Кримінальний отець: торгівля алкоголем, зброєю, п'янки за кермом священника з Рівненщини

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Маринича Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Маринича

Патрульні спіймали священника з Рівненщини п’яним за кермом і стверджують, що від аналізів у лікарні він відмовився. Сам священик каже, що ні від чого не відмовлявся, аналізи поздавав і п’яний не був – пив лише квас.

Патрульні спіймали священника з Рівненщини п’яним за кермом і стверджують, що від аналізів у лікарні він відмовився. Сам священик каже, що ні від чого не відмовлявся, аналізи поздавав і п’яний не був – пив лише квас.

Як пише у розслідуванні Четверта влада, у цій історії не було б нічого надто цікавого, якби у судовому реєстрі не знайшлося ще принаймні вісім справ, де фігурує прізвище цього священника. Цей чоловік і раніше їздив за кермом п’яним, а ще намагався продавати зброю.

30 червня в обідній час у Рівному сталася аварія: виїжджаючи з другорядної дороги, водій авто Volkswagen Passat врізався у Mazda 5, яка їхала по головній. Автомобілі пошкодились, а під час спілкування з водіями патрульні помітили, що водій Mazda виглядає п’яним.

Аварія за участю священника Ігоря Маринича наприкінці червня 2021-го. Фото патрульної поліції Рівненської області

Огляд показав у його крові 0,67 проміле алкоголю – утричі більше за допустиму норму.

Однак водій із цим результатом не погодився, а на обстеження до лікарні їхати не схотів.

Патрульні склали на нього протокол за керування п’яним (стаття 130 Кодексу про адмінправопорушення), на водія Volkswagen Passat – протокол за вчинення аварії (стаття 124) та постанову через відсутність страхового полісу (стаття 126).

Наразі за керування автомобілем напідпитку людина може заплатити мінімум 17 тисяч гривень.

Із власних джерел у поліції ми дізналися, що п’яним водієм Mazda був священник та настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського храму УПЦ (МП) у селі Вежиця Старосільської громади Сарненського району Ігор Маринич.

16 липня Рівненський міський суд визнав Маринича винним у керуванні машиною в нетверезому стані та постановив оштрафувати на 17 тисяч гривень і забрати права на рік.

Маринич подав апеляцію, але апеляційний суд його скаргу не задовольнив, назвавши постанову міського суду законною та обґрунтованою.

Крім того, Ігор Маринич подав позов на поліцейського 3-ї роти 1-го батальйону Управління патрульної поліції в Рівненській області, сержанта поліції Віталія Косенка: вимагає скасувати постанову від 30 червня про те, що він був п’яний за кермом.

Суд відкрив провадження у справі, і наступне засідання призначене на 23 вересня.

Сам священник стверджує, що пив квас

Ми поспілкувалися по телефону зі священником Ігорем Мариничем та запитали його, чому він відмовився від огляду на стан сп'яніння у лікарні та які має претензії до патрульного Косенка.

– Претензії такі, що ми роз'їхалися з патрульними о 15:00, а о 16:30 на мене склали постанову. У постанові написали, що склали її в моїй присутності і що я відмовився від огляду. Насправді у лікарні я освідування всі пройшов. Можу надати копії, де вказано, що в алкогольному та наркотичному сп’янінні я не перебував, – розповідає священник.

– Я не відмовлявся, а просив патрульного проїхати у медичний заклад. Є пояснення свідків, де я вимагаю проїхати у медзаклад, – каже Ігор Маринич.

– Я дійсно пив квас живого бродіння. Я не знав, що він показує… Але якщо він і показує, то це може бути 0,25 проміле, але не 0,67. Я пішов, здав аналізи, які показали, що я тверезий, – розповідає священник.

– Хтось дуже гарно копає під мене. Протокол був складений о 15:00, а о 15:20 я вже був у лікарні. Як ви думаєте, я відмовлявся у присутності патрульних і сам поїхав туди? Але чомусь законні прохання ніхто не виконує.

– Чому немає відео, де я підписую протокол о 15:00? Тому що воно невигідне, правда? Будуть праві ті, кому це вигідно і хто хоче скористатися ситуацією, – каже Ігор Маринич.

