На Сарненщині місцеві погрожували спалити майно держпідприємства (ФОТО)

Фото ілюстративне

В урочищі Гальбин, що у Сарненському районі, обласні депутати зустрілися з місцевою громадою.

В урочищі Гальбин, що у Сарненському районі, обласні депутати зустрілися з місцевою громадою. 

Більше 100 осіб в балаклавах, робочому одязі та камуфляжі вже п`ятий раз прийшли на територію дослідного кар`єру задля серйозної розмови із його керівництвом та хотіли побачити документи на дозвіл роботи. Вони представилися мешканцями прилеглих до ділянки сіл - Федорівки, Чуделя та Олексіївки. Люди кажуть, що проти того, щоб комусь дозволяли видобувати бурштин, а комусь ні: правила мають бути одні для всіх, і немісцевих сюди пускати не хочуть.

Також вони з недовірою відносяться до того, що керуючі державною фірмою офіційно їх працевлаштують та нададуть весь соціальний пакет, тому їм вигідніше працювати не на власника. А ще обурений народ впевнений, що гроші, вилучені з видобутку каміння, в державу не підуть, а потраплять до чиїхось кишень.

В свою чергу представники ДП "Укрбурштин", що є дочірнім підприємством ДАК "Українські поліметали", показали документи, які надають право проводити дослідну діяльність на ділянці урочища Гальбин.

- Це вже 5 провокація, яку влаштовують поблизу нашої території. Ці люди погрожували фізичною розправою та погрожували спалити майно, - каже керучий менеджер ДП "Укрбурштин" Олег Щекін.

До слова, підприємство вже встановило паркан, планує розпочати роботи та легально викопати щонайменше 300 кг бурштину, а спеціальний дозвіл на користування надрами воно отримало ще 31 липня 2014 року. Так, технологія видобутку каміння відрізнятиметься від технології нелегалів: родючий шар ґрунту не вимиватимуть мотопомпами, а будуть скирдувати. Після того, як бурштин видобудуть, то землю втрамбують назад.

Голова екологічної комісії Володимир Валявка та заступник облради Олексій Бучинський ознайомилися з відповідною документацією, і дійшли висновку, що підстав припиняти роботу фірми немає. Також ще на попередньому засіданні чиновники вирішили, що будуть просити вжити невідкладних заходів щодо врегулювання на законодавчому рівні питання нелегального видобутку бурштину. Вони надсилатимуть запит в Держгеонадра, і після наданої установою відповіді зроблять висновок щодо подальшої долі урочища Гальбин.

Володимир Валявка запевнив, що керівництво Рівненської області буде контролювати процес роботи на території урочища Гальбин.

- Якщо фірма буде несерйозно відноситися до роботи, будуть з`являтися якісь помпи, по-перше, просимо місцевих активістів повідомляти про це, ми будемо відповідно вирішувати такі питання. Але поки нема законних підстав заборонити працювати "Укрбурштину" тут, - розповідає пан Валявка. Депутат вважає, що тим людям, які прийшли протестувати проти легального видобутку бурштину, не вигідний закон України "Про надра".

Одна із активісток спротиву діяльності ДП "Укрбурштин" - Любов Українчук, поспілкувавшись із представниками облради, запропонувала їм надати кошти на благі діяння громади. Володимир Валявка виділив на це з власної кишені 1000 гривень.

Пані Любов пообіцяла, що ці гроші підуть на потреби активістів. 

Зрештою, перемовини щодо долі урочища Гальбин завершилися спокійно, люди розійшлися, але обидві сторони пообіцяли зі свого боку слідкувати за ситуацією.

Анастасія БОДНАРСЬКА


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...