У Рівному завтра презентують фотокнигу про Пересопницю Олександра Харвата

Фото ілюстративне

Завтра, 27 березня, о 12 год. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація нового фотоальбому відомого рівненського фотохудожника Олександра Харвата під назвою "Пересопниця. Батьківщина української Першокниги".

Завтра, 27 березня, о 12 год. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація нового фотоальбому відомого рівненського фотохудожника Олександра Харвата під назвою "Пересопниця. Батьківщина української Першокниги".

Зі старокняжим православним монастирем-некрополем у Пересопниці пов`язана історія створення Пересопницького Євангелія. У 1561 році тут завершили роботу над Першокнигою, яка стала першим перекладом Святого Письма з церковної старослов’янської мови на рідну староукраїнську. Сьогодні ж на цій пам’ятці епохи Відродження, що є символом української духовності та культури, складають присягу президенти України.

Культурно-археологічний центр «Пересопниця» спорудили в 2011 році з нагоди 450-річчя створення Пересопницького Євангелія. Відтак, тематичний фотоальбом Олександра Харвата покликаний привернути інтерес до нового туристичного центру Рівненщини та спонукати сучасного туриста до його відвідин. Особлива увага авторів звернена на Пересопницьке Євангеліе, що широко знане як українська Першокнига та оточене ореолом національної пошани.

Фотокнига буде корисною для істориків, краєзнавців й архітекторів, адже влучним натисканням на спуск затвору фотокамери з постійно зникаючого простору були вихоплені унікальні миті. Кожне фото є неповторним та має свій історичний сенс. Крім того, видання стане гарним подарунком для усіх закоханих у волинські краєвиди, а також доречним презентом для іноземних гостей, адже усі тексти дубльовані англійською мовою.



Це видання орієнтоване на краєзнавців, пошановувачів старожитностей, науковців, гостей краю та туристів. Воно видане цього року у рівненському видавництві «У фарватері істин». Окрім фотохудожника Олександра Харвата, співавторами книги стали Анастасія Обарчук (тексти) та Віталій Скринський (переклад англійською).

Марина НАЗАРЧУК

Фото - Олександра Харвата
 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині в ДТП загинув житель Львівщини

    28 03 2024, 10:52
    Автопригода на трасі «Київ-Чоп» сталася сьогодні, 28 бере...
  • Ще четверо воїнів з Рівненщини загинули в боротьбі за Україну

    28 03 2024, 10:07
    На Рівненщині попрощались із чотирма Героями - Романом Ма...
  • У Локницькому ліцеї зібрали кошти на «дрон помсти»

    28 03 2024, 09:34
    Колектив КЗ «Локницький ліцей» зібрали гроші на «дрон пом...
  • Воїна Дмитра Зеленого нагородили нагрудним знаком «Комбатантський хрест» посмертно

    28 03 2024, 08:45
    У Зорянській громаді відзначили почесним нагрудним знаком...
  • Чим відома Рівненщина: в області визначають перелік нематеріальної культурної спадщини

    28 03 2024, 08:09
    Нині до включення в обласний перелік запропонували 7 елем...
  • Прибуде траурний кортеж із захисником з Березнівщини

    27 03 2024, 21:19
    У бою за Україну загинув Кравчук Григорій Йосипович, 1973...
  • Німці подарують рівнянам комунальне авто

    27 03 2024, 20:25
    Про це розповідає ексмер Рівного Олександр Третяк.