Після розмови священник надав нам копії документів з Рівненського обласного центру психічного здоров'я населення. З документів видно, що він здавав сечу, а не кров, і в ній не виявили алкоголю і наркотиків.

Але ми помітили кілька суперечностей, які можуть свідчити про те, що висновок щодо результатів медичного огляду фальшований.

Висновок заповнений 30 червня 2021 року, але на основі акту медичного огляду від 01 липня 2021 року. Виходить, що його заповнили раніше, ніж з'явився сам акт? Також у висновку вказаний точний час огляду – 15.40, а в самому акті час забору сечі вказаний 16.00. То яким цифрам вірити?

Ми спробували це уточнити в обласному Центрі психічного здоров'я населення, який видав ці документи.

Але керівник закладу Олег Колбач у відпустці, судячи з обмеження на прийом дзвінків на мобільний – за кордоном. В приймальні ж медзакладу сьогодні сказали, що в них робочий день до 15.00, тому зможуть щось прокоментувати лише наступного тижня.

Речниця патрульної поліції Рівненщини Оксана Юрченко каже, що чоловік, згідно із законом, мав би здавати зразки в присутності патрульних, що він робити відмовився. Тому, за статтею 266 Кодексу про адмінправопорушення, такий огляд вважається недійсним.

Також речниця каже, що їй невідомо про якісь покази свідків, які б підтверджували, що водій просив патрульних проїхати в медзаклад. Якби такі свідчення були, очевидно, що суд би їх врахував.

Що ще відомо про отця Ігоря 

За даними аналітичної системи YouControl, Ігор Маринич разом із Юрієм Мариничем є засновником благодійної організації «Захист». Основний вид діяльності організації – надання соціальної допомоги без забезпечення проживання.

За класифікацією видів економічної діяльності, це послуги соціального характеру, консультації, піклування, допомога біженцям та подібні послуги для людей похилого віку та людей з інвалідністю у домашніх умовах або в інших місцях.

Також Ігор Маринич є співзасновником благодійної організації «Волонтерська місія воїни серця», яка офіційно займається тим самим, що і «Захист».

Через пошук в інтернеті ми не знайшли ні сайтів цих організацій, ні сторінок у соцмережах, ні публікацій, ні жодних інших підтверджень їхньої діяльності.

За інформацією Єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, Ігор Маринич був оформлений як фізична особа-підприємець з 2011 по 2014 рік – у роздіб продавав алкоголь та інші напої.

Прізвище, ім'я і по-батькові цього ФОПа збігаються з ПІБ священника. Також збігається номер будинку у реєстрі із номером будинку, де жив священник. Проте сам він каже, що підприємцем ніколи не був.

Адміністративні та кримінальні справи священника

Усі наведені нижче справи ми знайшли у судовому реєстрі за прізвищем, ім'ям і по-батькові священника з Рівненської області – Маринич Ігор Миколайович.

У 2011 році суд оштрафував Ігоря Маринича на 136 гривень за те, що той був п’яний і матюкався, шарпаючи за одяг працівників міліції й не реагуючи на їхні зауваження.

У 2015 році на дорозі Борове-Рокитне-Вежиця в урочищі «Кобила» священник передав гранату Ф-1 неповнолітньому.

Тоді він визнав свою провину, уклав угоду з прокурором про визнання винуватості у злочині (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) й мав заплатити 30 тисяч гривень штрафу, але апеляційний суд зменшив штраф на 12 гривень – до 29 тисяч 988 гривень.

Ігор Маринич викладав фото з зони бойових дій на сході України і в 2015, і в 2017 роках. Це фото він підписав так: «Чергова поїздка в зону АТО, травень 2015 року до бійців айдарівців, місто Щастя»

У 2015 році Київський райсуд Одеси оштрафував Ігоря Маринича на 85 гривень за стрілянину з дрібнокалібірного карабіну ТОЗ 99-01 в напрямку моря. Також суд конфіскував карабін.

У червні 2015 року на дорозі Бежиця-Рокитне-Борове Маринич керував авто у нетверезому стані. Проходити огляд в лікарні відмовився у присутності свідків. У суді пояснив, що в той день алкоголь не пив, а в райвідділі без пояснень склали на нього протокол.

