На Рівненщині обговорили проблеми лісу (фото)

Фото ілюстративне

25-26 липня на базі державних лісгоспів області проходить виїзне розширене засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів. Участь у заході беруть представники лісової галузі з усіх областей України, зокрема, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар та голова Товариства лісівників України Юрій Марчук. Від керівництва області учасників засідання привітав голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук.

25-26 липня на базі державних лісгоспів області проходить виїзне розширене засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів. Участь у заході беруть представники лісової галузі з усіх областей України, зокрема, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар та голова Товариства лісівників України Юрій Марчук. Від керівництва області учасників засідання привітав голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук.

«Лісове господарство, зокрема і для рівненського Полісся,  - це та галузь, яка повинна наповнювати місцеві бюджети, розвивати економіку та берегти екосистему. Наші лісівники досягають непоганих показників, освоюють передові технології. У той же час, відсутність деяких важливих для галузі законодавчих змін, а також певні заборони та обмеження гальмують розвиток держлісгоспів. Тому оновлений  парламент має якнайшвидше вирішити ці проблеми. Тоді галузь зможе рухатися вперед та бути конкурентною на світових ринках», - вважає Олександр Данильчук.

Сьогодні на розгляд депутатів Верховної Ради чекає щонайменше сім законопроектів, які, до прикладу, мають врегулювати питання ринку деревини, мінімізувати сільхозпали, убезпечити від лісових пожеж та їх наслідків, вирішити проблеми щодо сертифікації продукції тощо. Учасники засідання погодилися, що зволікати більше не можна, а відповідні пропозиції слід надати на розгляд Верховної Ради вже до 1 вересня.

Всихання лісів – ще одна значна проблема, з якою сьогодні намагаються боротися не лише в Україні. 14 тисяч гектарів – така площа уражених лісових насаджень. Пошкоджені шкідниками та хворобами дерева зрізають у першу чергу, однак це вже низькосортна деревина. Загалом від усіх видів рубок за І півріччя заготовили майже 7 млн. куб.м деревини. Це менше, аніж за аналогічний період торік. Проте фахівці констатують надлишок такої сировини в Україні. А це тягне за собою падіння її вартості.

Підсумовуючи фінансово-господарську діяльність, лісівники окреслили і здобутки галузі. Зокрема, Рівненщина займає гарні позиції щодо застосування сучасних підходів та технологій: область серед лідерів з маркування деревини та використання телесистем відеоспостереження, що, своєю чергою, має знизити обсяги незаконної вирубки лісу та реалізації такої деревини.

Окрему увагу лісівники Рівненщини приділяють розвитку лісової інфраструктури. В області зроблено 800 км лісових доріг, а це не лише полегшує роботу лісівників, а й частково вирішує питання шляхового сполучення між населеними пунктами області.

Оглянути такі лісові дороги, а також склади та цехи з обробки деревини учасники засідання зможуть упродовж двох днів на базі лісгоспів Березнівського, Костопільського та Сарненського районів.

Також відвідають розсадники та лісонасіннєві об’єкти. Побувають в рекреаційних місцях відпочинку, зокрема, побачать геологічну пам’ятку природи місцевого значення Базальтові стовпи.

Підсумком виїзного засідання стане прийняття проекту наказу, в якому будуть вказані першочергові кроки, які повинні вирішити нагальні проблеми лісової галузі та сприяти розвитку лісового господарства України.

Прес-служба Рівненської обласної ради


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На війні обірвалося життя 30-річного солдата з Рівного Андрія Любчика

    29 03 2024, 14:00
    Скорбота огортає серця родини, в яку пришла чорна звістка...
  • Сарненські патрульні виявили водія з «липовим» посвідченням

    29 03 2024, 13:31
    На Рівненщині патрульні продовжують виявляти водіїв з, йм...
  • Вогнеборці на місці пожежі знайшли тіло жителя Вараського району

    29 03 2024, 13:00
    У Вараському районі під час гасіння пожежі у приватному г...
  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.
  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...