Туберкульоз на Рівненщині: головні проблеми боротьби з поширенням хвороби

Фото ілюстративне

Вчора, 24 березня уся світова спільнота відзначала Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Через карантинні обмеження та боротьбу з коронавірусною інфекцією усі заходи присвячені даній пролематиці у Рівному було скасовано.

Разом з тим, фахівці Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР переконані, що туберкульоз продовжує бути одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань, адже є причиною смерті понад 4000 людей щодня. Більше того, медики відмічають, що COVID19 та туберкульоз мають багато спільного і алгоритм дій у подоланні поширення недуг серед людей досить схожий.

Про ці та інші проблемні питання, щодо боротьби з туберкульозом на Рівненщині, зокрема і рамках пандемії COVID19 рівненські фахівці спілкувалися в режимі закритої прес-конференції, повідомляють Новини по-рівненськи.

Як зазначає директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Федір Аврука, люди з туберкульозом особливо вразливі до COVID-19 і їм необхідно забезпечити безперервний доступ до профілактики, діагностики і лікування туберкульозу. Що ж стосується медичного персоналу в умовах карантину, то ситуація досить нестійка.

«Працівники центру забезпечені захисними масками та дезінфекційними засобами приблизно на місяць. Індивідуальних костюмів захисту у закладі немає, будемо сподіватися, що нам їх дадуть. Що стосується апаратів штучної вентиляції легень, то вони морально та фізично застарілі і будуть непридатні для допомоги пацієнта з коронавірусом», – розповідає Федір Аврука.

Медики кажуть, що у боротьбі із туберкульозом вистачає проблемних питань і поза коронавірусною інфекцією. На сьогодні, потребує покращення рання діагностика туберкульозу.

«Конкретні симптоми туберкульозу свідчать про запущену форму хвороби, а таких пацієнтів у нас більшість», – наголошує лікар-фтизіатр, член Європейського респіраторного товариства Андрій Селіванов. – «Ранньою діагностикою має займатися сімейний лікар, але лише 12 відсотків наших пацієнтів мають заключений договорів із сімейним лікарем».

В рамках проведеної реформи, люди, які найбільше уразливі до туберкульозу – безхатченки, споживачі наркотиків, соціально неблагополучні і т.д. лишаються неохопленими первинною ланкою медицини.

«І це величезна проблема. У минулому році був випадок, коли туберкульоз діагностували у чоловіка під час патологоанатомічного розтину. А ця людина мала своє коло спілкування і була джерелом інфікування», – відзначає Стецій Наталя, експертка по чутливому туберкульозу.

Нині, виявляти хворих на туберкульоз фтизіопульмонологічному медичному центру допомагає Рівненський обласний благодійний фонд «Наше Майбутнє».

«Ми проводимо скринінгове опитування людей, які перебувають у групі ризику, у тому числі серед тих, хто контактує із хворими на туберкульоз і при необхідності спрямовуємо до медичного центру» – розповідає директора фонду Людмила Рибчук.

Особливої уваги, потребує профілактика поширення туберкульозу серед дітей. Станом на сьогодні в області є восьмеро хворих дітей.

«На дуже низькому рівні знаходиться вакцинація БЦЖ немовлят у пологових будинках», – розповідає експертка по дитячому туберкульозу Малеш Оксана. – «Я хочу звернутися до медиків та батьків: БЦЖ робити необхідно – це убезпечить вашу дитину від тяжких форм туберкульозу. Обирайте коло спілкування, якщо у вашому домі маленька дитина, перевірте членів родини на наявність туберкульозу».

Експертка зазначає, якщо раніше формувалися списки дітей, які є у групі ризику, то нині така робота не проводиться, що у свою чергу також негативно позначається на ранній діагностиці недуги.

Наразі медики намагаються вирішити проблемні питання на рівні системи охорони здоров’я і визнають – потребують допомоги небайдужих людей. І при цьому не стомлюються наголошувати – головне у лікуванні туберкульозу – це бажання хворого одужати!

Віта Климович


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.