"Правильне рішення - не економити на якісних матеріалах": рівненські експерти поділилися секретами успішного будівництва (Інтерв’ю)

Фото ілюстративне

Експерти розповіли, які тенденції у містобудуванні сьогодні, які помилки найчастіше здійснюють рівняни при будівництві житла та як їх уникнути

Будівництво – доволі непростий процес, який потребує ретельної підготовки та планування. Не менш важливу роль тут відіграють і якісні будівельні матеріали. Ніхто не стане заперечувати, що економити на них не треба.

З нагоди Дня будівельника, який щорічно відзначають у другу неділю серпня, ми поспілкувалися з провідним рівненським архітектором Дмитром Котляровим та ідейником ТОВ «Дахтрейд» (однієї з найбільших за обсягами реалізації будматеріалів компанії у Рівненській області), експертом у галузі будівельних матеріалів Петром Храбаном. Експерти розповіли, які тенденції у містобудуванні сьогодні, які помилки найчастіше здійснюють рівняни при будівництві житла та як їх уникнути.

- Що будують рівняни? Розкажіть, як архітектор, на які проекти є попит? (Тип житла, стиль, якісь конкретні вимоги клієнтів чи настрої)

Дмитро: На мою думку, у Рівному зараз відбувається зміна парадигми мислення людей у відношенні до свого житла. Люди у цьому плані стають практичніші, вимогливіші. Це позитивна тенденція. В індивідуальному житлі еволюція відбувається швидше - клієнти  компетентніші, краще формують вимоги, вимагають якісніше, ніж масова багатоквартирна забудова, там більша інерція через довгий шлях формування попиту. В індивідуальній забудові зараз продовжується тренд на одноповерхові будинки з простим плануваванням та акуратним зовнішнім виглядом.

- Розкажіть про основні моменти, на які варто звернути увагу при проектуванні власного будинку?

Дмитро: Ключове при проектуванні будинку - це ділянка. І тут парадокс, бо люди звертаються до архітекторів, коли у них уже є ділянка. Часто це проблема. У нас було уже декілька кейсів, коли клієнти звертались до придбання ділянки і ми допомагали у її виборі, і це дає дуже хороший результат. Отже, перше, на що потрібно звернути увагу - це ділянка, її розташування, габарити, орієнтація тощо.

Також, ключовим у проектуванні є бюджетування, тобто допомогти клієнту зрозуміти, скільки коштів він може витратити на будівництво. Адже правильне рішення не економити на якісних матеріалах, а краще відмовитись від зайвих площ будинку.

Ну і третій момент - це підрядники та постачальники. Я розумію, що дивно звучить з вуст архітектора, адже він на це впливає мало, але без якісного та вчасного виконання, будь-який (навіть найкращий проект) буде перетворено на непотріб. Без цього процес будівництва для всіх перетвориться на "нічний кошмар", а самі гарні візуалізації залишаться як спогад.

Петро: Я ж вважаю, що найперше потрібно визначитись з проектною організацією, яка виконає вдалий проект, враховуючи сучасні тенденції будівництва та його зміни (будівельні матеріали, норми, технології, планування, та ін.).

Обізнаний архітектор, який слідкує за змінами у сфері, в результаті своєї роботи зекономить витрати на майбутнє будівництво.

- Які помилки здійснюють рівняни у підходах до будівництва власного житла?

Дмитро: Серед ключових помилок я наразі бачу дві: одна філософська, друга  практична.

Перша, це "нещире" бачення своїх потреб. Клієнти намагаються змінити своє життя та побут через додавання "відповідних" приміщень. Наприклад, клієнт, у якого немає часу на заняття спортом просить запроектувати спортзал у будинку. Клієнт, що хотів би більше часу бути вдома - запроектувати домашній робочій кабінет. Люди, що прагнуть домашнього затишку наполягають на обов’язковому влаштуванні каміну. І так далі. Але часто архітектура у вирішенні особистих проблем безсильна. І проектування додаткових приміщень не допомагає.

Друга проблема - це гонитва за великими площами, там де вони непотрібні. Люди прагнуть великих житлових кімнат, але намагаються затиснути допоміжні приміщення (пральні, ванни, гардеробні).

