До школи в 5 років: що думають про ідею Уряду рівненські батьки

Фото ілюстративне

В о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, на своїй сторінці у Facebook написав про те, що дітям варто розпочинати навчання з п’яти років.

В о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, на своїй сторінці у Facebook написав про те, що дітям варто розпочинати навчання з п’яти років.

- У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками, – йдеться у дописі Шкарлета.

Журналісти порталу ЧаРівне.інфо поцікавились у рівненських батьків про те, як вони ставляться до початку шкільного навчання у п'ятирічному віці. 

Рівнянка Юлія, мама двох донечок 9- ти та 2,4 років: 

- Щодо навчання з 5-ти років, то я проти. Розумію, що все прогресує, дітки багато в чому кмітливіші. Але все рівно, вони ще не самостійні, хочуть гратися, недостатньо уважні. Хіба що є вундеркіндери.

 Мирослава, мама двох діток 16 та 2 років. 

Мене дивує ідея міністра Шкарлета на рахунок п'ятирічних першачків. Як можна таке запроваджувати в той час, коли шкільна програма стає все важчою, а діток відправляти до школи ще меншими?  Якщо хочуть зробити зміни, то треба почати не з віку першачків, а з навчання, підвищення кваліфікацій вчителів.

Ольга, мама 2 хлопчиків: 13 та 2,6 років.

- Висловлювання Шкарлета відірване від реального життя. Зараз і так реформа новітньої української школи не дійшла до випуску учнів з 1 по 12 клас, і знову реформувати? Чи таким чином хоче вирішити проблему переповнених дитячих садків та скоротити черги до них? Так із кількістю шкіл і якістю їх комплектації теж багато питань! І додавати в "сиру ідею" тисячі діток - це знущання, як на мене! Адже необхідно облаштувати не лише додатково класи для навчання, але й місця для відпочинку дітей, а хто для прикладу при цьому буде з ними гуляти? 

На сьогодні дітки, які психологічно та фізично готові, мають змогу йти до школи і раніше 6 років, не бачу потреби в ще одному недолугому експерименті на абсолютно всіх 5-річках! 

Оля, мама трьох хлопчиків 5 років 11 місяців та близнят 2,5 років.

Старший синочок піде наступної осені в школу. Оскільки шкільна програма дуже важка, ми вже ходимо на підготовку до школи три рази на тиждень по годині. Так ось, він висиджує годину, старається, але йому важко, він втомлюється. Якби ми віддали його цього року до школи навчання не було б успішним, бо дитина ще не може зрозуміти суті школи, хоч він хлопчик розумний в мене, але ще не досить самостійний. І чесно сказати, я бачачи одногрупників сина з садка, там половина діток і на наступний рік ще не будуть готові до школи. А якщо немає цікавості, бажання до навчання - ці дітки приречені "пасти задніх".

Особисто я йшла в школу, коли мені було 7 років і 9 місяців. Я вміла читати, писати, я ходила додому сама, переходячи дві великі магістралі. Дитина в 5 років ще повністю, можна сказати, обслуговується батьками, і тому один з батьків повинен підлаштовуватися під графік школи і може забути про роботу, а це на сьогодні мало хто може собі дозволити! Я проти 5-річок!!  Як на мене, діти повинні йти до школи свідомо в 6-7 років.

Виталія 

- Там навчання не прямо таким має бути, а як за кордоном: ігри. підлаштування до режиму школи. Я за! Але! Якщо поставлять нормальних вчителів, які будуть грати з дітьми,  а не пенсіонерів, яким ці діти не треба, а вони тільки зриваються на них. 

Аля

Я вважаю, що я не компетентна в ситуації зі школою, адже в мене нема дитини школяра і цього досвіду. Все ж, на мою думку, це занадто рано, нехай у дітей буде нормальне дитинство, а вчитися ніколи не пізно!


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...