У престижному фотоконкурсі обрали найкращу світлину Рівненської області

Фото ілюстративне

Переможцем номінації «Найкраща світлина Рівненської області 2019» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стало фото Троїцького монастиря-фортеці.

Переможцем номінації «Найкраща світлина Рівненської області 2019» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стало фото Троїцького монастиря-фортеці. Він розташований у селі Межиріч, Острозького району Рівненської області. Зробив і завантажив до Вікісховища фото Андрій Мозоль. 

Переможцем стає світлина, на якій зображений Межиріцький монастир — архітектурний ансамбль монастирських будівель XVI-XVII століть. Зведення головного монастирського храму — Троїцької церкви, пов'язують із храмобудівною діяльністю князя Костянтина Острозького. Другий рік поспіль світлина Троїцької церкви (проте вже екстер’єру, разом з муром, а не внутрішнього оздоблення) стала найкращим фото Рівненської області. Пам’ятка занесена до Державного реєстру національного культурного надбання. 

Знімок коментує член журі, фотограф Сергій Зисько: «Досить якісна світлина. Приємна робота, на якій немає нічого зайвого.»

Наталія Шестакова, членкиня журі, фотографиня і мандрівниця: «Фото має гарну композицію, вдало підібране освітлення, насиченість кольору. Світлина справляє сильне емоційно-художнє враження.»

Мета конкурсу — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті чи маловідомі сторінки своєї історії. 

Учасники завантажували фотографії пам’яток культурної спадщини відповідно до переліків пам’яток наданих органами місцевої влади. Цього року учасники конкурсу сфотографували 164 пам’ятки з Рівненщини і завантажили до Вікісховища 673 їхніх фото. Загалом у списку пам’яток Рівненської області є понад 2105 об’єктів культурної спадщини, за вісім років конкурсу було сфотографовано 721 пам’ятку (34%).

За вісім років конкурсу 160 учасників завантажували фото пам’яток культурної спадщини Рівненської області, цього року — 21 конкурсант.

У 2016 і 2017 роках найкращими фото Рівненської області ставали світлини Новомалинського замку, а точніше, його каплиць.

Для довідки:

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроектах. За цей час було зібрано майже 2 мільйони зображень.  Конкурс проводиться у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна. В Україні цього року проводився восьмий раз. Загалом протягом 2012—2018 років у рамках конкурсу було завантажено понад 250 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 32 тисяч пам’яток із території України (36%), взяло участь понад 2300 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...
  • Рівне проведе в останню путь 21-річного воїна «Каркаде»

    18 03 2024, 15:41
    Він міг би продовжувати вчитися, вести боротьбу через мис...