Селянина, у якого виявили один із найбільших складів боєприпасів в Україні, відправили під цілодобовий домашній арешт

Фото ілюстративне

У Рівненському міському суді обрали запобіжний захід 45-річному жителю Острозького району Василю Копелюку, у якового правоохоронці виявили один із найбільших складів боєприпасів в Україні.

У Рівненському міському суді обрали запобіжний захід 45-річному жителю Острозького району Василю Копелюку, у якого правоохоронці виявили один із найбільших складів боєприпасів в Україні.

Нагадаємо, схованку боєприпасів поліцейські знайшли 11 червня у селі Сіянці у подвір’ї селянина.

—  У садку на глибині півтора метри поліцейські знайшли 109 корпусів гранати РГД-5, 39 — корпусів гранати Ф1, 126 запалів до гранат типу УЗРГМ-2, 28 – підствольних гранат ВОГ-25, 6 – протитанкових гранат РПГ-7М, 29 – реактивних протитанкових гранат РПГ-22, 6 – реактивних протитанкових гранат РПГ-26, 6 ящиків набоїв різного калібру, а саме: 7000 патронів калібру 7,62 і 896 — калібру 9,00 мм, – розповів заступник начальника ГУНП в Рівненській області Сергій Волков.

Чоловіку повідомили про підозру за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (зберігання, придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

На початку судового засідання захисник підозрюваного подав клопотання про звільнення його підзахисного з клітки.

- Мого підзахисного забрали з його помешкання із села Сіянці для проведення обшуку у помешканні, яке йому не належить. З того моменту, із сьомої години ранку 11 червня він фактично був затриманий. На даний час сплив термін 72 годин для розгляду даного клопотання. Він у понад даний час знаходиться у клітці. Тому прошу, відповідно до ч. ст. 206, звільнити дану особу. На підтвердження своїх слів хочу долучити пояснення дружини Копелюка, яка підтверджує, що о сьомій годині ранку до них в помешкання зайшли працівники поліції та забрали її чоловіка для проведення обшуку на території іншого будинку, - сказав адвокат Колесник.

- У протоколі вказаний фактично час затримання 11 червня 21.55. Тобто обшук є іншою процесуальною дією, аніж затримання. І проводився за ухвалою суду, тому вважати, що з моменту проведення обшуку, що особа є затримано, підстав зовсім немає. Вважаю саме цей час часом затримання, - повідомив прокурор Станкевич.

Суддя Ореховська дане клопотання захисника Колесника задовольнила частково – звільнити підозрюваного з клітки, але дружину підозрюваного не допитували. Крім того для перевірки додаткових обставин суддя направить звернення прокурору Рівненської області. 

Прокурор Станкевич просив обрати для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 153 680 тисяч гривень.

- Причетність Копелюка до даного злочину підтверджується зібраними доказами, а саме протоколом обшуку від 11.06.2019, за вказаною адресою, в ході якого було вилучено боєприпаси, довідками про категорію небезпечності виявлених вибухових матеріалів, протоколом допиту свідків Криси та свідка Шевченка, а також Копелюка О. М. Під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених ст.. 177 КПК України, а саме те, що підозрюваний Копелюк може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, реальність ризику підтверджується тим, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності, знищити, спотворити, або сховати річ, яка має істотне значення для встановлення істотних обставин у кримінальному провадженні, оскільки місце знаходження вогнепальної зброї, з якої, зі слів свідка Шевченка, здійснювались постріли, не встановлено, а тому перебуваючи на волі, він може вчинити дії щодо знищення доказів, незаконно впливати на свідків, ризики існують через те, що свідки Шевченко та Криса дали показання: а саме, що до даного злочину причетні інші особи, які ще не встановлені, вчинити інші кримінальні правопорушення, - сказав прокурор Станкевич.