Суд закрив провадження «за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення». Того ж дня у червні 2015-го керував авто з фальшивим номерним знаком. Суд обмежився усним зауваженням.

У 2016 році у Рівному водій автомобіля Volkswagen Ігор Маринич керував авто напідпитку. Він не захотів проходити ні тест на алкодрагері, ні в лікарні – відмовився у присутності двох свідків.

Суд постановив оштрафувати водія на 10 тисяч 200 гривень і забрати права на рік, але в апеляції постанову скасували.

Апеляційний суд зауважив, що патрульні не склали ні акт огляду на стан алкогольного сп'яніння з використанням спеціальних технічних засобів, ні направлення порушника на огляд у лікарню.

Також у протоколі про адміністративне правопорушення немає підпису Маринича чи інформації про те, що він відмовився підписувати протокол.

У 2018 році у Клесові Ігор Маринич, керуючи BMW 318, виїхав з другорядної дороги і не пропустив Mercedes-Benz, який їхав по головній. Внаслідок аварії машини пошкодились, а пішохід отримав незначні травми. Суд вирішив закрити провадження через те, що сплив термін накладення адміністративного стягнення.

7 липня 2019 року в Рівному по вулиці Грушевського, 38 Маринич їхав на авто Mercedes-Benz, хоча його право користуватися авто було обмежене постановою державного виконавця від 11 червня 2018 року (імовірно, за несплату попередніх судових стягнень, – ред.).

Суд визнав водія винним та вирішив позбавити його права керування авто на 3 місяці. В апеляції постанову суду скасували, а провадження закрили. Апеляційний суд вирішив, що це порушення не завдало значної шкоди державним чи суспільним інтересам, а водій повністю визнав свою вину та щиро розкаявся. Тому йому винесли усне зауваження та й по всьому.

У березні 2020 року Ігоря Маринича затримала СБУ, коли він намагався продати протитанковий гранатомет, сім гранат з запалами і 800 грамів тротилу за 40 тисяч гривень. Про це повідомляло UA:Рівне.

Затримання відбулося під час спроби передачі зброї. Фото з сайту СБУ

За інформацією СБУ, настоятель одного з храмів Рівненщини буцімто хотів налагодити канал збуту зброї.

За версією слідства, він часто їздив із проповідницькою місією у зону бойових дій на сході України протягом 2015-2018 років, а назад повертався з «трофеями», які продавав знайомим.

Після отримання оплати священник нібито залишав закладки зі зброєю в підвалах багатоповерхівок й промислових районах Рівного, щоб його важче було викрити. Кілька фактів продажу правоохоронці все ж задокументували.

Наразі у суді продовжується розгляд цієї справи. Наступне засідання призначене на 28 жовтня.

Священик Ігор Маринич відмовився говорити про всі ці справи. Сказав, що у судовому реєстрі можуть бути його тезки:

– Свого часу я дуже багато говорив. І говорив правду. Але мені почали ставити багато палок у колеса, тому у наші часи краще мовчати. Правда нікому не вигідна, її ніхто не хоче чути.

А ось емоційна реакція начальника патрульної поліції Рівненщини Сергія Мерчука на дії цього чоловіка:

– Він поки не вб'є когось на дорозі – не зупиниться!


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Вперше у Рівному відбудеться чемпіонат зі швидкісного складання пазлів

    29 03 2024, 12:31
    6 квітня на базі Гончаренко центр Рівне пройде відбіркови...
  • Монослот Казино Онлайн: Як Грати безкоштовно та на Гроші

    29 03 2024, 12:23
    Одна із найпопулярніших платформ, на якій можна грати в р...
  • Мотоцикл, авто і велосипед: поліція повідомила деталі ДТП на Ювілейному у Рівному

    29 03 2024, 12:05
    Внаслідок автопригоди травмувався мотоцикліст.
  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...
  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...
  • На Рівненщині похоронили дев'ятьох Героїв

    29 03 2024, 10:20
    Щирі співчуття рідним і близьких загиблих Героїв. Вічна п...
  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...