У Рівному продемонстрували альтернативу ядерній енергетиці

Фото ілюстративне

Напередодні 27-их роковин аварії на Чорнобильській АЕС представники Громадської організації “Екоклуб” розповіли рівнянам про сучасні проблеми ядерної енергетики.

Напередодні 27-их роковин аварії на Чорнобильській АЕС представники Громадської організації “Екоклуб” розповіли рівнянам про сучасні проблеми ядерної енергетики. Серед найбільш гострих природоохоронці називають рішення про будівництво двох нових енергоблоків Хмельницької АЕС на застарілих конструкціях та продовження термінів роботи старих реакторів Рівненської АЕС без оцінки впливу на довкілля.

«Ядерна енергетика? Ні, дякую!» - гасло всесвітнього антиядерного руху підтримують і рівненські природоохоронці. Напередодні 27-их роковин аварії на Чорнобильській АЕС, у Рівному на майдані Незалежності пройшла просвітницька акція, в ході якої громадські активісти нагадали про наслідки найбільших ядерних катастроф у Чорнобилі та Фукусімі, а також розповіли про актуальні проблеми ядерної енергетики в Україні.

«При прийнятті рішення про продовження термінів експлуатації блоків №1 та 2 на Рівненській АЕС не було виконано вимоги Конвенції Еспо, - розповідає голова ради Екоклубу Андрій Мартинюк. - Ця Конвенція зобов’язує проводити консультації з сусідніми країнами при реалізації проектів, що можуть мати негативний вплив на довкілля. Для цих старих блоків не було підготовлено техніко-економічне обґрунтування з оцінкою впливу на навколишнє середовище. Іншими словами, ми не знаємо яка економічна доцільність рішення про використання прострочених блоків та не поінформовані про те, як воно впливатиме на природу і здоров’я людей. Про консультації з іншими країнами під час підготовки та прийняття рішення, як того вимагає Конвенція, навіть мова не йшла!»

Проект добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС теж далекий від досконалості. Закон про добудову блоків № 3, 4 на ХАЕС, на думку природоохоронців, несе для України цілий ряд економічних та екологічних загроз. Сумніватися в доцільності його реалізації починають і урядовці. Зокрема віце-прем’єр Юрій Бойко нещодавно заявив: «що, має сенс, з урахуванням нових вимог безпеки у контексті аварії на японській АЕС «Фукусіма», і того, що фундаменти під будівництво енергоблоків закладалися багато років тому і ретельно їх стан не досліджувався, прийняти варіант не добудови енергоблоків, а нового будівництва».

Противникам розвитку атомної енергетики екоклубівці пропонують письмово скаржитися до уряду, а прихильникам – пропонувалося записатися до списку «ліквідаторів» можливих аварій на АЕС. За чотири години, які тривала акція, жодного добровольця ліквідатора не знайшлося.

Екоклуб активно пропагує впровадження заходів з енергозбереження та пропонує розвивати відновлювальні джерела енергії.

«Наше майбутнє за розвитком енергоефективності та використанням відновлювальних джерел енергії, - вважає представник Екоклубу Оксана Майборода. – Але недоліки бюджетного регулювання, субсидування енергетичного марнотратства, популістські тарифи ніяк не стимулюють до економії та розвитку ефективного використання енергії. Для подолання цих бар’єрів необхідні зміни на законодавчому рівні. Але вже сьогодні кожен з нас може бережливіше ставитись до витрачання природних ресурсів, утеплити свої оселі, навчитися використовувати енергію сонця тощо».

Під час акції екоклубівці демонстрували сонячний колектор для нагріву води, виготовлений власноруч. (фото). А на завершення провели флешмоб «Ядерна енергетика? Ні, дякуємо!»

Юлія ДОМАНСЬКА 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...
  • Другу добу служби прочісують ліс та околиці в пошуках жителя Вараського району

    28 03 2024, 11:21
    Другу добу тривають пошуки зниклого жителя Вараського рай...
  • На Рівненщині в ДТП загинув житель Львівщини

    28 03 2024, 10:52
    Автопригода на трасі «Київ-Чоп» сталася сьогодні, 28 бере...
  • Ще четверо воїнів з Рівненщини загинули в боротьбі за Україну

    28 03 2024, 10:07
    На Рівненщині попрощались із чотирма Героями - Романом Ма...
  • У Локницькому ліцеї зібрали кошти на «дрон помсти»

    28 03 2024, 09:34
    Колектив КЗ «Локницький ліцей» зібрав гроші на «дрон помс...
  • Воїна Дмитра Зеленого нагородили нагрудним знаком «Комбатантський хрест» посмертно

    28 03 2024, 08:45
    У Зорянській громаді відзначили почесним нагрудним знаком...