- По-перше, провадження по даному факту було зареєстроване ще 19 січня 2019 року. Обшук проводився у червні. Минуло півроку. Фактично з доказів – це пояснення трьох свідків. Перший свідок записувався ще 6 червня. Криса Сергій – це оперуповноважений. Він розповів, що йому нібито стало відомо від когось, що десь знаходяться боєприпаси. Але цей доказ є допустимим через те, що це працівник правоохоронного орану. Другий допит від 12 червня. Допитувався рідний брат Копелюка – Олександр… Слідчий зафіксував пояснення брата Копелюка, як йому хотілося. Там немає викривальних свідчень причетності Копелюка. Ще одна цікава річ: на запитання, чи є Копелюк Василь членом громадських формувань слідчий написав так: брат Копелюка сказав, що він (підозрюваний, авт.) захищав Україну під час АТО у складі батальйону «Правий сектор», а я до складу «Правого сектору» не входжу, оскільки не поділяю їхні погляди. Але у своїх поясненнях вже мені брат сказав наступне: «Після смерті бабусі у 2009 році мені та моєму рідному братові Копелюку перейшов у спадок будинок, в якому вона проживала. Через декілька місяців брат запропонував переробити стару літню лазню, щоб хоч якось ми могли використовувати спадщину, на що я погодився. Через деякий час у мого брата почалися проблеми зі здоров’ям, і він від своєї частки відмовився на мою користь і фактично власником даного помешкання став я. Фактично в даному помешканні ніхто не проживає з 2009 року. Даний будинок пустує. Іноді туди приїжджав попаритися в лазні я з братом зі своїми друзями, а іноді брат. Це відбувалося нечасто. А тільки кілька разів на рік. Я ніколи не заперечував, щоб там при необхідності ночували братові знайомі. З 2014 року, коли почалися військові дії на сході у будинку жили декілька разів на рік якісь військові, раз чи два там був навіть військовий генерал. Я їх не знаю, їх може знати мій брат. Хто вони – я не питав. Знав лише, що вони приїхали лише відпочити Зброї у даних осіб ніколи не бачив. Знаю, що брат там ніколи не жив, бо у нього є свій будинок у селі Сіянці, де він проживає з дружиною. Так, от хочу сказати, що мій брат постійно з 2014 року є волонтером, займається збором допомоги, яку відвозить на схід військовим. У моєму допиті дещо перекручені слова, що я нібито не поділяю поглядів «Правого сектору». Ці слова були написані так через те, що я хвилювався, не читаючи даний протокол. По суті мій брат є патріотом, і не боїться їздити на схід України. У свого брата ніколи не бачив зброї. Поблизу будинку є земля, яку також обробляю я, бо мій брат фізично цього робити не може. Про знайдені боєприпаси дізнався із ЗМІ, звідки ця зброя – мені не відомо. Підозрюю, що ці боєприпаси могли бути закопані два роки тому», - сказав Колесник.

- Стосовно ключового свідка, який є Іван Шевченко. Цей свідок сказав: "В кінці осені, 20 листопада 2018 року я відпочивав у сільському клубі, через деякий час почув звуки, схожі на постріли. Я попрямував на звуки пострілів. Я там помічав людей в камуфляжі та з автоматами Калашникова. Я заховався у хащах та спостерігав за цими особами. Я помітив, що ці особи щось копали. Було видно, що чоловіки складали у яму гранати. Коли я повернувся до клубу, то запитав, хто може проживати у тому будинку. Мені сказали, що там живе Василь, який час від часу стріляє, і до якого час від часу приїжджають друзі». Насправді це ніщо інше як анонімка, яка написана так, як потрібно стороні обвинувачення. По-перше, це хутір, туди важко доїхати, окрім того, визначити на такій відставні, звідки був постріл неможливо. Ключове – якщо особи хочуть щось закопати, то невже вони робитимуть якісь постріли? Прив’язати такими свідченнями до даного злчину можна будь-яку особу. Фактично підозра ґрунтується на показах цих свідках, - додав адвокат.

- Мій підзахисний з 2014 року є інвалідом, я пізніше надам епікризи. А у листопаді у ці дати у мого підзахисного був приступ. А до цього ще він знаходився удома безвилазно, - заявив адвокат

Після чого адвокат підозрюваного просив суд допитати брата підозрюваного Олександр Копелюка.

- Мене брат запитав, чи я не проти, щоб там ночували його знайомі. Туди приїжджали часу від часу військові, в тому числі генерали. А будинок належить мені, я там обробляю город. Нічого до цього там не помічав, - сказав свідок.

Суду адвокат подав посвідчення про те, що підозрюваний є інвалідом ІІІ групи.

- Сторона обвинувачення тільки формально вказала вимогу про наявність ризиків про переховування мого підзахисного. Інші ризики також не мають за собою підтверджень, а також їх можна уникнути, - каже адвокат Колесник.

У суду захисник підозрюваного просив обрати цілодобовий домашній арешт: «Із всього переліку запобіжних заходів, хотів би особисте зобов’язання, але говорячи про такий запобіжний захід як цілодобовий домашній арешт – це достатньо суворий запобіжний захід, але я прошу його обрати».

У суді підозрюваний заявив, що до злочину не причетний.

Суддя Ореховська обрала для підозрюваного запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту терміно на 60 діб.

Денис ГРИЩУК

На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Сьогодні частина вулиць Квасилова буде без води

    19 03 2024, 09:05
    19 березня, з 09.00 до 17.00 через ремонтні роботи на вод...
  • Коли чекати потепління: синоптики розповіли коли у Рівному та області буде тепло

    19 03 2024, 08:10
    Початок тижня з мокрим снігом та дощем, до вихідних потеп...
  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...