише через кілька годин. Тому й займають її з самого ранку – в надії, що все завершиться якомога швидше. Черга рухається надто повільно, в багатьох громадян не вистачає терпцю, а окрім цього, скаржаться люди, їм доводиться повертатися за додатковими документами. Вистоявши години, потім отримати повідомлення про нову довідку – не кожному вистачає сил залишатися в цій ситуації спокійним. Але держава усіх поставила в однакові умови – чекати своєї черги.

Пан Михайло розповідає, що прийшов до «паспортного столу» разом з вагітною дружиною для того, щоб їй змінили прізвище в документі у зв’язку із заміжжям. Подружжя прийшло в ДМС ще о дев’яті ранку, але змушені були витратити на паперові справи майже цілий день.

- Ми прийшли з дружиною, щоб змінити дані в паспорті. Черга дуже велика. Люди, мабуть, чекали ще з ранку, як і ми. Протягом півтори години пройшло лише три людини. Моя вагітна дружина чекала і взагалі ніяких зрушень. А якщо запитати, то в них завжди відмовки – чекайте своєї черги і так далі. Ми зайшли, прочекавши три години, але натомість нам не надали потрібної інформації і сказали, що потрібні ще копії. Але чому таку інформацію десь не написати на стенді чи повідомити про це заздалегідь? Навіть в РАЦСі могли це пояснити. Але все мусимо робити самі, - зітхає Михайло.

Проте після реєстрації доведеться знову проходити ці самі випробування. В такій ситуації опиняються всі, хто звертається у відділ міграційної служби м. Дубна, каже чоловік.

Натомість в міграційній службі запевняють, що розуміють цю ситуацію. Переконують, що працюють у можливому режимі. За словами начальника відділу Олександра Гаврилюка, черги спричинюються тим, що документи вводяться в електронну базу даних.

- В нашому територіальному підрозділі є два робочих місця – одне для приймання ID-карток, інше – для закордонних паспортів. Якщо до першого січня, будемо казати так, не всі документи сканували в базу, і могли взяти копії документів і ці документи не сканувати, то зараз всі документи, які подаються громадянами, скануємо в базу. Це затримує прийом громадян. Якщо раніше на одну людину витрачали 10-15 хвилин, то зараз цей час трохи збільшився, - пояснює пан Гаврилюк.

- Друге питання – закордонний паспорт. Якщо раніше документи можна було подавати тільки копії, то зараз все треба робити в електронному варіанті. Виникло таке питання не тільки в Дубні, бо я спілкуюся з керівниками територіальних підрозділів – збільшився час на прийом. Якщо раніше по закордонних паспортах ми приймали 40-50 чоловік, то зараз 20-25. Така ж ситуація з українським паспортом, - каже він.

Гаврилюк запевняє, що ситуація із закордонними паспортами може змінитися, коли в Демидівку, Радивилів та Млинів завезуть технічне устаткування і територіальні підрозділи прийматимуть громадян.

- Бо, наприклад, по закордонних паспортах ми обслуговуємо не тільки Дубно, Дубенський район, але й Млинів, Млинівський, Радивилів, Демидівка. Якщо приїде людина з Тернополя, я її також зобов’язаний прийняти, - зазначає Олександр Гаврилюк.

Керівник Дубенського відділу ДМС пояснює, в яких випадках людям відмовляють: 

- На ID-картку приймають не всі категорії. Постановою КМУ №1001 передбачено категорію людей, яким ID-картки видаються в першу чергу, щоб не спричинювати ще більші черги. Це зміна імені (чи через шлюб, чи через особисте звернення); це приведення паспорту в технічно-непридатний стан і при вклеюванні фотографії. 

В той же час він запевняє, що обласне керівництво управління знає про ситуацію в Дубні, в Сарнах. За його словами, питання стоїть щодо закуплення технічного устаткування. Проблему міг би вирішити Центр надання адміністративних послуг, який в Дубні планують розширити.

- А в наш ЦНАП повинна міська влада закупити устаткування, отримати допуск. Але поки що немає, коштів, настільки я спілкувався з начальником ЦНАПу та міським головою. Питання придбання винесено на 17-ий рік… Якби запустився ЦНАП, ми б були тільки раді. Коли ми бачимо стільки людей, ви думаєте працівникові легко йти на роботу? – говорить Гаврилюк.

Та зазначає, що ситуація з чергами в Дубенському відділі ДМС спостерігається кожен день. Поміж тим Олександр Гаврилюк розмовляв з цього приводу з міським головою і знає, що в планах міської влади розширення місцевого ЦНАПу.

Ми зв’язалися з міським головою Дубна Василем Антонюком, який запевнив, що питання, можливо, вирішиться із початком роботи розширеного ЦНАПу. За його словами, на добудову ЦНАПу планують витратити близько трьох мільйонів гривень. Приміщення добудовуватимуть за міською радою.

