"У думках звертаємось, як до живого" - у Рівному відкрили виставку-присвяту полотен Миколи Годуна (ФОТО)

Фото ілюстративне

Сьогодні мистецьке коло, близькі та рідні відкрили виставку-присвяту пам’яті художника-живописця Миколи Годуна.

Сьогодні мистецьке коло, близькі та рідні відкрили виставку-присвяту пам’яті художника-живописця Миколи Годуна. Майже сорок днів минуло після смерті рівненського митця, проте близькі у думках ще неодноразово звертаються до Миколи Петровича як до живого. Ця трагічна втрата не може досі прижитися у свідомості близьких. І як зауважує голова спілки художників Рівненщини, Тетяна Лукашевич, це перша виставка, яка відбувається у залі без автора полотен.

Нагадаємо, що художник, відомий далеко за рубежами Рівного, помер на 62-році життя 21 лютого 2016 року, а поховано – у рідному селі Бабин. У виставковій залі обласної Національної спілки художників України представлено полотна, які зберігаються донині у приватних колекціях мистецтвознавців, друзів, прихильників творчості Миколи Годуна.

- Це захід досить сумного характеру, адже ми запам’ятали його як моторчика. Він був не лише митцем в нашій організації, а й умів це все організувати. Маю на увазі не лише свої виставки. Взагалі він любив виставковий процес в нашому залі. І це фактично одна із перших виставок, яка відбувається у залі без художника. Ми до цього ще не звикли, звертаємось думками до нього як до живого. Так сталось, що він не беріг своєї роботи, він їх не колекціонував. Їх фактично немає у родинних колекціях. Тому, ми збирали роботи по колекціонерам. Це по суті власність різних людей, які збирали його роботи, - каже Тетяна Лукашевич.

Кількість полотен ніхто не рахував, каже пані Тетяна, адже це не істотно, важливо атмосфера і пам’ять про митця. Друзі та близькі пам’ятають його лише як дуже енергійну, позитивну та щиру людину. Відтак, саме таким поставав він у спогадах.

Минулоріч Микола Годун - лауреат мистецької премії ім. Георгія Косміаді. А свою першу роботу художник створив у сім років.

У селі Бабин, що на Рівненщині, заснував картинну галерею членів Спілки художників України. Наразі роботи «Парне молоко», «Зимка», «Поражуравлина» та інші зберігаються в музеях та приватних колекціях України та за кордоном.

- Він був дуже енергійним, а тому і живопис надзвичайно експресивний, - зауважує художник Іван Жилка.

Один із друзів називав Миколу Годун-Вакація. Пояснює це тим, стиль написання картин був досить неспокійним. А загалом творчість має досить експресивний характер, це виявляється в живописах, пейзажах, натюрмортах та портретах. І останні роки життя художника були найбільш плідними у творчому плані.

До слова, виставка-присвята також відкривається у галереї Євро-Арту завтра о 16:00 год. Триватиме до 17 квітня.

Довідково:

Народився Микола Годун 01 серпня 1953 р. в с. Посягва Гощанського р-ну, Рівненської обл. По завершенні навчання в Одеському державному художньому училищі ім. М. Грекова художник розпочинає власний творчий шлях. Микола Годун – член спілки художників СРСР (1987 р.), член Національної спілки художників України (1991 р.). Нагороджений почесними грамотами Адміністрації Президента України, Рівненської обласної ради. Лауреат премій мистецьких конкурсів «Різдвяна Зуза» (2008-2010 рр.). Засновник Обласної благочинної премії Св. Миколая (2009 р.), а також картинних галерей в с. Бабин (1998 р.) та м. Сарни (2006 р.).

У 1978 році вступив у Національну спілку художників України. Пишається цим званням, бо на той час це було непросто: у різних містах України мав презентувати свої картини. Його помітили і почали запрошувати на Всеукраїнські художні виставки.
Почесний музейник України 2007 р, постійний учасник республіканських, міжнародних виставок та пленерів. Займався педагогічною діяльністю та ілюструванням книг. У творчому доробку митця – 16 персональних виставок.

Твори Миколи Годуна знаходяться в Дирекції художніх виставок України, Рівненському краєзнавчому музеї, Картинній галереї м. Ковель, державних установах та приватних колекціях України, Росії, Польщі, Австрії, Канади, США, Австралії.

 

 

Вікторія КОВТУНОВИЧ


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному відкрили дошку пам‘яті загиблому Герою Дмитру Марцинковському

    29 03 2024, 15:00
    Меморіальну дошку відкрили сьогодні, 29 березня, на фасад...
  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...