Славське – патріарх гірськолижних Карпат

Фото ілюстративне

Славське – селище у Львівській області у долині річок Опир і Славка, розміщене на висоті 501 м над рівнем моря. Тут починалася історія гірськолижного спорту в Україні.

Славське – селище у Львівській області у долині річок Опир і Славка, розміщене на висоті 501 м над рівнем моря. Тут починалася історія гірськолижного спорту в Україні: кажуть, ще за поляків на невисокій, але крутій горі Погар з’явився перший підйомник. Його приводили у рух коні, які підіймали на вершину сани з лижниками.

У радянські часи тут, на горі Тростян, тренувалась гірськолижна збірна УРСР. Для будь-якого гірськолижника особисте знайомство зі схилами Тростяна було питанням престижу, знаком оригінальної майстерності.

Залишимо професіоналам суперечки про те, «чорні» чи «червоні» на Тростяні траси. Нам, любителям, достатньо знань про те, що екстремальніших спусків в Україні немає. Але при цьому відмінні катання та відпочинок у Славському гарантовані усім, від професіоналів до початківців.

Плюси

Різноманітність трас – головна перевага цього курорту. І далеко не єдина!

По-перше, сезон тут довготривалий, з 15 грудня до 30 березня. Пік його припадає на січень-лютий. Снігове покриття глибоке і досить стійке, а природне розташування хребтів Бескид і Горган створює унікальний мікроклімат, який оберігає Славське від сильних вітрів. Крім того, тут працює найдовший в Україні крісельний підйомник (2750 м).

По-друге, поціновувачі фрірайду від Славського у захваті. Тим же, хто впевнений, що хороше катання може бути лише на вирівняних трасах, пряма дорога на гору Погар. Ближче до вечора траси тут особливо багатолюдні: всі поспішають випробувати можливості нічного катання.

По-третє, вибір житла останнім часом став значно ширшим: більше тридцяти готелей і туристичних баз плюс безліч заманливих пропозицій у приватному секторі. Конкуренція позитивно відбилась на комфорті і цінах.

І наостанок, у Славському є боулінг-клуби, нічні клуби, більярдні, а також досить непогані ресторани та кафе, щоб поїсти та відпочити.

Мінуси

По-перше, підйомник на Тростян справді довгий: півгодини сидіння на холоді плюс черга…А ще на «крісельці» Тростяна зберігся завдаток за денний абонемент. Паспорт, на щастя, вже не вимагають, проте запастися «вільними грішми» все ж доведеться.

По-друге, підйомники належать різним господарям, тому і ціни на підйом відрізняються. Купівля єдиного «проїзного» неможлива, системи знижок теж немає. В той же час денний абонемент на будь-який із підйомників суттєво дешевший, ніж декілька одноразових квитків. Проте розрахунки щодо здешевлення свого катання на підйомниках доведеться вести самостійно.

По-третє, спуски Славського знаходяться на різних гірках, часто на великій відстані один від одного. Тому тим, хто приїхав у Славське без хорошого автотранспорту, доведеться враховувати ще й щоденні транспортні витрати.

Безсумнівно, курорту «Славське» ще є куди рости. Проте у нього є дуже хороші перспективи! Гостям Славського невеличкі недоліки не повинні завадити отримати максимум задоволення від відпочинку. Тому що Славське – це справді здорово!

НА ЗАМІТКУ

• З Рівного до Славського напряму, без пересадок, добратися нічим. Проте туди можна доїхати зі Здолбунова потягом № 13 «Київ-Ужгород» до ст. Славське. Він відправляється зі Здолбунова о 02:18 і прибуває у Славське о 07:40.

• З Києва до Славського можна добратися потягом № 81 «Київ-Ужгород» до ст.. Славське.

• Ціни на проживання – від 120 до 1600 грн на добу.

• Денний абонемент на Тростян коштує: 120 грн в будні, 180 грн на вихідні.

• Прокат лижного спорядження – від 50 до 100 грн на добу.

Відгуки туристів:

Євгенія КУРСИК, юрист, прокурор прокуратури Рівненського району:

 

"Славське - це чудове місце відпочинку для молоді. По-перше, там більш-менш нормальні ціни. По-друге, можна вибрати гору для спуску відповідно до власних навиків. По-третє, є можливість залізничного сполучення. А особливе захоплення викликають "бобіки" - УАЗики, на яких їдеш на гору як в "останню путь"..."

 

  

Ірина ШУБІНЕЦЬ, журналіст телеканалу "24":

"Славське - це курорт на межі комфорту і патріотизму. З одного боку - природа і повітря в наших горах найкращі. З іншого боку - якість обслуговування могла би бути кращою. Адже здебільшого у Славську потрібно самостійно дбати про власне харчування і розваги, тоді, як на закордонних курортах тобі за певну суму грошей все організують за тебе. Проте якщо ти їдеш просто відпочити від людей і проблем, то Славське ідеально для цього підходить. Доступність цін - це також приємний аспект. Славське - це дешево, доступно і близько."

 

 

Євген КОВАЛЬ, інженер-будівельник:

"У Славському я здобув свій перший досвід катання на лижах. Це було незабутньо. А головне, що у Славську створені всі умови для початківців – і траси відповідні, і інструктори привітні, і місця для перепочинку на кожному кроці. Для ідеального відпочинку на цьому курорті потрібно: гучна весела компанія однодумців, трішки грошей і вдало обраний час (найкраще, як на мене, – у будні, адже тоді на трасах не так людно). А враження від ялинок та сосен, що ніби торкаються неба, повз які тихо рухаєшся на підйомнику, - справді неповторні!"

 

 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.