Петро: Я вбачаю проблеми у прагматичніших речах. Отримавши будівельний паспорт, майбутній щасливий власник будинку починає будівництво без детального проекту, тобто, без розрахунків несучих конструкцій (фундамент, стіни, дах), без детального підбору будівельних матеріалів, без розрахунків тепло- та гідроізоляції, та допоміжних обслуговуючих систем.

Часто через відсутність інформації забудовник обирає гірші за різними критеріями будівельні матеріали, які є дорожчими за якісні, сучасні, які давно використовують у тій ж Польщі чи Угорщині.

- Які тенденції вбачаєте у будівництві у Рівному?

Дмитро: Важко виділити якісь основні тенденції. На мою думку, вони такі - у багатоквартирному житлі клієнти стають більш вимогливими до середовища навколо будинку. Зараз багато забудовників можуть запропонувати якісні квадратні метри у сенсі будівництва. Але цього наразі мало. Конкуренція вже вимагає якісного наповнення прибудинкової території. Клієнти питають - де я поставлю машину, куди я піду за продуктами, як опрацьована територія, а як з безпекою. Ця еволюція, на жаль, повільна та не завжди лінійна, але однак поступ вперед є.

Петро: Щодо індивідуального малоповерхового будівництва, то останні роки забудовник став більш вибагливим та прискіпливим у виборі матеріалів. Здебільшого, перевагу надають натуральним, екологічно чистим та енергоефективним матеріалам, а саме керамічна цегла, керамічний блок, натуральна черепиця, клінкерна цегла та плитка – все, що можна побачити на виставковому майданчику «Дахтрейд» (сміється). Це не може не тішити, оскільки такі будівлі прослужать не одне десятиліття та збережуть свій естетичний вигляд, тобто і вигляд міста в тому числі.

Збільшення конкуренції завжди породжує якість. У зв’язку з цим, у багатоквартирному будівництві останніми роками спостерігається тенденція втілення архітекторами та забудовниками нових, цікавих ідей з використанням сучасних  будівельних технологій та «рівняння» на Європу із зручностями та «фішками», що додають комфорт (ландшафтний дизайн, дворівневі квартири з мансардними вікнами та камінами тощо).

- Які об’єкти, запроектовані чи реалізовані з вашою допомогою можна виділити? В чому їх особливість?

Дмитро: Серед останніх цікавих робіт нашої майстерні можу виділити дві особливих: одна з них офісна будівля компанії «Дахтрейд» та житловий будинок у стилі "stone home".

Петро: Завдяки тривалій співпраці з провідними архітекторами та Рівненщини і не тільки (серед них MOST, #office13 та А-2), було реалізовано не один десяток, а можливо і сотень об’єктів. Найцікавішим об’єктом за останній час, без сумніву, є Рівненський пивзавод (проект на стадії реалізації). Поєднання сучасного стилю з емітацією баварського стало чудовою окрасою міста. А основні ідеї європейського якісного та екологічного будівництва, накопичені роками, які ми декларуємо перед своїми клієнтами і переконані в них, реалізовано в адміністративній будівлі по вулиці Курчатова. Це доступність, прозорість, максимальне використання простору з використанням довговічних, натуральних, екологічно чистих, будівельних матеріалів: керамоблок, керамічна черепиця, клінкерна плитка, дерево, метал та бетон.

- На які три основні моменти варто звернути увагу при виборі покрівельних матеріалів? Оздоблювальних матеріалів?

Петро: Насамперед - це співвідношення ціна-якість, довговічність зі збереженням естетичного вигляду та екологічність. Запитуйте у продавців будматеріалів сертифікати та гарантії, читайте, яких виробників радять експерти. Пам’ятайте, що економія може бути одномоментною, а витрати на обслуговування неякісного будівництва - постійні.

Увесь колектив порталу «ЧаРівне.інфо» ще раз хоче привітати всіх будівельників та фахівців, дотичних до цієї галузі і побажати Вам бетонного здоров’я та монолітного щастя!


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.