На Рівненщині збільшилась кількість повідомлень про домашніх насильників

Фото ілюстративне

Більше 200 постраждалих від домашнього насильства виявила з початку року мобільна бригада соціально-психологічної допомоги у Дубенському районі.

В рамках міжнародного проєкту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» соціальні фахівці отримали автомобіль та сучасні технічні засоби.

Ініціативу реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні.

Координаторка проекту Ольга Веселовська розповідає:

 «Проєкт запрацював з 2015 року та охопив 12 регіонів України, у тому числі й Рівненщину. Впродовж його втілення вдалося збільшити виявлення потерпілих від 10 тисяч осіб до 50 тисяч». Фахівці у складі бригади виявляють скривджених, надають їм допомогу та перенаправляють до притулку або установ, де можна отримати медичну, юридичну та психологічну допомогу.

Експерт Фонду народонаселення ООН в Україні Наталія Федорович наголосила, що діяльність мобільних бригад – це лише частина комплексної роботи, що повинна надаватися постраждалим від домашнього насильства. Вона передбачена Законом України «Про запобігання та протидія домашньому насильству».

Серед послуг, що необхідно надавати у регіонах, - робота притулків та денних центрів для постраждалих, направлення кривдників та постраждалих на спеціальні програми, функціонування кол-центрів, робота з дітьми з кризових сімей.

«Домашнє насильство – це вид злочину. Його наслідки – трагічні для усіх. І не лише для чоловіка і жінки, стосовно яких здійснюється насилля, а й для дітей, які ростуть у цих сім’ях. Запобігти та вирішити цю проблему можна лише завдяки комплексній та систематизованій роботі усіх причетних служб», - зазначила Наталія Федорович.

Таку роботу налаштовано у Рівненській області. Її координує обласний департамент соцзахисту населення.

«З початку року надійшло понад 2500 повідомлень про насильство в сім'ї, у тому числі від жінок, чоловіків та дітей. Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, то кількість звернень зросла на 26%. Постраждалим надали психологічні консультації, деякі сім’ї поставили на облік, допомогли з одягом та взуттям, влаштуванні на роботу, в оформленні або відновленні документів, встановленні позитивних соціальних зв’язків», - зазначив керівник обласного департаменту Олексій Шамак.

В області діє комунальний заклад «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги», який надає соціальні послуги особам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, з можливістю проживання в ньому до 3-х місяців.

Також в області створили 9 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Вони діють при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Розроблені також і корекційні програми для кривдників та постраждалих. Вони діють у Березнівському, Гощанському, Дубенському, Сарненському районах та м.Острог.

У департаменті запевняють, що така робота буде проводитися і надалі. Тож, закликають жителів Рівненщини повідомляти поліцію, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у разі виявлення випадків домашнього насильства.

 

 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині судять афериста, який «продавав дрова»

    29 03 2024, 14:31
    Жертвами афериста упродовж майже тижня стали 13 жителів Р...
  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.