Медична сестра, що служить в Нацгвардії, розповіла, чим відрізняється цивільна медицина від військової

Фото ілюстративне

Олеся Зорик 16 років пропрацювала медичною сестрою. З дня на день ставила крапельниці, робила уколи, перев’язки та морально підтримувала пацієнтів. Олеся медичний працівник з величезним досвідом роботи, яка, здавалось, вивчила вже усе. Але армія змогла здивувати жінку.

Олеся Зорик 16 років пропрацювала медичною сестрою. З дня на день ставила крапельниці, робила уколи, перев’язки та морально підтримувала пацієнтів. Олеся медичний працівник з величезним досвідом роботи, яка, здавалось, вивчила вже усе. Але армія змогла здивувати жінку.

Наразі Олеся проходить курс підготовки  у 2 Галицькій бригаді Нацгвардії України, в подальшому буде призначена на посаду санітарного інструктора. І саме тут, у Нацгвардії, жінка відкрила для себе, що медицина може бути іншою. Саме на заняттях з тактичної медицини солдат відкрила для себе абсолютно нові знання.

«Вже кілька днів з нами проводять заняття з тактичної медицина, - розповідає нацгвардійка, - спочатку інструктор дав нам багато теоретичного матеріалу тепер відпрацьовуємо сценарії. Переміщуємось, імітуємо поранення, надаємо першу допомогу в зоні «під вогнем» та евакуюємо пораненого. І, чесно кажучи, я відчула, що працювати у стресовій ситуації на багато важче. Кричить інструктор, кричить «поранений». Я трохи гублюсь, іноді, здається, взагалі не розумію, що відбувається».

Як зазначає сама Олеся, умови в яких вона працювала раніше можна назвати ідеальними. Спокійні палати, стерильні умови. Військових медиків навчають надавати допомогу в будь-яких ситуаціях.

«Я вперше навчалась надавати допомогу просто на землі. Звісно, наразі це просто навчання, але ж може бути ситуація, коли людина поранена, рана відкрита, і я маю зупинити кровотечу просто на вулиці. Мені це, на перший погляд, здавалось неможливим. Зараз розумію, що у таких випадках вже не потрібно звертати увагу на стерильність, головне – врятувати життя людини, спинити кровотечу».

Але у тактичній медицині, як і у військовій, звертається увага на безпеку медика. Олеся розповідає, що і тут в польових умовах, і у лікарні в палаті, усі працюють в рукавичках.

«Дуже важливо захистити себе від можливих захворювань, - розповідає гвардійка. – Але, що цікаво, коли навчались пересуватись, то бійці в групі захищають і командира, і медика, адже медик може врятувати не одного пораненого».

Коли Олеся складе Присягу на вірність українському народові, то буде служити у 2 роті бригади, яка займається судовим конвоюванням. Там вже вона буде навчати солдат самостійно собі надавати медичну допомогу, товаришу чи комусь з підсудних та засуджених. Військова говорить, що у своїх силах повністю впевнена, адже роки праці в медичній сфері не минули даром.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...
  • Рівне проведе в останню путь 21-річного воїна «Каркаде»

    18 03 2024, 15:41
    Він міг би продовжувати вчитися, вести боротьбу через мис...