- Це буде пілотний проект із залученням коштів ЄС – близько двох мільйонів та решту – з міського бюджету м. Дубно. Цей об’єкт має здатися у серпні цього року. Зараз вже є документація та експертиза. Йде узгодження щодо благоустрою і так далі. І якщо ми побудуємо ЦНАП, то забираємо від «паспортного столу» операції щодо видачі паспортів. Частково ЦНАП вже від «паспортного столу» забрав функції. Хоча в даному випадку ДМС упирається, бо фінансуються з державного бюджету. Піде їхнє скорочення. Вони упираються, бо не надають завчасно свого обладнання. Думаю, що встигнемо ще купити своє обладнання, бо не захочуть нам його передати. ЦНАП, хочу сказати, буде носити міжрайонний характер. А «паспортний стіл» займе іншу службу. Він буде мати іншу нішу, - розповів порталу «ЧаРівне.інфо» Василь Антонюк.


Люди хочуть швидкого сервісу

Одна із відвідувачок «паспортного столу» в Дубні розповідає, що була у візових центрах і там робота відбувається набагато швидше:

- Я була у візовому центрі в Тернополі та в Рівному. Молодий персонал. Все робиться швидко та організовано. Там працює електронна черга. Із номерком йдеш у комфортний зал очікування і чекаєш. Але чекаєш близько 15 хвилин. Разом з тим, там той самий обсяг роботи. Чому тут не можна таке зробити? – каже громадянка.

На фото нове устаткування - для Дубенської ДМС

До речі, інформація про те, що спеціалісти обслуговують до 100 чоловік – не зовсім правильна, це підтверджують відвідувачі і сам керівник – кількість може сягати 20, інколи 40 чоловік.

Оформлення паспортів у Рівному

Пересвідчитися в тому, що черги спостерігаються не лише в районному, але й в обласному центрі можна, завітавши до «паспортного столу» на вул. 16 Липня в Рівному, де оформлюють закордонні паспорти. Тут можна побачити навіть громадян з візочками.

Стоять у черзі з пів дев’ятої ранку. Бідкаються, що доводиться стояти дві черги – потім, щоб ще зробити проплату. Люди надіються, що хоча б витратять не більше дня.

- Нам говорили, що черги, але не настільки. Тут якийсь хаос. Звісно, що ЦНАП – краще, адже там приміщення інше, - каже одна з відвідувачок.

- Надіємося, що впораємося за день. А якщо ні? Це робочий день втрачено, - зазначає інша.

Що кажуть в управлінні ДМС?

Представник обласного управління ДМС Валентина Іванюк також впевнена, що черги могли б розвантажити ЦНАПи.

- Дубно обслуговує кілька районів. Приїжджають люди й з інших областей. Навантаження чимале. В Сарненському відділі ще більше, бо більша густота населення. Враховуючи те, що в усіх наших підрозділах є оснащення для виготовлення ID-карток, то об’єктивно, що на сканування даних однієї людини витрачається від 15 до 20 хвилин, - говорить прес-секретар.

Також зазначає, що черги можуть зумовлюватися й сезонними поїздками та поїздками на відпочинок чи на свята. Вдень інспектори приймають до 100 осіб.

- Уявляєте з яким навантаженням працює інспектор? – запитує Валентина Іванюк.

- Коли запрацює ЦНАП – це буде левова частка того, що вони візьмуть на себе, - прогнозує держслужбовець. 

На фото Валентина Іванюк

ЦНАПи будуть приймати документи на оформлення, здійснюватимуть прийом громадян, виготовлятимуть та видаватимуть документи, а перевіркою осіб буде займатися Державна міграційна служба, зазначила Валентина Іванюк. Проте, якщо громадянин виявить бажання прийти саме в ДМС, то зможе робити це надалі.

Управління ДМС на 16 Липня

У «Паспортному сервісі» - черг немає

Через дорогу біля обласного управління розташоване державне підприємство «Паспортний сервіс», де немає черг, але там за все беруть гроші. Тому не кожен йде туди.

Прайс на послуги


ЦНАП все вирішить?

Як запевнив на той час директор Рівненського ЦНАПу Віталій Герман, Рівненський регіональний Центр з надання адміністративних послуг розпочне надавати послуги з прийому та видачі паспортів громадянина України у вигляді ID-карток та паспортів для виїзду за кордон з червня цього року.

- Устаткування в нас є. Питання в тому, що для адаптування цих послуг потрібно виконати ряд заходів. Є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Реальна дата – це перше червня 2017 року, - заявив Віталій Герман.

Він також погодився, що із початком роботи ЦНАПу черги у «паспортних столах» зменшуватимуться.

- За нашими підрахунками, щодня ми зможемо приймати близько 200 клієнтів. Це не тільки мешканців Рівного, але й Рівненської області, - зазначив пан Герман.

Рівненський ЦНАП

Разом з тим, Віталій Герман підтвердив те, що міграційна служба далі буде займатися видачею документів, працюватиме й «Паспортний сервіс».

- Будемо працювати таким чином – міграційна буде приймати людей і ми будемо приймати людей, тобто буде право вибору, куди звернутися. На мою думку, ми тим самим скоротимо черги. Повністю їх ліквідувати не вдасться. Чому? Бо буде масовий перехід громадян на ID-картки, - пояснює він.

УДМС у м. Дубно

Запрацює ЦНАП і зменшаться черги чи ні, але громадяни хочуть одного – звернутися до державної служби та щоб там їм забезпечили повний пакет послуг, при цьому витрачаючи мінімум часу. І разом з тим, щоб підвищувався сервіс наданих послуг, щоб працівники відповідали клієнтам ввічливістю та доброзичливістю.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.