Селяни на Рівненщині бунтують. Хочуть відкликати сільську голову

Фото ілюстративне

Голову Оженинської сільської ради Аллу Дику намагаються позбавити посади, застосовуючи механізм відкликання сільського голови.

Фот ілюстративне rns.org.ua

Голову Оженинської сільської ради Аллу Дику намагаються позбавити посади, застосовуючи механізм відкликання сільського голови. Про це нам повідомив місцевий житель Василь Гапончук. За його словами, вже були проведені відповідні збори, на яких зібрали підписи. Проте з боку чинної сільської голови лунає заява, що це ініціюється певною групою осіб, через те, мовляв, сільська громада розділилася. 

Питання поки що зупинилося на рівні звернення до місцевих виборчих комісій та ЦВК, бо не можуть узгодити деталі самої процедури відкликання.

Чим так не догодила Алла Дика на керівній посаді сільської ради, розповідає Василь Гапончук. Чоловік каже, йде багато скарг стосовно її роботи. 

- Голова у нас була обрана 25 жовтня 2015 року, був обраний новий депутатський склад. Але з самого початку між головою та депутатами не було співпраці. Вона хоче робити те, що вигідно їй. Це також систематичне порушення регламенту сільської ради. Був розпочатий, але не завершений ПРООНівський проект. Людям також не подобається, що нічого не робиться в селі. Минула зима, а дороги не чистилися. Відтак, ініціювали відкликання, адже це передбачено законом України «Про місцеве самоврядування, - розповів Гапончук.

За його словами, процедура, як того вимагає закон, розпочалася із повідомлення засобів масової інформації. Збори сільської громади відбулися 9 лютого в місцевій школі. За даними Гапончука, було зібрано більше підписів, аніж проголосувало за Аллу Дику – 899 проти 866. Але поки зрушень в цьому питанні немає, бо не можуть домовитися з місцевими виборчими комісіями.

Водночас подібне заперечує Алла Дика. Запевняє, що підтримку в селах має. А проти неї, каже, виступили активісти, які згодом стали депутатами.

- Я 9, 5 років пропрацювала секретарем. Іншої роботи не вміла. Тому прийняла рішення подати свою кандидатуру. Люди, бачачи, що я була не настільки паскудним секретарем, вибрали мене сільською головою у кількості 866… Насправді для багатьох депутатів, членів виконкому рішення (про відкликання, авт.) стало сюрпризом. Їм вдалося провести збори та вибрати ініціаторів. Це цікавий контингент. Склалася нездорова негарна ситуація. А чим воно завершиться, я не можу сказати, - наголосила Алла Дика.

- Я не погоджуюся з брудом, який ці люди використовують. Нікого не звинувачую, прогнозу не знаю, я буду вдячна громаді за будь-який вияв. Громада на сьогоднішній день розділилася, і розділилися не виборці 4000, а розділилося 6500, - додала вона.

В обласній виборчій комісії підтвердили ініціювання відкликання сільської голови, але, зазначають, виникли деякі питання стосовно повідомлення про відкликання, адже територіальні комісії нині перебувають поза виборчим процесом:

- У законі України «Про місцеві вибори» зазначено порядок, згідно якого за народною ініціативою можна відкликати голів і депутатів. Обов’язковим є проведення зборів і повідомлення територіальної виборчої комісії. У даному випадку справді важко передати повідомлення. Вони зверталися в районну виборчу комісію, але наразі вона поза процесом і ніхто не чекає на якесь повідомлення про відкликання. Так, рік часу минув і закон дозволяє почати процедуру відкликання. На сьогодні процедура мала б йти далі, - зазначив заступник голови обласної виборчої комісії Василь Курилас.

Після необхідних процедур, повідомлення має надійти до ВРУ щодо призначення позачергових виборів, пояснює Курилас. А що стосується об’єднання громади в Оженинській сільській раді, то цей процес, за його словами, був припинений.

Для довідки: Оженинській сільській раді (Острозький район) підпорядковані населені пункти: с. Оженин, с. Бродів, с. Країв, с. Стадники.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...
  • Рівне проведе в останню путь 21-річного воїна «Каркаде»

    18 03 2024, 15:41
    Він міг би продовжувати вчитися, вести боротьбу через мис...