Рівненські кіберполіцейські викрили столичних хакерів, які заробляли на змінах в Держреєстрі Мін`юсту

Фото ілюстративне

Кіберполіцейські Поліського управління та слідчі ГУНП спільно з прокуратурою міста Рівне викрили трьох киян, які не санкціоновано втручались в роботу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Міністерства юстиції України від імені нотаріусів та вносили незаконні зміни щодо об’єктів нерухомості, які перебували в арешті.

Кіберполіцейські Поліського управління та слідчі ГУНП спільно з прокуратурою міста Рівне викрили трьох киян, які не санкціоновано втручались в роботу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Міністерства юстиції України від імені нотаріусів та вносили незаконні зміни щодо об’єктів нерухомості, які перебували в арешті.

До поліції звернулися четверо приватних нотаріусів із Рівного та Гощі, що невідомі особи заблокували їхні особисті електронні ключі доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Міністерства юстиції України та внесли незаконні зміни щодо арештованого нерухомого майна. Об’єктом посягання зловмисників стали земельні ділянки, торгово-розважальні центри, квартири та станції технічного обслуговування у столиці та Київській області.

Рівненські кіберполіцейські встановили, що на початку року на електронні адреси приватних нотаріусів прийшли повідомлення із вірусом. Після відкриття надісланого файлу зловмисники отримували особисті логіни і паролі нотаріусів для входу в реєстр. Електронні ключі автоматично блокувалися і нотаріуси не могли корегувати свої операції.

Зловмисники знімали в Реєстрі речових прав об’єкти нерухомості з арешту і перепродавали їх. За свої послуги отримували від 10 до 15 відсотків від вартості. Тільки від імені рівненських нотаріусів їм вдалося провернути близько 20 махінацій на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень. Від рук зловмисників постраждали також приватні нотаріуси Житомирщини та Києва.

«Співробітники Поліського управління кіберполіції встановили осіб зловмисників, — повідомив начальник Поліського управління кіберполіції Олег Лепеха. — Ними виявилися 31-но, 28-ми та 27-річні кияни».

Зі слів керівника Рівненської місцевої прокуратури Володимира Самардака, 12 листопада поліцейські спільно із працівниками прокуратури з метою припинення незаконної діяльності та відшукування речей, що свідчать про причетність зловмисників до протиправної діяльності, провели три санкціоновані обшуки в їхніх помешканнях у Києві. Правоохоронці вилучили 18 паспортів, чотири банківські платіжні картки, сім сімкарток, вісім електронних носіїв інформації та чорнові записи.

Усі вилучені паспорти числяться по базі як втрачені, їх зловмисники використовували для переоформлення об’єктів власності.

«За фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України, — зазначив Олег Лепеха.»

Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Відділ комунікації
поліції Рівненської області


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному відкрили дошку пам‘яті загиблому Герою Дмитру Марцинковському

    29 03 2024, 15:00
    Меморіальну дошку відкрили сьогодні, 29 березня, на фасад...
  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...