На РАЕС вперше створено макет-тренажер для відпрацювання навичок FME

Фото ілюстративне

На Рівненській АЕС системно вдосконалюється діяльність щодо попередження потрапляння сторонніх предметів в обладнання (устаткування), трубопроводи та підтримання експлуатаційного порядку («Housekeeping»).

На Рівненській АЕС системно вдосконалюється діяльність щодо попередження потрапляння сторонніх предметів в обладнання (устаткування), трубопроводи та підтримання експлуатаційного порядку («Housekeeping»).

Спеціалістами відділу підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру (НТЦ) Рівненської АЕС створено макет-тренажер для відпрацювання навичок забезпечення чистоти та попередження потрапляння сторонніх предметів в устаткування та трубопроводи FME (Foreign Material Exclusion – міжнародний термін щодо запобігання потрапляння сторонніх предметів).

За словами провідного інструктора – начальника відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС Сергія Волошина, усвідомлення кожним працівником потенційних проблем, які можливі в результаті недотримання процедур FME, є важливою метою всього комплексу організаційно-технічних заходів виконання ремонтних робіт: «Особливе значення в цьому напрямі має навчання працівників, де про ризики потрапляння сторонніх предметів починають говорити відразу після прийому на роботу. Під час трудової діяльності працівникам систематично проводиться навчання виконанню робіт в зоні FME, а перед допуском до роботи на розущільненому устаткуванні проводиться цільовий інструктаж, одним із пунктів якого є питання FME».

З метою постійного вивчення і підтримання актуальними процедур FME навчально-тренувальним центром розроблено програму додаткового цільового навчання, а також відповідні навчальні модулі включено в щорічну програму виробничо-технічного навчання. Проаналізувавши досвід виконання робіт на розущільненому устаткуванні та наслідки подій, пов’язаних з потраплянням сторонніх предметів, а також рекомендації ВАО АЕС, інструктори відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС запропонували, окрім теоретичного навчання, відпрацьовувати практичні навички виконання робіт на розущільненому устаткуванні. Так «народилася» ідея створення тренажера FME.

«В основу тренажерних занять з дотриманням процедур покладено 5 сценаріїв та набір відповідного інструменту, пристосувань і кріплень для виконання робіт в зоні FME. Кожен сценарій передбачає виконання певної технологічної операції ремонту тепломеханічного обладнання: в майстернях ПТУ змодельовані два робочих місця – постійного перебування персоналу та тимчасові робочі місця, де ремонтні роботи виконуються за наряд-допуском. Для реалізації навчання на макет-тренажері персонал забезпечено необхідним обладнанням, комплектом інструмента і пристосувань. Також під час сценарію відпрацьовуються навички оперативної роботи щодо допуску персоналу до таких робіт. Макет-тренажер буде використовуватися як технічний засіб навчання в межах первинної професійної підготовки учнів ПТУ, теоретичного та практичного навчання робітників із числа ремонтного персоналу під час підготовки на посаду, підтримання та підвищення кваліфікації», – зазначив Сергій Волошин.

Як розповів інструктор відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС Олександр Міщук, основною метою тренажерних занять зокрема є відпрацювання навичок підготовки робочого місця і визначення зони FME, допуск до робіт в зоні FME, контроль за спецодягом і засобами захисту, контроль внесення і винесення інструменту, кріплення інструменту, встановлення заглушок, приймання обладнання на чистоту. Обов’язково ведеться ремонтна документація та проводиться післятренажерний розбір можливих помилок і рекомендації.

«Для працівника ремонтного підрозділу стратегічно важливого підприємства закріплення теоретичних знань практикою є надзвичайно важливою. Під час практичного заняття на тренажері акцентується увага і відпрацьовуються навички саме дотримання вимог FME, зосереджується увага на реперних точках», – наголосив Олександр Міщук.

18 листопада 2021 року на базі майстерень ПТУ РАЕС відбулося комісійне приймання тренажеру, під час якого було відпрацьовано один із сценаріїв тренажерного заняття на тему «Ремонт сальникового вузла арматури з дотриманням процедур FME». За результатами тестування макет-тренажера встановлено повну його відповідність вимогам, тобто навчання з використанням тренажеру дозволить підвищити культуру безпеки під час здійснення ремонтних робіт.

Віта Нишкалюк, редактор пресцентру РАЕС

Фото автора


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.
  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...