Кому належить аптечний бізнес у Рівному?

Фото ілюстративне

Фармбізнес по-рівненськи: чиї аптеки діють при лікарнях та скільки отримує бюджет від оренди площ.

Фото forbes.net.ua

В умовах економічної кризи усі без виключення медичні заклади, як України загалом, так і Рівненщини зокрема, впродовж останніх років зіткнулися з проблемою недофінансування. Для мінімізації ризиків, пов’язаних з дефіцитом фінансування, керівники лікувально-профілактичних закладів змушені шукати альтернативні джерела наповнення бюджету установи. При лікарнях організовуються платні ліжка і палати, активно залучаються благодійні внески пацієнтів. Платні послуги – не єдиний спільний фактор. При більшості медзакладів працюють аптечні пункти й аптеки (далі – аптеки), які покликані забезпечити лікувальний процес необхідними лікарськими засобами. Такий бізнес є надзвичайно привабливим, адже ці аптеки ніколи не матимуть дефіциту клієнтів.

Експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» вирішили з’ясувати скільки аптек працює при двох міських (Центральна міська лікарня, пологовий будинок), одній районній (Рівненська центральна районна лікарні) та двох обласних (Рівненська обласна дитяча лікарня, Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука) лікарнях, хто є орендарем таких прибуткових, з огляду на клієнтів та товарообіг, площ та скільки отримує бюджет від такої оренди.

З відповідей на інформаційні запити до Рівненської міської та обласної рад стало відомо, що на території згаданих лікувально-профілактичних закладів функціонує 18 аптек. Орендна плата обчислюється від орендної ставки, встановленої орендарем у відсотковому значенні від експертної оцінки вартості майна, що передається орендареві.

У Центральній міській лікарні під аптеки орендовано майже 440 кв.м. Цю площу розділили між собою чотири приватні фірми (ТзОВ «Медфармсервіс» (20 кв.м. за 112 грн. за кв.м. в місяць), ТОВ «КАСС» (19,5 кв.м. за 190 грн. за кв.м. в місяць і 20,1 кв.м за 164 грн. за кв.м. в місяць), ТзОВ «Тетрамед» (21 кв.м. за 162 грн. за кв.м. в місяць), ТДВ «Рівнефармація» (18 кв.м. за 41 грн. за кв.м. в місяць) та одне комунальне підприємство (КП «Аптека «Ліки» (340,8 кв.м. за 24 грн. за кв.м. в місяць).

 За даними Держреєстру, одразу кидається в очі, що серед засновників і бенефіціарних власників ТОВ «КАСС» фігурує Кучерук Олександр Євгенійович, а головним лікарем цього закладу впродовж багатьох років є Кучерук Євгеній Філімонович, які очевидно є родичами (син і батько). Окрім того Олександр Кучерук, разом із засновницею ТзОВ «Медфармсервіс» Тетяною Серебряковою є співвласниками компанії «Швидка допомога «Пульс».

Заради справедливості хотілося б наголосити, що ні Олександр Кучерук ні Тетяна Серебрякова жодних переваг не мають і орендують площу за найвищою, порівняно з іншими орендарями, ставкою в розмірі 40% на рік від вартості взятого в оренду приміщення. Пані Серебрякова змагалася за депутатський мандат у 2015 році під знаменами «Об’єднання «Самопоміч», однак отримати депутатський мандат їй так і не вдалося. В юридичній площині конфлікту інтересів у головного лікаря не виникає, оскільки конкурс на оренду приміщень проводить управління комунальної власності міста.

Найнижчу орендну ставку в розмірі 10% мають ТДВ «Рівнефармація» та КП «Аптека «Ліки». Власником ТДВ «Рівнефармація» фактично є Володимир Синяк, який свого часу очолював обласне аптечне управління, згодом - ВАТ «Рівнефармація», а з 2010 р. – ТДВ «Рівнефармація». Підприємство входить до лідерів фармацевтичного бізнесу на Рівненщині, а Володимир Синяк з 2002 р. є незмінним головою галузевої організації роботодавців «Фармація» Рівненської області.

Стосовно КП «Аптека «Ліки», то створення цього підприємства було ініційоване з метою «подолання змови між лікарями і фармацевтами». Ідейним натхненником став тодішній очільник Рівненської ОДА Василь Берташ. Йшлося про «змову» лікарів комунальних поліклінік і лікарень та власників приватних кіосків, які знайшли в цих приміщеннях притулок. Влада «регіоналів» наказала довго жити, але справа їхня продовжується і КП «Аптека «Ліки» працює, а в 2015 р. навіть почало приносити обласній скарбниці скромний прибуток.

З питанням, щодо такої разючої різниці в орендній платі в межах одного лікувального закладу ми звернулися до начальника управління комунальної власності Рівненського міського виконавчого комітету Наталії Поліщук. З пояснення спеціалістів управління випливає, що ТДВ «Рівнефармація» уклало багаторічний договір оренди, тому й орендна ставка не переглядалася впродовж тривалого періоду та встановлена на рівні аптечного пункту, який займається не тільки продажем ліків, а й їх виготовленням. Стосовно КП «Аптека «Ліки», то за час опрацювання інформаційного запиту та написання цього матеріалу орендовану ними площу було розділено на приміщення складу та аптечного пункту. Для аптечного пункту встановлена нова орендна ставка у розмірі 40%.

На орендованих у Пологовому будинку Рівненської міської ради 56,2 кв.м. свої аптеки розмістили ППФ «Антарес» (18 кв.м. за 141 грн. за кв.м. в місяць), ТОВ «Рівне-Медфарм» (18,6 кв.м. за 196 грн. за кв.м. в місяць), ТДВ «Рівнефармація» (19,6 кв.м. за 129 грн. за кв.м. в місяць).

Таким чином за листопад 2016 р. від передачі в оренду приміщень для розміщення аптек згаданими медзакладами вдалося залучити понад 30 тис. грн.

ТОВ «Рівне-Медфарм», як і ТзОВ «Рівнеліки», яке працює в рівненських медзакладах зареєстроване в м. Дубно, проте, за «рівненськими» назвами підприємств приховані їх власники з Волині. Одним із засновників ТОВ «Рівне-Медфарм» є депутат Луцької міської ради від ВО «Батьківщина» Бондарук Валерій Анатолійович. Разом з іншим засновником (Шайко Станіслав Павлович) він пов’язаний із зареєстрованою на Сейшельських островах офшорною фірмою «Волиньфарм». 

 

Партійна доля пана Бондарука була цікавою: у 2010 р. був обраний до Луцької міськради від «ВО «Батьківщина», у 2012 р. виключений з фракції, у 2015 р. знову обраний від «ВО «Батьківщина», а з лютого 2016 р. – ще й очолив міський партійний осередок. У міській раді Валерій Бондарук вже друге скликання поспіль надає перевагу «земельній» комісії.

У Рівненській обласній дитячій лікарні перелік підприємців не надто відрізняється від міських закладів: працюють ТДВ «Рівнефармація» (19,8 кв.м. за 106 грн. за кв.м. в місяць), ПФ «Інтер Сем-Х» (43,9 кв.м. за 102 грн. за кв.м. в місяць), ПП «Фірма Фармікс» (7,48 кв.м. за 22 грн. за кв.м. в місяць), ТзОВ «Медфармсервіс» (21 кв.м. за 97 грн. за кв.м. в місяць), ФОП Поданєва С.О. (3,7 кв.м. за 104 грн. за кв.м. в місяць) та ТзОВ «Рівнеліки» (18 кв.м. за 103 грн. за кв.м. в місяць).

Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука має найменше аптек – лише дві. Тут працюють ТзОВ «Укрфарм» (22,3 кв.м. за 106 грн. за кв.м. в місяць) і ПП «Аптека» (48,6 кв.м. за 106 грн. за кв.м. в місяць). До складу засновників ТзОВ «Укрфарм» входить Синяк Людмила Михайлівна, яка також є співзасновницею вищезгаданого ТДВ «Рівнефармація».

Варто зазначити, що орендну плату в медзакладах Рівненської області вказано без врахування ПДВ.

Рівненська центральна районна лікарня співпрацює зі вже згаданим ТзОВ «Рівнеліки» (20,4 кв.м. за 15 грн. за кв.м. в місяць і 18,15 кв.м. за 14 грн. за кв.м. в місяць) та ФОП Аннєнков М.О. (24,8 кв.м. за 11 грн. за кв.м. в місяць). Як ми бачимо орендна плата тут майже в десять разів менша ніж середня в міських чи обласних лікарнях. У даному закладі встановлено орендну ставку в розмірі 8% від вартості приміщення аптечного пункту, з врахуванням незалежної експертної оцінки. Впродовж років орендна плата не переглядається. Так, наприклад, для однієї з аптек ТзОВ «Рівнеліки» площею 20,4 кв.м. вона лишається незмінною з 2013 р. Прості підрахунки вказують, що такі орендні ставки призводять до недоотримання лікарнею за останні кілька років десятків тисяч гривень на рік.

Отже, аптеки є невід’ємною частиною лікарняного середовища. Вони покликані сприяти організації лікарського забезпечення, лікарської терапії і оптимізації витрат бюджетних коштів. Разом з тим, економії коштів в кишенях пацієнтів сприятиме тільки прозора і чесна конкуренція між фармацевтами. Чи є вона такою сьогодні? Висновки робіть самі.

 

Дослідження здійснене ГО «ЦЕНТР СУСПІЛЬНИХ ДІЙ «СІВІТАС» у рамках програми «Забезпечення ефективних медичних витрат», що її реалізує Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.